Jump to content

X3 Unleashed (beta v1)

Sorkvild
 Share

Recommended Posts

Dosc niedawno trafil sie na forum bardzo szczegolowo przygowany mod poprawiajacy wydajnosc w grze. Ulepszenie wydajnosci polega przede wszystkim na zmiejszeniu ilosci niepotrzebnych statkow w calym wszechswiecie. Zmienszjono ilosc cywili, wojskowych, handlowcow. Wszystko co wrogie zostalo niezmienione.

Autor podszedl do wszytskiego w sposob bardzo analityczne serwujac nam test wydajnosciowy. Zachecam do glebszego zapoznania sie z tematem. Narazie jest to wersja rozwojowa, aczkolwiek patch dziala jak zamierzono. Polecam.

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... sc

Po blisko tygodniowym testowaniu moge z cala pewnoscia zachecic graczy to pobierania tego modu.

W swojej grze zastosowalem jeszcze: Remove Rocks oraz remove Adsigns. Gra pozbyla sie zbednego bagazu latajacego smiecia i moze poszczycic sie przyzwoita wydajnoscia w niegdys kompletnie zakiblowanych sektorach, gdzie roilo sie od bezmyslnie krecacych sie cywili, militarnych i traderow. Na szczescie ilosc wrogow wciaz ta sama 馃お

• 9 months later...

Jaga_Telesin wydal najnowsza wersje swojego moda (link w pierwszym poscie), ktory zostal przygotowany pod aktualna wersje gry 2.7.1. Tak sie sklada, ze mam teraz czysta instalke gry bez zadnych dodatkow i przetestowalem kilkugodzinna gre na modzie Unleashed. Czy X3, moze lepiej chodzic:) ? Smiga zupelnie juz jak Reunion.

Zainstalowa艂em sobie ten mod, post膮pi艂em zgodnie z zaleceniami autora i... nic. Dalej mam pe艂no statk贸w cywilnych, nie m贸wi膮c ju偶 o wojskowych i handlarzach 馃檨 . No chyba, 偶e ten skrypt stopniowo redukuje ilo艣膰 niepotrzebnych pojazd贸w, powiedzmy w ci膮gu kilkudziesi臋ciu minut, kilku godzin.

Spr贸buj臋 jeszcze raz, wywali艂em kokpity. Mam nadziej臋, 偶e mod nie gryzie si臋 z 艂atk膮 wstawiaj膮c膮 shadery z Reuniona?

Natychmiastowe efekty by艂yby widoczne przy starcie nowej gry albo po u偶yciu skryptu usuwaj膮cego wszystkie statki NPC we wszech艣wiecie. Przy wrzuceniu go do starej rozgrywki wszystkie te 'zb臋dne' statki nie zostan膮 od razu usuni臋te- powoli wykrusz膮 si臋 w walkach, a pojawia膰 si臋 b臋d膮 tylko te, kt贸re wymy艣li艂 sobie autor skryptu. Po kilku(/nastu) godzinach powiniene艣 zauwa偶y膰 zmiany 馃檨

Paczka z shaderami podmienia tylko te z TC na starsze, nie zmienia 偶adnych wa偶nych plik贸w gry i problem贸w z kompatybilno艣ci膮 z jakimkolwiek skryptem by膰 nie powinno.

Aha, czyli jest tak jak my艣la艂em.

Czyli musz臋 by膰 cierpliwy. Wol臋 przeczeka膰 te kilkana艣cie godzin ni偶 od nowa przechodzi膰 fabu艂臋 Terran i zbiera膰 na Tytanka z uzbrojeniem. No i na nowo odkrywa膰 115 sektor贸w w Galaktyce 馃檨

Swoj膮 drog膮, je艣li m贸wimy ju偶 o wydajno艣ci. Mia艂em dziwn膮 sytuacj臋 w TC, bo gdy kupi艂em nowy monitor LCD 22" (w por贸wnaniu ze starym 17"), gra chodzi艂a mi p艂ynnie na najwy偶szych detalach. Mo偶na powiedzie膰, 偶e chodzi艂a jeszcze lepiej ni偶 na 艣rednich detalach na 17" monitorze 馃榿 . Tak by艂o do patcha 2.5, kt贸ry co艣 posypa艂 i by艂o gorzej ni偶 na starym monitorze. Mia艂em wtedy 5 statk贸w i odkryte 60 sektor贸w.

Fakt jest faktem, dobrego sprz臋tu do tej gry to ja nie mam - 1GB RAMu, 2GHz Athlon 3000+, GeForce GTS 250 CUDA 1GB. Ale to si臋 wkr贸tce zmieni i mam nadziej臋, 偶e standardem b臋dzie p艂ynno艣膰 na poziomie +/- 25-35FPS贸w (nie wiem jak to dok艂adnie wygl膮da na komputerze z cz臋艣ciami z tego lub zesz艂ego roku).

Koniec offtopa. 馃榾

No dobra, nie wytrzyma艂em i zacz膮艂em now膮 gr臋.

Pierwsze, co rzuci艂o mi si臋 w oczy to... p艂ynno艣膰 zaraz po starcie! W艂膮czy艂em SET臉 na 1000% i by艂em bardzo pozytywnie zaskoczony efektem. Nie wa偶ne, czy walcz臋, czy latam sobie od tak - jest wreszcie super p艂ynno艣膰! Wliczaj膮c jeszcze w to patch 2.7, kt贸ry pono膰 sam w sobie zwi臋ksza wydajno艣膰, powiem kr贸tko - mi贸d malina 馃檨.

Dobra, wracam do gry - teraz a偶 chce si臋 gra膰 馃榿

No w艂a艣nie tez to zauwa偶y艂em, problemem tamtej wersji by艂o to ze niekt贸re przemys艂y zwyczajnie pada艂y lub by艂a stagnacja spowodowana ma艂a p艂ynno艣ci膮 przep艂ywu surowca. Pogra艂em kilka godzin i na razie wszystko jest jakby 'ok', pono膰 niegdy艣 to wychodzi艂o po wielogodzinnej grze.