Skocz do zawartości

Awaryjny skok wstecz

Jagoda
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W trakcie wykonywania fabuły Treasuer Hunt przytrafiło mi się coś dziwnego, i to w sumie nie pierwszy raz. A mianowicie zaraz po przejściu przez bramę gdy mój statek wleciał w innym sektor automatycznie wsysało mi go i ponownie byłam w sektorze w którym byłam przed chwilą 😀

Więc myślę co jest grane :/ I przyznam się że wiele razy przytrafiło mi się to i nie wiem czy właściwie był ten temat poruszany ale odkryłam iż przy wykonywaniu załóżmy skoku z Argon Prime do Herron`s Nebula gdy nasz statek ledwo wyjdzie z wrót naciskajcie bez przerwy klawisz TAB wasz statek zostanie ....... wessany ponownie do Argon Prime 😀

Wydaje mi się że twórcy gry dali taką możliwość awaryjnego skoku wstecz przy przechodzeniu z jednego sektora w drugi, a ma to na celu ocalenie naszego statku "gdybyśmy" w ostatniej chwili zobaczyli pędzące na nas jakieś kosmiczne żelazko lub Toster ( Teladiański TL Albatros ) 😀

Czy wiedzieliście o tym że istnieje taka możliwość ? 😀

No właśnie to teraz przetestowałam 😀 I faktycznie tak jest

po wejściu w bramę i gdy z czarnego ekranu czyli w momencie gdy gra przestanie czytać zawartość sektorów po szybkim naciśnięciu TAB automatycznie jesteśmy wsysani i znajdujemy się ponownie w sektorze w którym byliśmy przed chwilą 😀

Hmmm Taka możliwość faktycznie może uratować komuś "siedzenie" 😀

Cytat

Nic nowego. Zjawisko to wystepuje od czasow Reunion. To jeszcze nic w porownaniu z tym, ze nie wiedziec czemu statek czasami nie przelatuje przez brame i kontynuuje lot juz za brama pomimo przejscia przez nia :/

Dokłądnie tak jak piszesz. Już od czasów Reuniona wkurzają mnie te sytuacje ]😀

Też mi się to zdarza ale tylko w bardzo szybkich statkach (M5). Wydaje mi się że jak przyśpieszamy odrazu po wejściu do sektora to ten płomień co się wydobywa z silnika gwałtownie się wydłuża i gra wykrywa że część statku dotknęła bramy (ten długi płomień właśnie) i wciąga nas z powrotem. Tak myślę i tego się trzymam. A tak w ogóle to jest raczej jakichś bug niż przydatna funkcja.

Dziwne, ale przetestowałem klawisz TAB zaraz po skoku i mnie nie cofa do poprzedniego sektora, odpala się normalnie Dopalacz i lecę przed siebie z coraz większą prędkością. Co innego jak nacisnę klawisz "z", wtedy się cofam i przelatują ponownie przez bramę.

Co do przelotu na wskroś przez bramę bez wykonywania skoku do sektora, do którego brama prowadzi, to miałem ten efekt bardzo często w X3R, pisałem nawet już o tym chyba nawet jeszcze na forum Ego. Wtedy zauważyłem że efekt taki występuje jeśli brama przez którą przelatujemy nie jest naszym celem. Natomiast w TC nie spotkałem się z tym problemem, nie ważne czy mam bramę wybraną jako cel, czy nie, zawsze następuje u mnie skok do sąsiedniego sektora jeśli przez nią przelecę.

• 1 rok później...

coś mi to przypomina tylko tyle ze ummie nie było to z awaryjnym skokiem a ze zwykłym wyjściem z bramy wlatuje w sektorze A i wylatuje w Sektorze B po czym próbuje wylecieć z bramy a ta mnie wsysa powtórnie do sektora A w konsekencj musiałem wykonać czynność 2 lub trzy razy ale nie więcej a i statek wcale nie był na wstecznym