Prowler Posted December 13, 2018 Share Posted December 13, 2018 Linkhttps://www.egosoft.com:8444/confluence/display/X4WIKI/X4%3A+Foundations+Manual Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glouver Posted December 26, 2018 Share Posted December 26, 2018 Wydawanie komend skatowi którym sterujemy:-Musimy posiadać kapitana.-Musimy przekazać ster kapitanowi. (wstajemy z fotela)-Podziwiamy widoki i wchodzimy do mapy.Od tej pory statek zachowuje się jak pozostałe sterowane przez npc tylko, że tu z nami na pokładzie.Wydajemy komendy (np leć do; dokuj; handluj itd), a statek zacznie wykonywać polecenia samodzielnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczekan Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 a czy od tego rośnie doświadczenie kapitanowi? Bo od długiego czasu mam kilka statków, które sobie górnikują, a jeden coś tam handluje, ale na tej opcji z dwoma gwiazdkami. I za cholerę nie chcą tych gwiazdek zdobywać, chociaż zarobili dla mnie sporo kasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glouver Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Cytata czy od tego rośnie doświadczenie kapitanowi? Bo od długiego czasu mam kilka statków, które sobie górnikują, a jeden coś tam handluje, ale na tej opcji z dwoma gwiazdkami. I za cholerę nie chcą tych gwiazdek zdobywać, chociaż zarobili dla mnie sporo kasy. Na obecnej wersji tj. 1.50 dobrze sprawdza się mod:http://nexusmods.com/x4foundations/mods/8btw.W oknie informacyjnym statku i wybraniu z menu informacji o kapitanie jest opcja zastąpienia go lepszym z posiadanej aktualnie załogi statku,Warto od czasu do czasu tam zaglądać czy ta opcja się uaktywnia.Jak się uaktywni to znaczy, że jakiś nasz załogant ma lepsze staty na kapitana i możemy go wymienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdrapek Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 Czytałem że załogę można szkolić - może ktoś precyzyjnie opisać jak to się robi, bo mam "dygital seminar " różne ale jakoś nie mogę znaleść opcji do użycia ich? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glouver Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 W obecnej wersji gry jeszcze to nie działa.Dałem Ci linka do moda.... jest zautomatyzowany..Sam przydziela gwiazdki po czasie ekspienia i działa dobrze w wersji 1.50 gry.Najlepiej mieć kilka małych statków z małym kontenerem lecz z pojemną załogą i kazać im dystrybuować towary.Eksp leci dość szybko w tedy bo jest obliczany na podstawie liczby przelotów od punktu A do B.I to będą farmy załogantów.Potem wystarczy takiego przenieść i awansować go na kapitana.Warto też wymieniać/uzupełniać załogę w statkach w późniejszej fazie gry gdzie mamy już trzon floty.I ładować do nowych statków załogantów z flot.Ta gra to istna piaskownica. Pozwala na realizację wielu strategii i pomysłów na rozgrywkę za co daje jej duży plus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krutek Posted January 22, 2019 Share Posted January 22, 2019 W dniu 21.01.2019 o 01:53, Zdrapek napisał:Czytałem że załogę można szkolić - może ktoś precyzyjnie opisać jak to się robi, bo mam "dygital seminar " różne ale jakoś nie mogę znaleść opcji do użycia ich?Proszę, ten mod rozwiązuje to zagadnienie https://nexusmods.com/x4foundations/mods/154W dniu 21.01.2019 o 19:24, glouver napisał:Najlepiej mieć kilka małych statków z małym kontenerem lecz z pojemną załogą i kazać im dystrybuować towary.Eksp leci dość szybko w tedy bo jest obliczany na podstawie liczby przelotów od punktu A do B.I to będą farmy załogantów.Ja zapakowałem ich na duże statki górnicze. Szkoli się od razu +40 marinsiaków.A żeby nie męczyć się z przerzucaniem na statki bojowe do abordażu, ten mod pomaga:https://nexusmods.com/x4foundations/mods/170 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts