Skocz do zawartości

Nie tylko walka

Maryjan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gram już 5 dzień a po stronie strzałow widnieje zero. Tak sie przyzwyczailem do Tygrysa

że innych bojowych statkow nie mam zamiaru używac. O M3 nie wspomnę. Nie wiem jak

ktoś w M3 rozwala M3( chyba ze rakietami) wiem natomiast że pojedynczy M3 nijak nie nadaje sie do walki

z piratami. Moze jestem słabym pilotem a może po prostu nie umiem unikac PBG.Żadne strejfy nic nie daja

jak z 3 stron walą we mnie tym draństwem. Wracajac jednak do tematu. Obecnie zarabiam jako taksiarz

i cóż z 80kk credutów już człowiek uciułał. Oczywiscie nie byłoby to takie piękne bez pirackiego tuningu.

ANIOŁ z 322 spedem olbrzymia ładownią upora sie z każdą misją transportową. Do tego dochodza profity ze

sprzedarzy kupionych "okazyjnie" statków. Tu trzeba uważac na naciągaczy ale trafiają sie też takie okazje jak Rybołów 56% kadłuba za 1,5kk. Akurat kadłub nie jest problemem, Mistral z laserem naprawczym w ciagu kilku minut przywróci statkowi dawny blask. Z ciekawostek dodam że z handlu z drugiej ręki można też trafić statki których normalnie w grze nie ma w sprzedarzy. Acha najlepsze okazje trafiaja sie w stoczniach.

Ja latam Hyperionem, ale atakując kilka M3-M5 to przesiadam się do Spytfire, lubię poszaleć M3. W pierwszej grze misje obrony stacji robiłem w M3 do czasu gdy zaczęły pojawiać się 2-3 Rybołowy. Już nie wyrabiałem z regeneracją tarcz. A rakiet nie używałem wtedy wcale. Teraz zresztą też rzadko, chyba że mi się spieszy, to zamiast ścigać M4-M5 puszczam za nim Burzę i mam go z głowy. No i na większe statki, Tajfuny i osłony z głowy, reszta już należy do mnie.

Rolnik, po co brac sie za zarabianie dopiero od M6? Ja M3 demoluje wszystko co mam na radarze (jesli mi sie nudzi) i jakos nie dostalem w kosc. Jesli chcesz sie zapytac dlaczego... hmm, trzeba sie nauczyc latania ze "slizgiem" (czyli uniki), no i kupic sensowny M3 (lub M3+). Wydatek dosc duzyjak na poczatek, bo razem z wyposazeniem moze kosztowac i 10 kk, ale latajac tym mozesz czuc sie bezpiecznie az do pojedynku z kilkoma M6 razem. Wystarczy opracowac taktyke.

Pamietam dobre czasy z X3R kiedy jednym M6 rozwalilem 2 Xenonskie M2 na raz, a odleglosc pomiedzy nimi byla mniejsza niz 5 km, wystarczylo wolno (razem z unikami) przeleciec pomiedzy nimi i nawzajem sie porozwalaly. Do mnie nalezalo tylko dobicie ich. Niesety w X3TC jest bug i strzaly przechodza przez wieksze wrogie statki, tzn, jak strzela do ciebie wlasnie taki M2, a ty sie schowasz za innym wrogim M2 (czyli to co napisalem wczesniej), to salwa "przenika" przez tego, za ktorym sie chowasz i i tak dostajesz baty. Mam nadzieje, ze to naprawia, bo taka zabawa jest niezla 😀

Owszem z M6 statkiem M3 radzi sie całkiem łatwo, mi chodziło o problem jak bez użycia rakiet poradzic sobie z kilkoma

pirackimi M3 z których każdy jest wyposażony w Plasma Burst Generator. Jakbym sie nie kręcił zawsze

mnie tym miotaczem zaczepią. a wystarczy moment i osłon nie ma. o kadłubie M3 nie wspomnę. Znika poniżej sekundy.

Dochodziło do takich sytuacji ze aby zaatakowac grupe piratów najpierw sprawdzałem który ma na pokładzie PBG i w pierszej kolejnosci go eliminowałem. Zresztą przy okazji poruszę kwestię przeciwników w walce.

Chyba w opisie fabuły terranskiej czytałem że piloci maja niski morale dlatego łatwo sie poddają. Jak to sprawdzić?

Coś w tym musi być gdyż czasami gdy walczy się z wrogiem zachowuje sie on jakby wogóle nas nie zauważał.

czasami pewnie jest to spowodowane jego priorytotami czy np atak na stację ale czasami biernosc wroga jest az denerwująca. To samo z K xenonów. czasami nie da sie do niego podejsc bo od razu przyjmuje pozycje do pełnych salw

które może byc juz ciezko wyminac, a czasami mozna do niego podleciec bez jednego strzału z jego strony. Wtedy wystarcza 3-4 pełne przytrzymane salwy z IBL-ów i nie ma statku ale nie ma tez żadnej satysfakcji...

to tyle z informacji poza tematycznych. W temacie głownie chodziło mi żeby każdy opisywał swoje alternatywne zródła zarobku. Ciekawi mnie zwłaszcza misja tajnych agentów. Czy komus udało sie ja wypełnic i jakim typem statku?

Czy musi być bojowy czy wystarczy do tego tylko zwykły b. szybki statek?

Cytat

Chyba w opisie fabuły terranskiej czytałem że piloci maja niski morale dlatego łatwo sie poddają. Jak to sprawdzić?

Są dwie metody:

1. "Magiczne imię", aby mieć dostęp do Edytora Skryptów, otwierasz ES i na pierwszym ekranie masz coś takiego jak: "Script debbuging additional information", przełączasz ją na on. Wtedy dgy wejdziesz w informacje każdego statku, na samym dole zobaczysz dodatkowe informacje o tym jakie skrypty determinują działania tego statku, jakie jest morale pilota, jego agresywność (to też ma znaczenie) itp.

2. Instalacja skryptu NPC Bail Addon. Wtedy jeśli w statku będziesz miał Bioskaner, po wykonaniu skanu wrogiego statku, na dole ekranu pojawi się informacja o nazwie pilota w tym statku i jego morale.

Co do misji tajnych agentów, to jedną taką robi się w trakcie fabuły Gonerów. Jak dla mnie proste i nudne. Lecisz przez kilka sektorów za statkiem, musisz pilnować aby się od niego nie oddalić za bardzo, ani się nie zbliżyć bo misja się nie uda. W trakcie misji podczas zbliżania się do jednej z bram wylatuje z niej grupka wrogów (Xenki, Yaki lub piraci) wtedy wystarczy szybki statek by im uciec i przelecieć przez bramę. Co prawda będą cię gonić, ale to już raczej mały problem. Najczęściej pojawiają się przed bramą do docelowego sektora, więc zanim oni zawrócą i rozpoczną pościg, misja się kończy. Możesz więc pomachać im na pożegnanie i odlecieć w sina dal.

Jakim M3 latałeś ? Jeśli jakimś wolnym to może właśnie to było przyczyną problemów. Dobry M3 z odpowiednio dobranym wyposażeniem powinien sobie poradzić nawet z kilkoma wrogimi jednostkami, aż do M6.

Co do źródeł zarobku to poza tymi normalnymi (misja, handel, kompleksy, używane jednostki, itd) można też pokusić się o kradzież statku 😀 W misjach w których trzeba zwrócić właścicielowi statek czasami pojawiają się całkiem fajne jednostki, zdobyłem na przykład w ten sposób Deimosa i Tygrysa.

Sposób:

1.Bierzesz misję, lecisz do wyznaczonego punktu i przejmujesz statek.

2.Przekazujesz mu napęd skokowy + zapas ogniw i reperujesz na wszelki wypadek chociaż trochę kadłub jeśli jest bardzo uszkodzony.

3.Wydajesz mu rozkaz skoku do sektora sąsiadującego z terytorium Xenków (na przykład Eighteen Billion) blisko bramy do nich i gdy jest już na miejscu anulujesz misję.

4.Czekasz aż pojawi się patrol policji i wydajesz tamtej jednostce rozkaz skoku do sektora znajdującego się po "drugiej stronie" sektora Xenków (czyli np. w przypadku Eighteen Billion będzie to Scale Plate Green) i czekasz. Ścigające ją statki będą musiały przelecieć przez ich terytorium i przy sprzyjającym układzie wszystkie zostaną zniszczone. Gdyby jednak jakiś się przedarł to powtarzasz proces w drugą stronę, aż do skutku 😀

Zajmuje to wszystko sporo czasu i nie jest to raczej sposób na stały dopływ gotówki ale od czasu do czasu można się tak pobawić- największym plusem jest to, że czasem można w ten sposób praktycznie bez walki zdobyć statki, których nie możemy z różnych względów w danym momencie kupić. Oczywiście spada przy tym reputacja ale im wyższą się ma u danej rasy tym ten spadek jest mniej odczuwalny. Na przykład przy max randze u argonów reputacja spadła mi zaledwie o parę %, do odrobienia jedną misją patrolu albo obrony sektora.

W mojej naturze leży walka, tak więc 99% zarobku jest z nią związany - na początku brałem patrole, miały jeden plus, jeśli przeciwnik był za silny czekałem aż ktoś go wyeliminuje - na patrolu czy się stoi czy się leży, kasa za patrol się należy - czasami tylko meldowałem się na odprawie w sektorze, potem leciałem załatwiać własne sprawy i wracałem po zapłatę.

Pamiętam jeszcze jak dorabiałem na sprzątaniu po walce (rakiety itd), kilka razy zbudowałem stacje, odnajdywałem zaginione statki i bawiłem się w taksówkę dla Terran głównie by zdobyć reputację, mniej dla zarobku. Ostatnio nawet, dla Strong Arms przewoziłem pasażera Aegirem 😀

Co do misji szpiegowskiej miałem jedną związaną z fabułą, myślałem że zasnę za sterami ....

Odnośnie M3 dla początkującego gracza to polecam Bułata, (całość ok. 4,5 miliona) mocne osłony, dobra broń, szybkość i zwrotność też niczego sobie, natomiast zdecydowanie odradzam M3+ Katanę. Rób misję Terran, dostaniesz w niej M6 Vidara i wtedy hulaj dusza .... Mając w nim rakiety, spokojnie spacyfikujesz każdy statek.

• 2 tygodnie później...

Nie wiem co Ty chcesz od Korda? Wg mnie to bardzo dobry M3+.

Jeśli chodzi o źródła zarobku to bardzo ciekawą (wg mnie) alternatywą jest naprawa wraków. Służy do tego skrypt Debris Utilize and Repair. Można nim naprawiać wraki dyndające w przestrzeni lub je złomować i zgarnąć surowce. Bardzo ciekawy skrypt.

Cytat

Nie wiem co Ty chcesz od Korda? Wg mnie to bardzo dobry M3+.

Jeśli chodzi o źródła zarobku to bardzo ciekawą (wg mnie) alternatywą jest naprawa wraków. Służy do tego skrypt Debris Utilize and Repair. Można nim naprawiać wraki dyndające w przestrzeni lub je złomować i zgarnąć surowce. Bardzo ciekawy skrypt.

Skrypt ciekawy ale wymaga dopracowania, bo rodzaje statków i stacji które można odzyskać są bardzo ograniczone- praktycznie tylko argońskie i to tylko kilka typów, np. wszystkie transportowce to Mercury Tanker i Hauler. Jeśli komuś uda się to rozwinąć to będzie naprawdę fajna sprawa 😀

Moim ulubionym M3 (właściwie M3+) zawsze była Medusa. Seria z czterech HEPTów do wyczerpania energii i szybka zmiana na cztery działka automatyczne na czas ładowania energii.Prędkość też przyzwoita, więc tylko obejść, rozdzielić i nawet spora grupa M6 to nie problem. Oczywiście nie polecam zostawiać takich zabaw AI. Medusy używałem (i czasem nadal używam) wyłącznie jako statku osobistego. Nie wiem jak z kompatybilnością rakiet, bo niespodzianki w postaci wybuchu przy wystrzale szybko mnie zniechęciły.

EDIT: Ciekawostka dot. rakiet - jako M3 może używać tajfunów. Coraz bardziej ją lubię.

EDIT 2: Odpaliłem z niej nawet Pożogę...to naprawdę dobre M3

• 1 miesiąc temu...