Yacek Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Wiele razy popisywano na forum problem z rozpoczęciem fabuły PHQ polegający na tym, że po otrzymaniu zaproszenia od Humi Wi i udaniu się do sektora Ocean of Fantasy, Boron ten znajdował się na statku Płaszczka (Orca), ale nie było ikony książeczki (bluebook), ani nie można było z nim porozmawiać o niczym innym jak tylko o najbliższej Stoczni lub Doku.Problem jest rozwiązany.Polegał on na błędzie w oryginalnym pliku tekstowym 0001-L048.xml, który nie został poprawiony w jednym z kolejnych patchy.Na czym polegał ten błąd?W pliku 0001 było:<t id="365101">Witaj, pilocie. Jestem Humi Wi, należę do rasy Boronów. To ty pomagałeś Mahi Ma w poszukiwaniu Bala Gi. Muszę z tobą porozmawiać. To ważne. Proszę, spotkaj się ze mną w Ocean of Fantasy,</t>Tymczasem, któryś z patchy, przy poprawkach fabuły PHQ (a może było tak źle od samego początku tłumaczenia Cenegi, nie sprawdzałem w najstarszej wersji pliku) wprowadził następującą zmianę:<t id="365101">Witaj, pilocie. Jestem Humi Wi, należę do rasy Boronów. To ty pomagałeś Mahi Ma w poszukiwaniu Bala Gi. Muszę z tobą porozmawiać. To ważne. Proszę, spotkaj się ze mną w Ocean of Fantasy.\n[center][select value='ok']OK[/select][/center]</t>Niby drobna różnica, a jak znacząca.Jak rozwiązać problem?Na Mamucie są obecnie dostępne poprawione wersje pliku 0001-L048.xml;- Poprawione tłumaczenie dla patcha 3.1 - oczywiście poprawione są w nim wszystkie błędy tłumaczenia o których można przeczytać w temacie Błędy w tłumaczeniu PL- Tłumaczenie moda TOTT 1.1 v1.3 tłumaczenia - z kolorowymi nazwami sektorów.- Tłumaczenie moda TOTT 1.1 v1.3b tłumaczenia - bez kolorowych nazw sektorów.Jak instalować poprawkę?Wystarczy pobrać plik .zip z Mamuta (odpowiedni dla rodzaju gry) rozpakować i plik (lub pliki) przekopiowac do katalogu t w katalogu gry. Oczywiście musimy się wrócić do save sprzed otrzymania wyżej cytowanej wiadomości, aby poprawka zadziałała.Jeśli ktoś gra jeszcze z jakimś modem posiadającym własny plik 0001-L048.xml (DDTC, T2), proszę pisać o tym w tym temacie, dokonam poprawek i zaktualizuje tłumaczenia na Mamucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
id-009 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Witam, może ktoś podać pliki z tego tematu "http://xudb.pl/index.php/topic/1909-fabula-phq-problem-z-malo-rozmownym-humi-wi-rozwiazanie/page__hl__problem__fromsearch__1" gdyż serwis gdzie znajdują się pliki jest nieczynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Mamut przechodzi konserwację, jak pisze, dostępny będzie 17 sierpnia, a wraz z nim wszystkie jego zasoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
id-009 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 tak wiem, ale do 17 daleko a nie zawsze ma się czas by pograć, a są pewnie ludzie chomiki co mają te pliki na dysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Jakie to typowy. Zawsze jak serwis zostanie wyłączony na dwa, trzy dni znajdzie się ktoś, kto pilnie potrzebuje czegoś z jego zasobów.Standard w pracy admina Poczekaj, albo sam sobie popraw plik 0001-L048.xml zgodnie z tym co podałem w temacie: http://xudb.pl/index.php/topic/1909-fabula-phq-problem-z-malo-rozmownym-humi-wi-rozwiazanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal111 Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Mam problem jak wyżej - niestety mamuthq zdechł i plików nie da się pobrać. Postanowiłem samemu zmienić plik 0001-L048.xml, a tu niemiła niespodzianka - takiego pliku nie ma. Mam zainstalowaną wersję z wydania Techlandu. Czy w ogóle mogę coś zrobić - czyli jak znaleźć ten plik? Szukałem zarówno poprzez File locator jak i ręcznie - nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 W czystej grze plik tekstowy 0001-L048.xlm "zaszyty" jest w jednym z plików CAD. Aby go wydobyć potrzebne jest odpowiednie narzędzie. Z pamięci ci nie podam jakie, a kompa nie chcemy się uruchamiać tylko w tym celu. Na forum jest zapewne o tym wspominane.Inna sprawa, że kilka ostatnich patrzy tlumaczonych przeze mnie zawiera tę poprawkę, więc wystarczy pobrać ze strony Egosoftu najnowszy patch do gry. Zawiera on Polski plik tekstowy z pełnym, poprawiony tłumaczeniem.Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal111 Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Dzięki! Popróbuję i dam znać czy zadziałało. Ratujesz mi kilkadziesiąt godzin życia (powtórka HUB brrr...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi