Stalovy Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Panowie, mam dylemat: zostałem poproszony o pomoc w wyborze pamięci do płyty AsRock 4CoreDual, ale ciemna strona mocy (Intel) jest dla mnie obca i nie wiem, co doradzić... Wybór jest taki: 2x1GB Patriot DDR 400MHz CL2-2-3-5 vs. 2x1GB GeIL DDRII 800MHz CL5-5-5-15. Gdyby to była płyta pod proc AMD, to bez wąchania poleciłbym Patrioty z uwagi na ich niższe opóźnienia - procesory od zielonych lepiej z tym współgrają. Co radzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanss Opublikowano 18 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2008 Miałem i jedne i drugie chodziły pod AMD i Intelem zdecydowanie Patrioty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mani Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Hmm, pokaż dokładniejszą specyfikację tych pamięci Patriot. Śmierdzą mi tak małe timingi...//EDITJa używam GEILa PC6400 2x1GB DDR2, 4-4-4-12 i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalovy Opublikowano 20 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Te Patrioty to DDR, a nie DDR2, więc małe timingi to normalka.Pytanie można uznać za nieaktualne, bo znalazłem odpowiedź w sieci - na tej płycie DDR lepiej wypadły niż DDR2, którym trzeba było obciąć taktowanie do 667MHz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeWaR Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Osobiście mam 2x Geil 5-5-5-15 i 2x Geil 4-4-4-12.Jajca się zaczęły po dołożeniu tych drugich ramów. Kaszanił się dźwięk w większości gier, a X3 się wykładało kompletnie. Zamiana banków: najpierw szybsze, potem wolniejsze i jest ok....Płyta Gigabyte P35-DS4Grafika GT8800GTS 320bitów/320MBProcek C2D E8200Nic nie podkręcane.Ogólnie gra śmiga, przyspieszyło trochę ładowanie sektorów, gdyż większość gra trzyma w ramie a nie na dysku. Co do wielkich bitew..... zacząłem od nowa więc jeszcze daleko do walk gigantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalovy Opublikowano 28 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Poczytałem sporo o tej płycie i wybrałem DDR - według informacji z netu ta płyta ma dużo lepsze OC na DDR, niż na DDR2. Od najnowszej wersji modowanego BIOS'u (v2.00a; co ciekawe modding BIOS'u robiony jest i umieszczany w necie jako nieoficjalny przez firmę produkującą tą płytę, czyli AsRock) jest możliwość instalowania an tej płycie do 4GB ramu... Qrczaki, chyba sam skuszę się na to mobo; mam całkiem pokaźny balast w postaci starych części do kompa (ram, dyski, karciocha graf.), więc wystarczyłaby ta płyta i nowy proc (E5200? - chyba najlepsza obecnie opcja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZERO Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Jak masz taki "balast" to może Allegro było by lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalovy Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Może. A może nie. Pamięci mam całkiem dobre i ze sporym zapasem na OC. Grafa też niczego sobie. Wystarczy mi ta płyta i E5200 - to koszt jakichś 520 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalovy Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 CytatMoże. A może nie. Pamięci mam całkiem dobre i ze sporym zapasem na OC. Grafa też niczego sobie. Wystarczy mi ta płyta i E5200 - to koszt jakichś 520 zł.No i stało się: płytę gł. kupiłem za 160 zł (jeszcze ponad rok na gwarancji), a procka za 320 zł w sklepie na raty. Jak dotąd udało mi się podkręcić CPU z 2500MHz na 3420MHz (30% OC!). Spróbuję jeszcze pobawić się pamięciami, bo to one ograniczają możliwości podkręcenia proca. Może zwiększę napięcia, może zmniejszę timingi... Jedno jest pewne: moja karta graficzna działa teraz na 100% i to ona stanowi wąskie gardło dla wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cerber Opublikowano 25 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 A jak to jest z róznicą międzi DDR2 800 mhz, a DDR3 1600 Mhz? Jest jakaś znacząca różnica w grach? (nie tylko w X3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi