Mortis Posted June 1, 2013 Share Posted June 1, 2013 Witam ponownie, kolejna garść pytan Chodzi mianowicie o zarządzanie skrzydłami. Mam sobie taki ładny statek, który się nazywa Cerber i mam w nim sześć myśliwców. Wszystko to dałem do jednego skrzydła, Cerber jest wyposażony w napęd skokowy, a ja mam zainstalowany skrypt Free Jumps. Moim celem jest stworzenie z tego wszystkiego grupy szybkiego reagowania, która będzie w razie potrzeby chronila moja skromna osobe. Pol godziny kombinowania i jestem rozczarowany. Jeśli wydam skrzydlu rozkaz ochrony mojego statku, myśliwce wylatują z Cerbera i wszyscy na piechotę "idą" do mnie, choćbym stał na drugim końcu wszechświata, mimo oznaczonej opcji "Autoskok". W ogole wszystkie opcje z przemieszczaniem się musze wydawac tylko Cerberowi, inaczej wszystkie statki robia to po swojemu i powstaje straszny bałagan.A żeby wydac rozkaz bezpośrednio Cerberowi, musze na niego kliknąć... rozkazy... otworz tabelke, zjedz dużo nizej, znajdz na liscie statow skrzydla Cerbera... otworz dla niego osobne okno polecen.... i nareszcie - wydaj rozkaz. Troche zmudne, jak na grupe szybkiego reagowania, nie sadzicie? Tu wiec pojawia się moje pytanie. Ja wy sobie radzicie z zarzadzaniem wiekszymi grupami statkow? Jak zachować organizacje? I, do cholery, co zrobić, żeby jakos to zautomatyzować, albo skrocc te wszystkie kolejno wyskakujące okna z poleceniami, kiedy chcemy tylko jedna opcje... Cerber skacze, myśliwce wylatują i wszystko mnie chroni. Ja już ide spac, prawie do drugiej siedziałem, probujac to rozgryźć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 W dniu 2.06.2013 o 00:47, Mortis napisał:Witam ponownie, kolejna garść pytan Chodzi mianowicie o zarządzanie skrzydłami. Mam sobie taki ładny statek, który się nazywa Cerber i mam w nim sześć myśliwców. Wszystko to dałem do jednego skrzydła, Cerber jest wyposażony w napęd skokowy, a ja mam zainstalowany skrypt Free Jumps. Moim celem jest stworzenie z tego wszystkiego grupy szybkiego reagowania, która będzie w razie potrzeby chronila moja skromna osobe. Pol godziny kombinowania i jestem rozczarowany. Jeśli wydam skrzydlu rozkaz ochrony mojego statku, myśliwce wylatują z Cerbera i wszyscy na piechotę "idą" do mnie, choćbym stał na drugim końcu wszechświata, mimo oznaczonej opcji "Autoskok". W ogole wszystkie opcje z przemieszczaniem się musze wydawac tylko Cerberowi, inaczej wszystkie statki robia to po swojemu i powstaje straszny bałagan.A żeby wydac rozkaz bezpośrednio Cerberowi, musze na niego kliknąć... rozkazy... otworz tabelke, zjedz dużo nizej, znajdz na liscie statow skrzydla Cerbera... otworz dla niego osobne okno polecen.... i nareszcie - wydaj rozkaz. Troche zmudne, jak na grupe szybkiego reagowania, nie sadzicie? Tu wiec pojawia się moje pytanie. Ja wy sobie radzicie z zarzadzaniem wiekszymi grupami statkow? Jak zachować organizacje? I, do cholery, co zrobić, żeby jakos to zautomatyzować, albo skrocc te wszystkie kolejno wyskakujące okna z poleceniami, kiedy chcemy tylko jedna opcje... Cerber skacze, myśliwce wylatują i wszystko mnie chroni. Ja już ide spac, prawie do drugiej siedziałem, probujac to rozgryźć Jeśli chcesz się pobawić lotniskowcami (mini czy też normalnymi) to najlepiej przypisać myśliwce do statku i zadokować je w hangarze, a one same będą wylatywały i atakowały przeciwnika zagrażającego 'matce'. Dla łatwiejszego wydawania rozkazów możesz spróbować wcześniej połączyć myśliwce w skrzydło.Samo wydawanie rozkazów to kwestia wprawy. Jak jej nabierzesz, a na statkach zamontujesz odpowiednie oprogramowanie to będzie Ci to zajmowalo dosłownie parę sekund Dla przykładu- statki, których używam osobiście oraz te które wspierają mnie w misjach nazywam tak aby znalazły się na górze listy moich własności. Żeby wydać odpowiednie polecenie klikam R, wybieram statek, C oraz odpowiedni rozkaz. Parę sekund i z głowy.Jeśli nie boisz się skryptów to możesz potestować CODEA. Z tego co czytałem to dosyć sprawnie i realistycznie automatyzuje działanie grup bojowych, w tym lotniskowców. Zainstaluj też skrypt Bounce, bez niego będziesz tracił statki w różnego rodzaju kolizjach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mortis Posted June 2, 2013 Author Share Posted June 2, 2013 Jakos to rozkminilem, starym sposobem, mianowicie ciagne za sobą wszędzie tego Cerbera z opcja autoskoku, a wiec nie zostanie biedak w tyle Swoja droga, jest może jakiś sposób, aby ukryc wieze laserowe na widoku sektora? Postawilem ich dwadzieścia do obrony ważnego wezla produkcyjnego i przez to mam straszny bałagan na podglądzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BetonowaAnakonda Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Moim zdanie Prowie podał świetny sposób. Sam go częściowo używam. Jeśli chodzi o wieże to chyba nie ma sposobu na ,,zmazanie" ich z mapy. Dlatego osobiście zamiast 20 sztuk wież wolałbym jakiś patrol. Mobilny i jeśli wiesz jak to zrobić, także potężniejszy. Oczywiście nie mam nic przeciwko wieżom. 2-3 sztuki są ok ale potem jak mówiłeś - robi się po prostu syf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Syf to się robi w temacie. Zaczął się od skrzydłowych a już dotyczy wież laserowych. Proszę trzymać się tematów. Masz kolejne pytanie, pisz w innym, jeśli takiego nie ma, nowym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts