Jump to content

Wasza ulubiona potrawa?

Gie_N_koV
 Share

Recommended Posts

Odpowiadając poniekąd na PM napiszę też tutaj :

-------------------------------------------------------------------

Placki jak placki.... do ciasta dodaję zmiksowaną cebulkę lub czosnek.

Zupa robi się w 25 minut 😀

Do wody wrzucasz starty na grubych oczkach kawałek selera (ja lubię sporo, z dużego selera plaster 2cm) i marchewkę (2 lub 3). Solimy do smaku i dajemy sporo pieprzu mielonego. Czarnego lub kolorowego. Można troszkę papryki słodkiej

Osobno smażę kiełbasę w kostkach z cebulką. Kiełbaska lepsza jak bardziej jest dopieczona (i tak zmięknie w zupie). Wlewamy prosto z patelni do gotujących się warzyw.

Do tego dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kostkę.

Jak zupa zacznie się znów gotować to wrzucamy czosnek. To nadaje znakomity smak i aromat zupie. Ja daję 3-4 większe ząbki czosnku.

Jak ziemniaki są miękkie to możemy już jeść.

Jeśli zupa ma być do popijania w miseczkach to dajemy mniej warzyw i ziemniaków, a jeśli sama do zjedzenia to zwiększamy ilość warzyw i ziemniaków.

Smacznego!

Cytat

Ciasto już lekko osolone z cebulką i czosnkiem.

Dobrze gada wódki mu dać...preferuję jeszcze placki z gotowanych zniemniaków w panierce i z sosem grzybowym,kopytka,frytki oraz pizzę...ale jako że od maja zrzucam wagę(już 17kg mniej) pozwalam sobie na takie jedzonko raz na tydzień przez resztę miesiąca w menu mam pierś kurczaka,ryż brązowy,warzywa,owoce,jogurty i ryba.

Cytat

A moja żona lubi zagryzać śledzia czekoladą 😀 (ale to 8 miesiąc stanu błogosławionego, więc nie ma co się dziwić)

Moja też tak robiła w ciąży, to normalne. Nawet jej to zostało (znaczy jedzenie dziwnie zestawionych potraw, nie stan błogosławiony)

Cytat

...preferuję jeszcze placki z gotowanych zniemniaków w panierce i z sosem grzybowym,kopytka, ...

Też to lubię. A jadł ktoś takie kluski: pół na pół z ziemniaków gotowanych i surowych, starych jak na placki ziemniaczane. Wymieszane i ulepione kluski podobne do kopytek. Gotowane w wodzie. Zajada się polane tłuszczem ze słoniny z dużą ilością skwarków.

Cytat

Też to lubię. A jadł ktoś takie kluski: pół na pół z ziemniaków gotowanych i surowych, starych jak na placki ziemniaczane. Wymieszane i ulepione kluski podobne do kopytek. Gotowane w wodzie. Zajada się polane tłuszczem ze słoniny z dużą ilością skwarków.

Kurde znam to, dobre swojskie zarcie.

Tak w ogole to mucha na dziko w oleju rastarowym, polecam 😀

Cytat

Te mieszane ziemniaki to przepis na pyzy.

A ja wręcz uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami mojej babuni! Mówię Wam, w żadnym hipermarkecie, w żadnej najlepszej restauracji, nie znajdziecie tak przepysznych pierogów! Muszę kurcze się zmusić, by wziąć w końcu przepis od babci...

Jak się je te pierogi, to normalnie, jakby wszelkie hamulce się wyłączyły. Można to naprawdę kilogramami wciągać i nigdy się nie ma dosyć. Macie tak czasem? 😀