Jump to content

Dłuższa doba - ciekawostka

ZERO
 Share

Recommended Posts

Zasłyszałem ostatnio w radio pytanie: czy doba może trwac dłużej niż pół roku?

No oczywiście, że może. Merkury na ten przykład obraca się bardzo wolno wokół własnej osi, a że orbitę ma stosunkowo małą - obrót wokół osi trwa dla tej planety 2/3 jej obrotu wokół Słońca.

Znaczy to, że merkuriańska doba trwa 2/3 merkuriańskiego roku 🤪

To jeszcze nic. Wenus wykonuje jedno okrążenie wokół Słońca w czasie 225 ziemskich dni. Z kolei czas jednego obrotu Wenus dookoła osi jest najdłuższym w Układzie Planetarnym. Wenus potrzebuje na to 243 ziemskie dni.

Dla niewtajemniczonych okres obiegu wokół słońca to rok, a okres obrotu dookoła własnej osi to doba. Czyli na Wenus doba jest dłuższa niż rok 🤪

• 2 months later...

no nie do końca gdyż siła odśrodkowa uzależniona jest w dużej mierze od prędkości obrotowej planety (obiektu) a przyciąganie zwane grawitacją od masy obiektu.

P.S. taka myśl mnie naszła po przeczytaniu tego co napisałem że otyli powinni mieć powodzenie u kobiet (większe przyciąganie) za to zakręceni (tancerze) mniejsze powodzenie 🤪 a skoro tak nie jest to znaczy że po raz kolejny ludzie łamią prawa natury 😉

To się zgadza, ale jeśli masa planety podobna, a siła odśrodkowa słabsza, no to w rezultacie mocniej jesteśmy przyciągani prawda? Inaczej, jeśli ziemia by kręciła się wolniej, to przyśpieszenie ziemskie byłoby większe niż 9,81 prawda? A jeśli kręciła by się wystarczająco szybko, to by grawitacja była jak na księżycu.

Kiedyś czytałem książkę SF (niestety nie pamiętam tytułu ani autora) napisaną gdzieś w latach 50. Była o planecie na której ciążenie wynosiło 100 (lub 1000) g a rotacja tak duża, że na równiku przyciąganie wynosiło ok 1g. Co ciekawe istnienie takiej planety jest hipotetycznie możliwe 🤪

Czy to może Harry Harrison - "Planeta śmierci" ? Nie jestem pewien, bo nie pamiętam dokładnie siły przyciągania ale chodziło o to, że jednak było spore. Jednak żyli tam ludzie (wg. książĸi) i dzięki temu i walce z ekstremalnie nieprzyjazną przyrodą mieli niezwykły refleks i byli bardzo silni (to drugie - na ZIemi).

Właśnie czytam pierwszą część..chodziło raczej o odchylenie osi planety w stosunku do słońca..chyba 45 stopni...i takie tam.W kosmosie każdy rodzaj atmosfery wymyślony przez pisarzy SF ma szansę istnienia np na jednym z księżyców Saturna-Tytanie jest atmosfera metanowa i temp. -178C..jeżeli ktoś czytał cykl Szpital Kosmiczny-Jamesa Whitea to pamięta że występował tam gatunek pacjentów który musiał być izolowany od stałocieplnego personelu ponieważ mógłby być poparzony przez samą jego obecność na oddziale i żył właśnie w takich warunkach jakie faktycznie mają miejsce na wyżej wymienionym księżycu.

Cytat

Czy to może Harry Harrison - "Planeta śmierci"(...)

Nie, to nie był Harrison. W książce w ogóle występował jeden człowiek (dopiero pod koniec chyba pojawiło się jeszcze kilka osób ale nie miały one większego wpływu na fabułę) - bohaterami byli mieszkańcy planety i tenże człowiek mający nakłonić tubylców do wyprawy ratunkowej na biegun w celu wydobycia materiałów z rozbitego tam bezzałogowego statku. Na biegun mogli dotrzeć tylko tubylcy bo ludzkie statki nie były w stanie lądować i startować przy ciążeniu 1000g (a może to było 100g).

Lepszym autorem jeśli chodzi o SF to z pewnością jest David Weber seria " Honor Harrington" , " Starfire" , no i oczywiście 2 mistrzem powieści SF jest Timothy Zahn i jego Trylogia Thrawna, praktycznie wszystkie książki które wyszły z pod jego ręki czyta się na wdechu. 🤪

Stalowy Szczur to klasyka, "machnąłem" prawie wszystkie części 🤪 Co do Webera to nigdy nie wciągnęła mnie seria Honor Harrington, jeśli zaś chodzi o Zahna to rzeczywiście jego powieści "dają radę" (Zaginiona Rasa czy też dylogia Wyzwolenie).

Jednak moimi ulubionymi autorami SF zawsze będą wspomniany już Harry Harrison i Robert Heinlein (Szlak Chwały - jedna z najlepszych powieści jakie czytałem)

Cytat

Lepszym autorem jeśli chodzi o SF to z pewnością jest David Weber seria " Honor Harrington" , " Starfire" , no i oczywiście 2 mistrzem powieści SF jest Timothy Zahn i jego Trylogia Thrawna, praktycznie wszystkie książki które wyszły z pod jego ręki czyta się na wdechu. 🤪

Od Honor Harrington mam czerwoną półkę 😉 , Starfre jakoś do mnie nie trafiło a Trylogia Thrawna jest super. Chociaż z SF najbardziej lubię Dicka i Asimowa.

Spoiler

Jeden z głównych bohaterów Fundacji Hari(Harry) Seldon pojawia się w BBS-ach. Niektóre komunikaty w biuletynach stacji są podpisane Harry Seldon inne Hack Seldon. O ile mnie jednak pamięć nie myli to na Harrego Seldona w BBS-ach natknąłem się tylko raz, zaś na Hacka kilka razy.

Jakoś nie znalazłem w pliku txt wiadomości podpisanych przez Harryego Seldona, były wiadomości sygnowane nazwiskami: Jako Seldon i Hack Seldon.

Ale za to znalazłem sentencję:

"Życie to przyjemność. Śmierć to harmonia. Jedynie przejście jest bardzo bolesne." - Isaac Asimov (1920 - 1992)

Są one wyświetlane na zakończenie intra przed przed uruchomieniem menu głównego.