Jump to content

Osaka - Uzbrojenie

adikkkk
 Share

Recommended Posts

Które to są działka ziemskie przeciwlotnicze ?? Jaką noszą pełną nazwę ? 😉

Edit : Chyba mam buga, bo nie mam lasera głównego w osace. Co zrobić w takim wypadku ??. Przeinstalować grę ?

Zainstalowałem PPO ale nie mogę z niego strzelać, nigdzie nie widzę lasera głównego.

Cytat

Jeszcze jedno, w czym lepsze jest Electro-Magnetic Plasma Cannon od Starburst Shockwave Cannon ??

W niczym, wręcz przeciwnie.

Ściągnij sobie z Mamuta statystyki statków i broni i sam porównaj.

Zresztą to samo możesz zrobić w grze przy pomocy Encyklopedii dostępnej w TC.

Co do działa głównego to miałem na myśli wieżyczkę przednią, a nie kokpit. Wszystkie statki M1/M2 w X3 nie mają broni w kokpicie.

jak najwięcej PSP (pl: PPO) i pare SSC albo i EMPC żęby MARS miał wybór ;] Ale generalnie to Osaka jest do rozwalania capitali, a na drobnice specjalnie się nie nadaje, daje sobie jakoś radę ale nie tak jak statki ze wspólnotowym, nie-terrańskim uzbrojeniem.

Cytat
Cytat

+ coś na drobnicę np artyleria zaporowa.

Do Osaki? Przecież ona może mieć tylko ziemskie uzbrojenie i Artylerii Zaporowej nie wsadzisz. Chyba że MARS to zmienia?

Racja mój błąd. Jeszcze stare przyzwyczajenie z XTM gdy wrzucałem we wszystkie możliwe sloty Flaki Alfa lub Beta 😉

Ja swoją Osakę uzbrajam zawsze w: 8xPSP w dziobowych a w pozostałych mix 2xEMPC, 2xSSC, 4xM/AML. W zapasie – tak na wszelki wypadek – mam zawsze 16xPSP. Dlaczego tak? Powód jest prosty. Osaka to dla mnie statek do zadań specjalnych – np. oczyszczenie sektora Kha’ak z wszelkich obcych mi "naleciałości". Niestety okazało się, że użycie wyłącznie EMPC czy nawet zestawu EMPC/SSC nie jest wystarczające do zabezpieczenia tyłów Osaki. Wynika to po prostu z charakterystyk broni. Zarówno EMPC jak i SSC maja zasięg 2km, zaś kyony beta 3,4km. Wystarczy więc zwykła korweta czy nawet kilka myśliwców, żeby wybzykać naszą Osakę. Tak wiec po stracie jednej Osaki w sektorze Kha’ackim i konieczności wyciągania „na tempo” 2-giej zmusiło mnie do dodania M/AML-i (zasięg ponad 3,6km). Co prawda broń ta wymaga amunicji (a więc i miejsca w ładowni – którego nigdy nie jest za dużo) ale tyłek Osaki jest o wiele lepiej zabezpieczony.

Cytat

Dziwne, mnie się zawsze wydawało że WM/A to broń na duże statki, a nie na drobnicę.

SSC również? Bo wg „Ship_Stats-Final_v1.4” parametry obydwu są zbliżone. Uszkodzenia kadłub/osłony to odpowiednio: M/AML – 3 700/10 000, SSC – 2 100/13 100. Lub jak kto woli za http://eng.x3tc.ru/:3 095/8 350 do 3 374/20 785.

Ale co ja się na tym znam… 😉

Grając w cmoda i czytając wasze opowieści dziwnej treści myślałem że coś przegapiłem... używając M/A-ML możesz se w nosie podłubać jeśli atakuje Cie np. khaak niszczyciel... zanim to zdecyduje się strzelać (khaak wejdzie w zasięg) to Ty już nie masz sporej części osłon.... Raczej nie polecam M/A-ML jako działo dalekiego zasięgu ;p

M/A-ML zasięg 3626 http://eng.x3tc.ru/x3_tc_weapons/x3-wea ... TUxNTczMjM

GKE zasięg 4857 http://eng.x3tc.ru/x3_tc_weapons/x3-wea ... Tg3MjYyOTE

Niestety to nie tylko suche statystyki ale i też moje doświadczenie....

//edit

Jedyny skuteczny na duże statki (niszczyciel/lotniskowiec) to

Point Singularity Projector Zasięg 6420

http://eng.x3tc.ru/x3_tc_weapons/x3-wea ... TU5ODA5MzE

PS. M/A-ML nie nadaje się na duże statki nie wiem jak sprawuje się w tej mierze SSC, ale M/A-ML nie działa na niszczyciele.... na statki klasy mniejszej od niszczyciel np. korwety to działa wyśmienicie.... Natomiast niszczyciele to zupełnie wygląda tak jakbym wykałaczką dziabał słonia... przynajmniej tak jest w cmod... więc ta uwaga jest tak na "boku"

PSS zasięg SSC to marne 2000 więc to tylko na drobnice no chyba że idziemy taranem na kurs kolizyjny..... ;P

To jeszcze porównanie prędkości:

WM/A - 445

DFU - 2000

Widać więc że WM/A na małe statki raczej odpada. zdecydowanie lepsze DFU.

Zresztą znam to z autopsji, Springblossoma mam uzbrojonego w kokpicie na przemian w eksperymentalna Elektromagnetyki i eksperymentalne WM/A. Co prawda dawno nim nie latałem, ale z tego co pamiętam to na drobnicę ruszałem zawsze z elektromagnetykami, natomiast Q bardzo ładnie niszczyło się WM/A.

Cytat

To jeszcze porównanie prędkości:

WM/A - 445

DFU - 2000

z tym się zgodzę WM/A jest wolno strzelnym działkiem, ale nie zużywa energii... Co może się przydać np. na Osace a na pewno już na Tokio (kombinacja PSP + WM/A spisuje się całkiem przyzwoicie...PSP potrafi ładnie zużyć energii 😉 ojj potrafi 😀 )

Co do WM/A na myśliwcach w życiu bym go nie zamontował nie tylko dlatego że jest wolny... ale dlatego że waży! + jeszcze amunicja do tego.... za dużo miejsca w ładowni nam nie zostanie jeśli uzbroimy myśliwce w same WM/A.

Elektromagnetyk jest fajnym działkiem (latałem na Thorze-M3 bardzo często) w sam raz nadaje się na myśliwce i jako "część" uzbrojenia dla np. M6. Zwłaszcza jak np. takich Thorów-M3 wylatuje 30 z Tokyo wtedy się jeszcze lepiej spisują 😀

W każdym razie Tokyo i Osaka u mnie latają uzbrojeni w WM/A i PSP natomiast myśliwce w Elektromagnetyki... puki co wszystko żyło i miało się dobrze. Na osace jeszcze dodałbym może te elektromagnetyki (okręt i tak ma sporo energii) i SSC ale po co ruszać coś co działa. Osaka(z WM/A i PSP) i tak ładnie niszczy nawet rozłączone klastry khaak

..."Jedyny skuteczny na duże statki (niszczyciel/lotniskowiec) to Point Singularity Projector Zasięg 6420"...

To też właśnie chciałem napisać. PSP „zajmuje” się dużymi statkami a mix EMPC, SSC, M/AML „goli” resztę od korwety w dół.

..."To jeszcze porównanie prędkości:
WM/A - 445
DFU - 2000"...

Jak porównywać to porównywać: PAC – 703, HEPT – 431. Czy to znaczy, że na małe statki też się nie nadają?

…”natomiast Q bardzo ładnie niszczyło się WM/A.”

Wcale się nie dziwię. Niemal dwukrotnie większe uszkodzenia kadłuba i osłon a przede wszystkim prawie dwukrotnie większy zasięg. I właśnie o ten zasięg chodzi. Co z tego, że broń ma prędkość pocisku 2000 kiedy jego zasięg to zaledwie 2 km. A taki Kyon beta ma zasięg 3,4 km. Wystarczy wiec kilka, kilkanaście myśliwców (a nie daj bóg jak się jeszcze korweta albo i dwie trafi) i mogą cię wykończyć nie wchodząc nawet w zasięg strzału.

I jeszcze jedna rzecz. Sądząc z opisu: ...„Wyrzutnia materii/antymaterii wystrzeliwuje pocisk przypominający bombę, który zawiera cząsteczkę antymaterii zawieszoną w polu energetycznym. Kiedy pole zniknie na skutek uderzenia pocisku w cel lub po upływie określonego czasu, antymateria połączy się z otaczającą ją materią, co spowoduje wybuch”… głowica wcale nie musi trafić w cel. Wystarczy, że wybuchnie obok a i tak zrobi swoje…

Cytat

Co do WM/A na myśliwcach w życiu bym go nie zamontował nie tylko dlatego że jest wolny... ale dlatego że waży! + jeszcze amunicja do tego.... za dużo miejsca w ładowni nam nie zostanie jeśli uzbroimy myśliwce w same WM/A.

Na myśliwcach, nie mógłbyś go zainstalować. Statki klas M3-5 nie mogą przewozić tej broni 😉

Cytat
Cytat

Na myśliwcach, nie mógłbyś go zainstalować. Statki klas M3-5 nie mogą przewozić tej broni 😀

Spytfire może 😉 U mnie każdy ma po 2 WM/A + 12 sztuka amunicji i nie narzekam (operują z lotniskowca, więc nie potrzebują ogniw).