Mr.Świr Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Kasy na prawdziwy lotniskowiec nie miałem więc kupiłem kieszonkowe .Pantera (2x)Uzbrojenie:Wieżyczka przed:3 x wyrzutnia bomb odłamkowych 3 x jonowe działko szynowe Wieżyczka prawa :2 x jonowe działko szynowe Wieżyczka lewa : 2 x jonowe działko szynowe Wieżyczka tylna : 2 x wyrzutnia bomb odłamkowych 2 x jonowe działko szynowe Wieżyczka górna : 2 x jonowe działko szynowe 2 x emiter promienia pulsacyjnego Wieżyczka dolna 2 x jonowe działko szynowe 2 x emiter promienia pulsacyjnegoMyśliwce:Nova (32)Główny :8 x miotacz wysokoenergetycznej plazmyW. tylnia: 1x fazowe działko samopowtarzalneZaćmienie (32)Główny:Generator plazmowyW.tylna:1x fazowe działko samopowtarzalneW.przednia:1x fazowe działko samopowtarzalneOpisujcie swoje lotniskowce tak jak chcecie nie koniecznie w tak sposób jak ja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peroox Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Cóż, M1 Kolos uzbrojone w Artylerie Odłamkową, Działa Plazmowe i ??Działa Pulsacyjne??Na pokładzie 2 x Ciężki Centaur w obstawie 10 Nova, 5 Zaćmienie, 5 Kwazar, 5 Pogromca i... aha 10 Venti i 5 Solano,a także Kapsuła Remontowa i 2 wolne slotyMyśliwce różnie uzbrojone w większości w Fazowe działka i miotacze materii. Jedynie Pogromcy mają Działa Akceleratorowe.bo one są cały czas w locie, a jak zauważyłem myśliwce lubią wpadać w większe statki, szczególnie gdy je chroniąNie ma mocnego by go pokonać, a jak co to w chwilę jestem w stanie sprowadzić Tobosaku A(szybki niszczyciel). Razem ten duet spisał mi się już pilnując BSH i innych miejsc narażonych na ataki Xenonów:) Nie ma to jak staranowanie Fregaty wskakując do sektora Lotniskowiec dobra rzecz, ale bez eskorty korwet/fregaty jest to sprzęt do walki z drugiej linii bo łatwo się do niego dobrać, a wystarczy ciężka Fregata by rozwalić taki okręt, o ile myśliwce muszą zajmować się drobnicą. Cały czas mam w pamięci, gdy Grupa Bojowa Kha w sektorze na północ od Domu Legend rozbiła mi Kolosa i Tobosaku A. Tutaj pomógły siły OTAS, bo nie udał się atak rakietowy Kwazarów, a moje okręty miały już braki rakiet i nie mogłem nimi spamować. Skubane Fregaty Kha miały osłony równe moim liniowcom, a ich lasery tną myśliwce i rakiety dość łatwo.XRM oczywiście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Świr Posted April 10, 2012 Author Share Posted April 10, 2012 U mnie jest tak jeden pilnuje fabryk a drugim robię misje i poluje na xenonów i piratów .Ostatnio zaczęły wyskakiwać "Q" bez obstawy nie wiem dlaczego ale może i nawet lepiej .Black hol sun jest strasznie narażony na ataki xenonów nie wiem dlaczego postawiłem tam fabryki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peroox Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 BSH jest super. Ustawiasz tam 2 liniowce na patrolu + obstawa korwet i potem tylko trochę złomowania Xenońskiego sprzętu i to się nazywa fabryka:D. Mój ulubiony sektor do walk. Sam miałbym tam fabryki(środek mapy główny punkt szlaków handlowych Zachód-Wschód), gdyby nie to, że nie chce mieć tam potem lagów przy większych bitwach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Świr Posted April 10, 2012 Author Share Posted April 10, 2012 Ja lagów nie mam ale niekiedy xenoni pokażą zęby i przyślą k'rystiana z duża obstawą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peroox Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Cóż ja zwykle też. Ostatnio to 1 misja Final Fury, gdzie nie wiem jakimś cudem, ale spotkałem J'uliana z hordą małych i dwoma Q. Masakra była bo akurat Argoni w sektorze mieli Kolosa, Tytana i Atlasa + moje 3 Korwety i 10 myśliwców:D Jak lotniskowiec wywalił wszystkie myśliwce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
littlekiller Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Też miałem Panterę, jednak problemy z kompem uniemożliwiły mi realizacją planu, który wyglądał tak:PanteraPrzód- miotacze materiiBoki- fazowe działka laserowePozostałe gniazda- szynówkiKonfiguracja typowo zaczepna. Działka laserowe, mają przypalać większych klientów z dużej odległości. Po zbliżeniu się w ruch idzie ,,Żądło" (6 x miotacz materii na przodzie)- uniwersalne narzędzie służące do wymiatania drobnicy, likwidacjii bombowców, korwet, a także do okaleczania największych okrętów. Reszta broni uzupełnia żądło w zakresie obrony przeciw drobnicy. Pantera poza tym przewozi pokaźny zapas pocisków do miotaczy.MyśliwceWszystkie tego samego typu: Spilicka Chimera, ilości jeszcze nie ustalałem, ale 20 da radę. Na uzbrojenie wchodzi tylko jedna broń: miotacze materii na wszystkich gniazdach.Podejrzewam iż miotacze materii dla lotniskowca, okażą się za słabe, więc przewiduję wymianę ich na wyrzutnie bomb zapalających. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Centurion Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Masz fabryke miotaczy materii?Nie mam lotniskowca ale może jakiś kupie. Także fabryke EMDP i Fenriry . ATF Shipyard poszerza horyzonty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Jak ktoś ma Panterę, to nie może mówić, że ma lotniskowiec. Pantera to statek klasy M7. Lotniskowce to M1.Fakt, że pospolicie jest nazywana lotniskowcem kieszonkowym, nie znaczy, że nim jest.Porównajcie ilość myśliwców jakie może przewozić Pantera z prawdziwym lotniskowcem.Sam używam kilku statków M7 (Kariudo i inne), które mogą przewozić do 25 myśliwców, ale nie powiedziałbym, że mam lotniskowce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Świr Posted April 10, 2012 Author Share Posted April 10, 2012 No tak ale porównaj ceny.36 milionów pantera59 milionów lotniskowiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 W dniu 10.04.2012 o 16:32, Mr.Świr napisał:No tak ale porównaj ceny.36 milionów pantera59 milionów lotniskowiecNo i? Porównaj ceny malucha i RR (wstaw sobie co chcesz).Z tego też wynika, że prawdziwy lotniskowiec kosztuje odpowiednią cenę.Więc jeśli chcesz pisać o lotniskowcach pisz o statkach M1, nie o M7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeWaR Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Ew. zmień temat na "Korwety itp". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 W dniu 10.04.2012 o 17:13, LeWaR napisał:Ew. zmień temat na "Korwety itp".Fregaty Temat dobry, tylko treść nie o tym co w tytule. Jak zwykle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peroox Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Ale każdy M1 to już statek liniowy:) M7 z dużym hangarem to, że tak nazwę lotniskowiec eskortowy. Za mały by być lotniskowcem, a za dużo hangaru by być zwykłą fregatą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 A Hyperion to lotniskowiec pościgowy. Za mały by być lotniskowcem, a za dużo hangaru by być zwykłą korwetą Ale cały czas chodzi o semantykę. Owszem, Pantera to jest mini lotniskowiec (kieszonkowy). Jednak jeśli temat dotyczy lotniskowców, to powinny być w nim opisywane lotniskowce. O Panterze, jako o namiastce prawdziwego lotniskowca, można by wspomnieć tu, ale nie stawiać go na pierwszym miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Świr Posted April 10, 2012 Author Share Posted April 10, 2012 W dniu 10.04.2012 o 12:58, Mr.Świr napisał:Kasy na prawdziwy lotniskowiec nie miałem więc kupiłem kieszonkowe .Teraz może być ?Po sprzedaży była by kasa ale wole te 2 niż jeden duży .