Yacek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Pojawił się w końcu długo oczekiwany nowy patch 2.1http://www.egosoft.com/community/news_pl.phpO tym co nowego w patchu można przeczytać w tym temacie na forum Ego: Pojawiła się aktualizacja X3: Konflikt Terrański 2.1!Gorąco polecam ze względu na nową fabułę Treasure Hunt (Polowanie na skarby). Będzie sporo główkowania. FAQ misji niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacDyller Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ciekawe na ile będzie ta poprawa wydajności, ale... możliwosć działania w tle? Wow! Swoją drogą... mam nadzieję, że X3:TC nie skończy się jak X3 na v. 2.5. Ale chyba tylko misje będą dorzucać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Poprawa zauważalna, przynajmniej w becie była.A co do działania w tle, to teraz można w "Rozgrywka" ustawić czy gra po ALT+TAB ma działać dalej (czyli gra w tle funkcjonuje, statek leci i nagle BUM o asteroidę), czy będzie wstrzymana.Kilka uwag co do instalacji:1. Jeśli ktoś miał jakiś mody, które dodały dodatkowe pliki .cat i .dat w katalogu głównym to przed instalacją najlepiej te pliki (.cat i .dat o numerach większych niż 07) przenieść do innego katalogu. Patch dodaje pliki 08.cat i 08.dat . Po instalacji możemy uruchomić Instalatora Cycrowa i zamknąć go (znaczy się Instalatora, nie Cycrowa), powinno to utworzyć dodane przez mody pliki .cat i .dat z numerami wyższymi niż 08. Jeśli nie utworzyły się wszystkie pliki, to porównujemy z tymi, które przekopiowaliśmy i brakujące ręcznie kopiujemy do katalogu głównego zmieniając im numery w nazwach, na kolejne numery. Unikniemy w ten sposób utraty SCS i innych dodanych przedmiotów.2. Jeśli ktoś miał uruchomione UT i ST i statki te miały w rozkazach pozostawione "Melduj o wykonaniu rozkazu" na TAK, to trzeba im poprzestawiać na NIE. Inaczej za każdym razem jak UT lub ST wykona pętlę zadania (kupi i sprzeda) dostaniemy wiadomość o wykonaniu zadania. Wydawać poleceń w taki przypadku nie musimy, ST i UT będą już w trakcie realizacji kolejnej pętli, to tylko wiadomość.3. Jeśli ktoś korzystał z mojej poprawki spolszczenia i miał w podkatalogu T plik 0001-L048.xml to musi go usunąć, inaczej nie zobaczy nowych tekstów dotyczących nowej misji. Poprawka spolszczenie będzie niebawem, dam znać i jak ktoś chętny to wie jak się ze mną skontaktować w jej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWHO Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Czy ktoś zauważył, żeby polecenie "mine minerals" w końcu zadziałało po patch'u 2.1 ? Ja nie widzę żadne różnicy, statki dalej nic nie wydobywają.Druga sprawa to przestał mi działać "mini-image" i muszę jechać z płyty , czy ktoś ma działający z 2.1 mini image ( na ewentualne pytania o pirata - na forum ego mam zarejestrowaną TC) ? Jeśli tak to czy ktoś może mi wysłać PM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Patch dodaje nowe sterowniki Tages, więc nie dziwota że nie działa bez płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWHO Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Czyli muszę się męczyć z płyty? (tak długo nie używałem czytnika DVD, że dźwięki przez niego wydawane świdrują mi umysł )A co do wydajności to muszę przyznać, że czuć te 2-3 klatki na sekundę więcej, szczególnie w takich sektorach jak Aladna Hill czy tym podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Kpisz, czy o drogę pytasz? Płyta w napędzi potrzebna jest tylko przy uruchamianiu gry, potem możesz już wyrzucić ją za okno, do czasu kolejnego opalania gry. Ale po co to robić, wszak lepiej przecież na okrągło grać w X3TC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWHO Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Nazwijcie mnie leniwcem, ale przedtem było tylko "mount image" i można było grać, a teraz...1) Ruch w stronę półki z płytami.2) Wyjęcie płyty z pudełka ( i poprawienie umocowania papierowej instrukcji wewnątrz pudełka - takie małe zboczenie).3) Włożenie płyty do czytnika.4) Odczekanie aż płyta zaskoczy (i odsłuchiwanie skwierczenia czytnika).5) Odpalenie gry.Może to są pierdółki, ale mam dyskomfort w porównaniu z poprzednim rozwiązaniem .Ale skoro mówisz, że płyta po odpaleniu jest nieużywana to chyba jakoś to zniosę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Pozostaje więc uzbroić się w cierpliwość i poczekać na patch zmieniający wymaganie płyty w nośniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanss Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 A ja się zastanawiam...,,co by było gdyby'' zainstalować X3TC na dysku SSD...czy poprawiła by się wydajność...oczywiście po za prędkością zapisu i odczytu stanu gry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Dobra wiadomosc. Zabieram sie za przeglad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszka Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Yacku mam kilka uwag co do wskazówki nr 4, u mnie było troszkę inaczejSpoilerzniszczyłam tylko 3 boje i pojawiła sie ta właściwa, gdy sie do niej zbliżyłam usłyszałam komunikat o jakiejśawarii w napędzie skokowym i przeniosło mnie do Nopileos' Memorial gdzie był kontener do zabrania ze wskazówką nr 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Tak, już wiem, też teraz miałem inaczej. Zmieniło się trochę od wersji beta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad162 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 CytatA ja się zastanawiam...,,co by było gdyby'' zainstalować X3TC na dysku SSD...czy poprawiła by się wydajność...oczywiście po za prędkością zapisu i odczytu stanu gry.zapewne tak... ale czy koszty tej inwestycji nie przewyższą zysków to zupełnie tak jakby kupować nowy super komputer pod jedną grę albo pod system operacyjny który właśnie wyszedł Druga sprawa że gra powinna chodzić poprawnie na komputerach spełniających min wymagania... a np. u mnie tak nie jest zacina się i czasem tylko crtl + alt +delete....PS poprawa wydajności jest na pierwszy rzut oka +~15fps do góry... jeszcze dziś wieczorkiem przetestuje czy aby się nie zacina Chociaż chyba żeby mieć pewność że wszystko działa ok po instalacji łatki to należałoby przeinstalować grę (odnowa instalka) i samą gre zacząć od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszka Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Dziwne zdarzenie w ostatniej misji "Polowanie na skarby"SpoilerPo ewakuacji ludzi z pirackiego Albatrosa postanowiłam go przejąć co przebiegło bez najmniejszych problemów.Przeniosłam napęd skokowy i ogniwa do Albatrosa i wysłałam go do mojej HQ. Niestety to była ostatnia chwila kiedy go widziałam. Statek wykonał skok ale nie pojawił się w sektorze do którego go wysłałam. W logach ostatni wpis dotyczący Albatrosa mówi o jego przejęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Ciekawe. Ja poprzednio też go przejąłem i wysłałem w drogę do najbliższej stoczni i więcej się nim nie interesowałem. Ciekawe jak teraz będzie. Będę go pilnował. Być może skrypt powoduje że statek znika gdy my opuszczamy sektor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 SpoilerAlbatros znika w momencie gdy dokujemy do stoczni w Argon Prime i kończy sie misja. Jak ktoś chce to można się pokusić i poczekać aż Albatros zadokuje gdzieś do stoczni i sprzedać go.A co sądzicie o nagrodzie - statki Eksperymentalnym (albo Xperymentalnym co widać w wiadomościach po zadokowaniu do stoczni w Argon Prime)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szyszka Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Nagroda jest całkiem niezła, zwłaszcza wygląd jest niczego sobie (wygląda ja sokół szykujący się do ataku na swoją ofiarę),a jeśli chodzi o parametry to hmm przypomina takie Zaćmienie na sterydach )) Szkoda że nie da się przerobić na plany w HQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWHO Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Dlaczego nie da się go przerobić na plany w HQ ??Jak dla mnie, po przejrzeniu statystyk to X-Shuttle jest M3+ bez wieżyczek, ale za to z możliwością montowania broni i rakiet zarówno terrańskich jak i wspólnotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 CytatDlaczego nie da się go przerobić na plany w HQ ??Bo analiza tego statku w HQ jest zablokowana. Nie ma go po prostu na liście statków do przeanalizowania, recyclingu i lakierni, kiedy zadokujesz nim w HQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWHO Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Wiec pewnie to jest coś jak problem z Aranem - bo jak jak sobie dla próby zespawnowałem Xperymentala to HQ go widziała więc chyba problem z tą konkretną jednostka.Ja, jak już zdobędę uczciwie Xperymantala, to go zniszczę i zespawnuję sobie drugiego i przerobię go w HQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Raczej wątpię aby to coś dało. Blokada jest na ID Ship i nie ważne jak zdobędziesz statek, to i tak nie dasz rady go przeanalizować.I pytanie: po co? Znów taka rewelacja ten statek to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWHO Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Przecież napisałem, że spawn'owany statek jest widoczny w HQ i można go przebadać (trwa to coś około 1 godziny i 45 minut). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Przepraszam, nie doczytałem, masz rację. Sprawdziłem, inny statek Eksperymentalny (nie ten z misji) można przeanalizować w HQ. Pozostaje tylko pytanie: po co? Jeśli chodzi o M3 to zdecydowanie wolę Spytfire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWHO Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Z nostalgii ? Ach te piękne czasy z X-BTF - jeden statek, kilka sektorów na krzyż, 30% czasu gry przesiedziałem w Seizewell, a mimo to aż mi się łezka w oku kręci.Druga sprawa to tradycja - zarówno w X2 jak i w X3R, tworzyłem z nich elitarny X-dywizjon , wprawdzie nie był on najsilniejszy, ale wyglądał wypaśnie, taka kompania reprezentacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi