Jump to content

Legalne Kompleksy w świecie X3 TC

_RA
 Share

Recommended Posts

Witam

Skoro są już dwa wątki na temat nielegalnych kompleksów to ja skolei założe wątek gdzie chętnie poczytam o waszych legalnych kompleksach i jaki z nich zysk jest. Moż macie jakieś ciekawe pomysły??

Ja planuję odkopać mój stary pomysł z olejem Raster

Cytat

Kompleks znajduje się w sektorze Rhonkar’s Fire i składa się z takich fabryk:

1x Elektrownia L

3x Akwarium Cheltów L

3x Rafineria Oleju Raster L

A by produkować Olej Raster, który jest wyżywieniem u Splitów wystarczy dowozić kryształy. Niestety nie ma w pobliżu żadnej asteroidy z krzemem więc nie warto się bawić w produkcję kryształów.

Do kompleksu można dołożyć jeszcze po dwa Akwarium Chelów L i Rafinerii Oleju Raster L aby wykorzystywać maksymalnie Elektrownie ale nie trzeba w końcu ogniwa nie uciekną a prędzej czy później ogniwa zostaną przerobione na Olej Raster.

Jeśli chodzi o zysk, to na Oleju zarabia podobnie jak na krzemie z tym, że transportowce mogą go dużo więcej załadować. Sąsiednie sektory są bogate w fabryki które wymagają tego produktu i dość szybko towar schodzi. Wiem, że w każdej grze handel się inaczej układa, ale już trzeci raz stawiam kompleks w tym sektorze i nie było problemu ze sprzedaniem Oleju.

Zarobek wg Kalkulatora to ok. 350 tys. Kredytów na godzinę ale jeśli chodzi o zarobek jaki zauważyłem na własne oko to tak godzina czasu rzeczywistego to na koncie przychodzi mi średnio od 1,5 mln do 2 mln kredytów. Cały kompleks obsługują dwa Kajmany jeden sprzedaje towar drugi zakupuje kryształy. Co jakiś czas sprawdzam magazyn kompleksu i jeśli mam dość kryształów to Kajmana od kupowania ustawiam na sprzedaż Oleju. Od razu odradzam kupowanie transportowców o większej pojemności ponieważ i tak jak Kajman sprzedaje to co w ładowni to jakieś resztki zostają.

Polecam wszystkim taki kompleks.

WIdziałem że pan Rozz korzystał z tej instrukcji, nie wiem jak ona działa w TC bo widzę że gospodarka jst nieco inaczej ustawiona niż w X3 R. A jakie są wasze pomysły??

Mam kompleks wyżej wymieniony prze zemnie i mam takie pytanie latają sobie kajmany ze sprzedażą Oleju ale nie chcą sprzedać całej ilości by zapełnić całą ilość w stacji tylko np do połowy. Dlaczego kajmany nie sprzedają całej ilości tylko część.??

Cytat

Albo też latać, i skupować kryształki do magazynów.

Co potem latać, i w pustych fabrykach je maxymalnie opychać, bądź też zasilać swoje stacje, tworząc Rastar Oil.

hyh zabardzo nie ruzumiem tej wypowiedzi 😀

PS. właśnie pracuje nad drugim kompleksem. Chce kwiaciarnie otworzyć 😀

No sie niezle pomylilem 😀 pisalem kwiaciarnia a miałem namyśli splicki Sad skroffinów 😀 😀 hehe 😀 i stawiam go w ringo moon mam zamiar do tego sadu dołożyć farmy planktonu bo wszystkie rancza skupują te dwie rzeczy jako drugożędny składnik i wszystkie w pobliskich sektorach są puste tylko ja sie zastanawiam czy do rozwożenia nie lepiej kupić mały stateczek bo nie wiem z jaką prętkością są przerabiane te towary.

Edit:

dzieki za pomysł z kwiaciarnią 😀

Cytat

Ale na jedną fabrykę lepiej aby było kilka fabryk (min 5) potrzebujących tego towaru jako produkt drugorzędny.

No jeśli chodzi o ileość to jest ich sporo praktycznie prawie w każdym sąsiednim sektorze jest przynajmniej jedna oprocz Argon prime a tam gdzie stawiam sa aż 4 teraz myśle tylko jaki transport wybrać.