Jump to content

Bugi w X3: Terran Conflict

LeWaR
 Share

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Wczoraj mia艂em 2 godzinki wolnego czasu wi臋c postanowi艂em poszpila膰 w XTM, ostatecznie jednak odpali艂em TC, 偶eby dok艂adniej przyjrze膰 si臋 temu wynalazkowi.

Spoiler

Wystartowa艂em jako Argo艅ski Patriota i wzi臋艂em misj臋 od Exterminatora szw臋daj膮cego si臋 po Omicron Lyrae. Misja to skasowanie kilku Xenon贸w w Black Hole Sun. Po drodze w Treasure Cheast wzi膮艂em zlecenie eskortowania 3 TS贸w do jakiej艣 fabryki w Black Hole Sun (by艂o po drodze wi臋c czemu nie). Misja prosta, sielank臋 zak艂贸ca艂o tylko pojawianie si臋 co jaki艣 czas pary pirackich M5, ale to 偶aden problem. W ko艅cu dotarli艣my do miejsca przeznaczenia. Dwa TSy 艂adnie zadokowa艂y. Natomiast trzeci (S臋p) nie. Rozpoczyna艂 manewr dokowania i gdy by艂 ok 20-30 metr贸w od stacji, w sektorze (w odleg艂o艣ci ok 6 km) pojawia艂y si臋 dwa pirackie M5. Pomimo tego, i偶 by艂y daleko S臋p przerywa艂 i rozpoczyna艂 manewr od pocz膮tku. Kiedy sytuacja powt贸rzy艂a si臋 10 razy, zirytowa艂em si臋 nie na 偶arty. S臋p kr臋ci艂 si臋 ca艂y czas jak przys艂owiowe g... w klozecie i ka偶dorazowo przerywaj膮c dokowanie w momencie pojawienia si臋 pirat贸w na horyzoncie. Po kolejnych 5 nieudanych pr贸bach S臋pa zadokowania do stacji, odpu艣ci艂em by us艂ysze膰 komunikat o niepowodzeniu misji w wyniku zniszczenia jednego ze statk贸w 馃 . Je艣li to nie bug gry to tw贸rcy tej misji powinni za kar臋 do ko艅ca 偶ycia j膮 przechodzi膰 i zobaczy膰 jaki to mi贸d

Mnie p贸ki co najbardziej irytuje bug zwi膮zany z dokowaniem. Je艣li jestem w tym samym sektorze co m贸j statek transportowy to p贸ki z tego sektora nie wylec臋 to statek nie zadokuje do stacji - b臋dzie kr膮偶y艂 wok贸艂 niej i pr贸bowa艂 zadokowa膰 - tak bez ko艅ca...

Nie zauwa偶y艂em tego problemu. Nawet skrzyd艂owi bez problemowo dokuj膮 za mn膮 do tej samej stacji i jeszcze 偶aden si臋 nie rozbi艂, jak to mia艂o nie raz miejsce w X3.

Zobacz w opcjach stacji ile jest zadokowanych w niej statk贸w, mo偶e jest ich tam tyle 偶e nie ma wolnego slotu do dokowania?

Cytat

Nie zauwa偶y艂em tego problemu. Nawet skrzyd艂owi bez problemowo dokuj膮 za mn膮 do tej samej stacji i jeszcze 偶aden si臋 nie rozbi艂, jak to mia艂o nie raz miejsce w X3.

Zobacz w opcjach stacji ile jest zadokowanych w niej statk贸w, mo偶e jest ich tam tyle 偶e nie ma wolnego slotu do dokowania?

A wi臋c w艂a艣nie sprawdza艂em sloty i by艂y wolne. Statek kr膮偶y艂 w k贸艂ko stacji - ustawi艂em SET'臉 偶eby to przyspieszy膰 i widz膮c jak si臋 m臋czy艂 przelecia艂em przez portal i wtedy od razu zadokowa艂.

No ale ten problem mia艂em 3 razy i po ostatnim mini patchu przesta艂 si臋 pojawia膰. Natomiast zdarzy艂o mi si臋 wielokrotnie by膰 uderzonym przy jakiej艣 stacji przez nadlatuj膮cy statek podczas stania nieruchomo w przestrzeni z w艂膮czon膮 SET膮 (czekaj膮c a偶 transportowce nabij膮 troch臋 pieni臋dzy). Raz nie藕le si臋 wystraszy艂em jak dolatywa艂em do portalu i nagle o centymetry ode mnie wy艂oni艂 si臋 z portalu ogromny transportowiec. Kawa艂ek w prawo i by艂oby po mnie - no ale to nie bug 馃

Jest jeszcze jeden b艂膮d kt贸ry napotka艂em ju偶 wielokrotnie - przelatuj臋 przez portal a tu nic - nie teleportuje mnie. Zawracam - i od tylnej strony mozna ju偶 w niego wlecie膰. To chyba jest jeden portal - nie pami臋tam czy nie w Harron's Nebula czy jak si臋 ten sektor zowie.

Cytat

je艣li nie masz portalu wybranego jako cel to przelecisz przez niego na wskro艣 i nie zostaniesz przeniesiony do innego sektora.

Tu bym si臋 nie zgodzi艂. Kr贸tko gra艂em w TC, ale taka sytuacja zdarzy艂a mi si臋 conajmniej kilka razy. Lec臋 sobie, przelatuje przez bram臋 i nic, lec臋 dalej pomimo, i偶 bram臋 mia艂em wybran膮 jako cel. W XTM mia艂em podobny przypadek, ale tylko raz gdy Sprinterem z pr臋dko艣ci膮 1100 pr贸bowa艂em przelecie膰 przez bram臋.

Wyjd膮 kolejne patche i to poprawi膮. Aczkolwiek w dalszym ci膮gu trzymam si臋 opini, 偶e co艣 mi w TC nie pasuje. By膰 mo偶e jest to pi臋tno X2, kt贸ry by艂 bardziej klimatyczny od Reunion. TC jeszcze dalej odbieg艂o od The Threat i to mi si臋 nie bardzo podoba 馃

No to nie wiem. Przez nie jedn膮 bram臋 przelecia艂em, w wi臋kszo艣ci na SETA i zawsze przenosi艂o mnie do s膮siedniego sektora. Taki efekt jak piszesz mia艂em w X3 kilka razy, ale tylko wtedy gdy zapomnia艂em wybra膰 bram臋 jako cel. Powiem nawet wi臋cej, walczy艂em z kilkoma piratami przy bramie, mia艂em na celowniku pirata, a mimo to gdy znalaz艂em si臋 w "oknie" bramy zosta艂em przeniesiony do sektora s膮siedniego. jak mnie to wkurzy艂y to nie musz臋 m贸wi膰.

Co do samego TC, to mnie bardzo podchodzi.

A ja dodam od siebie, 偶e jak lata艂em sobie w X3:Reunion, czy to XTM, to, dla wygody nie zaznacza艂em praktycznie nigdy bramy, jako celu. Zawsze tylko dzi贸b kierowa艂em "w stron臋 s艂o艅ca" i hop-siup. Nigdy nie zdarzy艂o mi si臋 przelecie膰 przez bram臋 na wskro艣, mimo tego, 偶e jak pisa艂em, cz臋sto nie chcia艂o mi si臋 po prostu jej zaznacza膰 jako cel.

Dodam to samo co Mani. Wprawdzie gram tylko w X3R (+XTM) i praktycznie nigdy nie wybieram bramy. Zawsze pokonuj臋 j膮 z marszu na SETA. Nigdy nie zdarzy艂o mi si臋, 偶eby mnie nie "wci膮gn臋艂a" 馃

Za to zaobserwowa艂em inny ciekawy efekt zwi膮zany z bramami. Jak ka偶e statkowi "wykona膰 skok i lecie膰 na pozycj臋" to bezpo艣rednio po wyj艣ciu z bramy m贸j statek ma pr臋dko艣膰 bazow膮 du偶o ponad limit - zaraz zreszt膮 hamuje do pr臋dko艣ci maksymalnej dla danego modelu (np. LX ma na liczniku prawie 300 m/s).

Sorry za offtop ale intryguje mnie to zjawisko 馃榾

Tez mi sie nie zdarzylo aby brama nie zadzialala, a prawie zawsze nie mam jej zaznaczonej jako cel, czy to x3 czy x3TC z SETA czy bez zawsze skacze.

Kilka razy w Reunion mialem sytuacje, ze podczas walki przy bramie ktorys z wrogich statkow przelecial przez obrecz bramy i wyslalo go do sasiedniego sektora, jednak byly to sporadyczne przypadki, w TC jeszcze nie widzialem takiej sytuacji.

Cytat

mnie w TC to si臋 nie zdarzy艂o ale w Reunionie owszem kilka razy przelecia艂em przez bram臋 poza tym kilka razy zosta艂em wessany z powrotem przez bram臋 z kt贸rej wychodzi艂em.

Takie co艣 si臋 zdarza艂o, gdy wlecia艂e艣 do sektora i od razu naciska艂e艣 dopalacz. Dlatego ja si臋 nauczy艂em odczekiwa膰 t膮 1-2 sekundy i dopiero wtedy dawa膰 ca艂膮 naprz贸d.

w X3TC mia艂em tak膮 sytuacj臋, i偶 przelecia艂em przez bram臋, bez efektu. Zawr贸ci艂em i przelecia艂em jeszcze ze 2x (w obie strony). Dopiero ustawienie bramy jako celu i skorzystanie z autopilota da艂o zamierzony efekt. Zdarzy艂o si臋 to tylko raz.

Ostatnio wylecia艂em z jednej z bram i niczego nie robi艂em (tj. przegl膮da艂em jakie艣 parametry). Po chwili dosta艂em w d... jakim艣 statkiem i ranga mi skoczy艂a. Na szcz臋艣cie os艂ony wytrzyma艂y...

1. Czy to normalne? (chyba tak?)

2. Czy stanie w bramie jest bezpieczne?

3. Je艣li w ten spos贸b rozwali si臋 o mnie statek zaprzyja藕nionej rasy, czy wtedy mi u nich ranga spadnie?

Cytat

1. Czy to normalne? (chyba tak?)

To, 偶e kto艣 na Ciebie wpada w bramie to normalne 馃

A powa偶nie, wida膰 akurat dosta艂e艣 punkty brakuj膮ce na nast臋pny poziom, fart 馃榾 Podczas walki z my艣liwcami niejednokrotnie wykorzystuj臋 przewag臋 tona偶u i os艂on MM6 do taranowania ma艂ych my艣liwc贸w, kt贸re uciekaj膮 mi z namiaru lub gdy z innych przyczyn nie chce mi si臋 kontynuowa膰 ognia. Reputacja i rangi lec膮 jak przy "zwyk艂ym" zestrzeleniu.

Cytat

2. Czy stanie w bramie jest bezpieczne?

Jak sam zauwa偶y艂e艣 nie jest bezpieczne. Po pierwsze mo偶e o Ciebie rozbi膰 si臋 zaprzyja藕niony albo nawet Tw贸j w艂asny. Po drugie nadlatuj膮cy mo偶e by膰 wi臋kszy od Ciebie i to wtedy on dostanie rang臋 馃榾 a w najlepszym wypadku czeka Ci臋 wizyta w stoczni 馃榾

Cytat

3. Je艣li w ten spos贸b rozwali si臋 o mnie statek zaprzyja藕nionej rasy, czy wtedy mi u nich ranga spadnie?

Nie wiem czy co艣 si臋 zmieni艂o w TC ale dotychczas ka偶da kolizja z udzia艂em gracza by艂a traktowana jak wypadek z jego winy na r贸wni z ostrzelaniem sojusznika. To Ty musisz uwa偶a膰, 偶eby na nikogo nie wpa艣膰 ani by nikt nie wpad艂 na Ciebie. Troch臋 nie fair ale life is brutal... 馃榾

Witam.

Mam powazny problem ze znalezieniem kapsol abordarzowych (bording pod), jest to niedociagniecie ze strony tworcow, a wynikiem tego jest, NIEreplikowanie kapsol w habitach pirackich. Do tego Habity czesto sa niszczone wiec zadanie jest dodatkowo utrudnione. Dotychczas udalo mi sie znalezc jedna w:

Spoiler

Unknown Sektor kolo PIEN

Znalazlem jeszcze jeden Habit bez kapsol na stanie, ale ten zostal zniszczony w raz z moim Mistral'em. Wiem ze Habity powinny sie replikowac w innym sektrze, tylko ze zadnego nowego jeszcze nie widzialem.

Po jakim czasie sie one pojawia?

Czy jak juz sie pojawia to czy bedzie to sektor sasiedni czy losowy?

Na forum ego znalazlem wyszukiwacz tych ze, niestety link nie dziala na komputerach z irlandii (probowalem kilkakrotnie z roznych kompow). Prosze wiec o pomoc w tej sprawie.

Oto link:

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=219930

U偶yj mapy Scorpa. U mnie te偶 Habitaty cz臋sto zmieniaj膮 lokalizacje i nie jest to wynik niszczenie ich, a tego 偶e s膮 wyposa偶one w nap臋d skokowy i mog膮 si臋 przenosi膰 z miejsca na miejsce. Przenosz膮 si臋 do losowych sektor贸w i to wr臋cz jak najdalej od poprzedniego miejsca pobytu.

No i mam TC. Tylko by艂 problem bo musia艂em deamon toola wywali膰 z kompa bo ruszy膰 niechcia艂. 馃 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b752397a386d3465.html A oto i problem mam zainstalowanego plugin managera pod teran conflikt i nic na szaro jest wyb贸r moda i nie wiem co zrobi膰. ;( TC mi kuzynek przys艂a艂 ale 偶e poczt膮 polsk膮 to si臋 wszystko rozmaza艂o bo zalane wod膮 wrrrrr #@$$@%@%@#$$$$. Tak kochana poczta polska zala艂a mi przesy艂k臋 wod膮 na szcz臋艣cie p艂ytka nie ucierpia艂a. 馃榾 mieli艣cie takin bug a robi艂em reinstalke 2 razy i nic. I zn贸w nasz kochany BUGOsoft zr膮ba艂 spraw臋 bo jak instaluje to mi nap臋d zwalnia i si臋 bardzo d艂ugo instaluje to samo mia艂em przy zwyk艂ym x3 reunion na szcz臋艣cie po wrzuceniu na virtuala instalowa艂 si臋 szybciej. A wracaj膮c do problemu co mog臋 z tym zrobi膰?