( trzeci w planach) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Lepiej.Sam takowe mam i sprawdzają się.A co do dużych lotniskowców, to uważam, że w czystej grze są niepotrzebnym wydatkiem. Na małe i średnie statki wystarczy dobry M6, na większe i chmarę myśliwców NPC dobry M2 lub dwa odpowiednio uzbrojone.Podobnie było w większości modów w jakie grałem, dopiero XRM (a raczej zawarty w nim CMOD) sprawiają, że myśliwce gracza zaczynają się liczyć zarówno w walkach w sektorze, jak i OOS. Więc i sens lotniskowców (tych małych i dużych) nabiera znaczenia.Jak na razie wystarczają mi małe, ale za jakiś czas planuję kupno dużego lotniskowca. Jak już kupię i przetestuje w warunkach bojowych dam znać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Centurion Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Pomyślec, że jescze nikt nie odpowiedział na pytanie w nazwie tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peroox Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 Aktualnie na XRM posiadam lotniskowiec, ale na razie bez większych bitew. Dopiero gromadzę myśliwce do niego. Jednak na razie jako baza floty patrolowej Circle of Labour-Black Hole Sun jest bardzo dobry. bo poradzi sobie z Fragatą, w chwile rozniesie grupkę piratów bądź Xenonów(1 M3 w obstawie 4 x M4 w chwilę rozwalił mi korwetę i 2 M3 obstawy, a teraz to ich rozniosą nim podlecą.Nie mówiąc, że w XRM myśliwce nie mogą już posiadać Napędu Skokowego, a duże ich grupy trzeba w czymś przetransportować. Zauważyłem, że Argoni bardzo dobrze radzą sobie z myśliwcami na pokładzie M1 i robią błyskawiczne akcje. Najbardziej pamiętam jak w Black Hole Sun podczas pierwszej misji FF lotniskowiec wywalił wszystkie swoje myśliwce, które potem rozniosły z moją pomocą myśliwce Xenonów. Bardzo przydatne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted April 10, 2012 Share Posted April 10, 2012 W dniu 10.04.2012 o 19:58, Peroox napisał:Nie mówiąc, że w XRM myśliwce nie mogą już posiadać Napędu SkokowegoMnie to bardzo odpowiada. Pisałem o tym już bardzo dawno temu, jeszcze chyba na forum Egosoftu, przed jego zamknięciem.A jakie myśliwce stosujesz? Ja Statki Eksperymentalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trucx Posted April 12, 2012 Share Posted April 12, 2012 Splici mają w M1 10 wyrzutni myśliwców a M1 argoński ma 8 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted April 12, 2012 Share Posted April 12, 2012 W dniu 12.04.2012 o 15:09, Trucx napisał:Splici mają w M1 10 wyrzutni myśliwców a M1 argoński ma 8 .Kto ci to powiedział?Zobacz na Mamuta, masz tam plik statystyk statków. Splicki M1 Raptor - hangar na 65 myśliwców; Argoński M1 Kolos - hangar na 60 myśliwców. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trucx Posted April 13, 2012 Share Posted April 13, 2012 Nie o to chodzi o miejsca z których wylatują/wlatują myśliwce.Widocznie nie leciałeś obok M1 jak wypuszcza myśliwce . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Centurion Posted April 13, 2012 Share Posted April 13, 2012 Czym więcej wyrzutni, tym szybciej myśliwce wylatują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted April 13, 2012 Share Posted April 13, 2012 W dniu 13.04.2012 o 14:58, Trucx napisał:Nie o to chodzi o miejsca z których wylatują/wlatują myśliwce.Widocznie nie leciałeś obok M1 jak wypuszcza myśliwce .Widziałem. Ale dla mnie to nie ma znaczenia. Myśliwce (przynajmniej u mnie) opuszczają hangary znacznie wcześniej niż już w walce (rozkazy dla lotniskowców). Więc czy startuje ich 10, czy 8 na raz, to żadna różnica.Myślałem, że to ty nie wiesz o co chodzi i traktujesz te ilości jako ilości myśliwców mogących dokować do lotniskowca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts