Prowler Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Na początek witam Kiedyś dużo grałem w X2, "trójkę" kupiłem jakiś czas temu ale wtedy jakoś mnie nie wciągnęła. Ostatnio pogoda nieciekawa i czasu do zmarnowania troszkę więcej dałem X3 drugą szansę i... tym razem zaskoczyło . Zacząłem od "vanilla" żeby zaznajomić się trochę z interfejsem i sterowaniem, teraz przyszedł czas na zabawę z XTM i od razu pojawiło się pytanie.Szukałem informacji o ilości i wielkości doków w poszczególnych statkach ale nie wiem jak to co znalazłem ma się do rzeczywistości, więc... Czy któryś z większych statków (miałby działać jako mobilna baza) ma możliwość dokowania większej ilości TSów ? Mam na razie ok. 20kk, więc prosiłbym też o podanie ewentualnej tańszej alternatywy. Dodam że ściągnąłem już plik xls ze statystykami statków ale wielkości hangarów są dosyć niejasno podane.I jeszcze jedno- zauważyłem, że czasem podajecie dokładną reputację z daną rasą np. -4000, +500 itd. Jak mogę uzyskać takie dane w mojej grze ? W informacji o pilocie mam tylko rangi wraz z % postępem do kolejnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Co do TS-ów to więcej niż masz w pliku ze statystykami ci nie powiem. Nigdy nie dokowałem TS-ami do większych statków, nie miałem potrzeby. Używałem skryptu Bulk Transporter upgrade. Nie wiem o co ci chodzi że wielkości hangarów są nie jasno podane? Masz napisane w odpowiedniej kolumnie ile statków i jakiej klasy może dokować i są to raczej (z małymi wyjątkami) poprawne dane.Co do drugiego pytania, zobacz do działu FAQ i poszukaj pytania: Sprawdzenie reputacji u Yaki, Terran, będziesz wiedział jak przeczytasz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prowler Opublikowano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Dzięki. Jakoś wcześniej umknęło mi zdanie o tym, że w ten sam sposób można sprawdzać reputację u pozostałych ras.Co do hangarów, chodziło mi głównie o te błędy w pliku xls o których czasami piszecie. "Niejasności"- przy niektórych statkach widnieje napis np. "10x M3-5 | 1x TS", a przy innych "14x M3-5 | inc TS" i miałem (chyba) płonną nadzieję, że to oznacza "including TS" - "włączając w to TS" (czyli TSy mogą lądować w hangarze, tak jak myśliwce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 W tym pliku ze statystykami jest kilka bledow badz cos jest juz nie aktualne.Z tym dokowaniem TSow to tak jak mowisz, ale jest tylko kilka statkow z klasy m0 i slynny juz piracki Galleon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Z tego co pamiętam to:Galeon ma w statystykach: 30xM6-M5, a na raz może zadokować max 4xM6+26xM3-M5Valhalla ma w statystykach: 32xM6-M5, a ja dokowałem do niej Hyperionem (M7). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrihedd Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Cytata ja dokowałem do niej Hyperionem (M7).Hyperion jest chyba raportowany w XTM jako M6.M7, M0 i MTS są klasami sztucznymi, stworzonymi w XTM.Cytat"Niejasności"- przy niektórych statkach widnieje napis np. "10x M3-5 | 1x TS", a przy innych "14x M3-5 | inc TS" i miałem (chyba) płonną nadzieję, że to oznacza "including TS" - "włączając w to TS" (czyli TSy mogą lądować w hangarze, tak jak myśliwce).Galleon ma wpis "inc TS" i może do niego zadokować jeden TS (przynajmniej tak było w XTM 0.7.3). Mógł dokować na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 23 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2008 Hyperion to statek klasy M7 i tak jest w XTM-ie bo ten statek nie dodaje XTM tylko patch 2.5 do X3 zawierający misję Bala Gi.Dopiero X3:TC degraduje Hyperiona do klasy M6.Wszystkie (prawie) statki niby M7 dodawane przez XTM-a (Seth, Tygrys itp.) są identyfikowane w grze jako M1 lub M2, bo z takich statków zostały stworzone. Dlatego maja tak wyśrubowane parametry. Jedynym prawdziwym statkiem M7 dodanym przez XTM-a jest Boroński Wieloryb. On w grze jest poprawnie identyfikowany jako M7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prowler Opublikowano 26 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Kupiłem na początek Słonia, a ostatnio Galeon i ten ostatni spełnia jak na razie wszystkie wymagania.Myślę teraz o zdobyciu i zagospodarowaniu własnego sektora żeby mieć jakiś swój kącik w X'owym wszechświecie Może doradzicie na jaką jego ochronę postawić ? Na co zwracać uwagę przy wyborze statków w tym wypadku ? Ilość wieżyczek i moc osłon ? Znalazłem zestawienie najskuteczniejszych rodzajów broni w OOS ale o samych statkach zbyt wiele nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZERO Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 To zależy jakie masz upodobania.Skrajne (prawie-skrajne) przypadki:- Last Frontier lub któryś z Ziemskich sektorów: leżysz do góry palnikiem i w przerwach między łykami piwa patrzysz jak znikają czarwone punkciki na radarze;- Kao's Mistake (lub gorsze): leżysz do góry palnikiem i w przerwach między łykami piwa robisz "load game". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi