Jump to content

Przesycenie rynku

Guest Anonymous
 Share

Recommended Posts

Czy w x3 może wystąpić zjawisko przesycenia rynku danym towarem ?

Mam wybudowane kompleksy w Antigone Memorial - 4 destylarnie wódki i Home of Light - 3 destylarnie wódki. Jeden z nich jest samowystarczalny, do drugiego dostarczam tylko ogniwa. Nie mam przypisanych transportowców które by te wódkę sprzedawały, ponieważ NPC wykupują wszystko w miarę szybko, cena 700 Kr.

Czy jeśli postawie kolejne samowystarczalne kompleksy ( 7 i 4 destylarnie ) w Ore Belt to czy towar nadal będzie skupowany przez NPC równie szybko co do tej pory, czy będzie tego za dużo w okolicy i sprzedaż spadnie ?

Mam X3 Reunion + patch 2.5 PL

Może. Towar skupywany jest przez kilka Stacji Handlowych i Habitaty Piratów. Z tych stacji towar znika "automagicznie", ale dzieje się to w określonych jednostkach czasu i nie znika cały towar, ale kilka, kilkanaście sztuk towaru. Może więc dojść do nasycenia rynku zbytu, a tym samym podaży. Inna sprawa że masz dość atrakcyjną cenę i handlarze zlatują się pewnie z bardzo daleka. Nie mniej jednak polecałbym wybudowanie kolejnych kompleksów GW dalej od już istniejących.

• 11 months later...

Ja mam troche inne pytanie. Jako poczatkowy sektor swojej dzialalnosci wybralem argone prime. Jednak nim bylo mnie stac na budowe kopalni i fabryk glowic bojowych doszlo do nasycenia wszystkich fabryk i zakladow surowcami. Sytuacja utrzymuje sie juz od ponad 20 godzin czasu rzeczywistego. I teraz zaczyna sie moje pytanie czy jest to zjawisko pernamentne? I jak ewentualnie moge wyeliminowac konkurecje. W poradniku przeczytalem ze warto zbudowac kopalnie w orebelt tak tez zrobilem Cena 80 kr za porcje rudy <konkurecja 81>. A towar i tak zalega w magazynach glownie moje fabryki glowic bojowych go zabieraja . 😀

Masz jakichś handlarzy wszechświatowych ? Być może większa ich ilość pozwoliłaby trochę rozładować ten korek. Co do Twoich fabryk to pozostaje Ci przypisanie do nich jakichś transportowców i zwiększenie ilości sektorów w obrębie których towar będzie rozprowadzany (zalecany przedstawiciel handlowy z napędem skokowym) lub po prostu stworzenie na ich bazie jakichś kompleksów; a w przyszłości lepsza obserwacja rynku i wynajdywanie obszarów w których brakuje pewnych surowców. No i najważniejsze: traktowanie informacji z poradników z pewną dozą ostrożności, bo u każdego gra w pewnym stopniu układa się inaczej.

Mam jak na razie tylko jednego kupca sektorowego na 4 poziome w upakowanym na maxa Merkurym kontenerowcu z 5 oslonami 25 MJ jakims dzialkiem i wszystkimi moliwymi poleceniami + naped skokowy . Powoli sie przymierzam do zainwestowania w 2 a potem chyba zainwestuje w wóde! Dzieki za odpowiedz no i zobaczymy moze jak sie dorobie kupca wszechswiatowego to cos da?