Blantas Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Yacek napisal Cytatale jeszcze nie czas na stawianie stoczni XTM-a.Od paru dni zdanie to powraca do mnie i nie daje mi spokoju. Glowne pytanie, ktore mnie nurtyje to dlaczego? Czy za wczesne postawienie stoczni XTM psuje zbyt mocno przyjemnosc z rozgrywki i ulatwia za bardzo, czy jest moze jakis inny powod, ktorego ja maluczki nie ogarniam Wyjasnijcie wiec prosze doswiadczeni towarzysze jak to jest z ta Stocznia, w ktorym momecie gry zazwyczaj ja stawiacie, w ktorym sektorze, moze umiejscowienie tez jest wazne i przedewszystkim jakie sa tego powody. Jako poczatkujacy XTMowiec prawie od razu stworzylem stocznie w Elenas Fortune, tyle nowosci tam bylo, ze nie moglem inaczej. Teraz jednak gdy zapoznalem sie juz z realiami XTM'a, zaczolem sie zastanawiac nad rozpoczeciem gry od poczatku i raczej tak zrobie. Dla tego tez pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Dobre pytanie. Fakt jest tam tyle różnych statków i tych słabszych i tych naprawdę mocnych. Ja do tej pory stawiałem Stocznię XTM-a w momencie gdy nalatałem się statkami M3, MM6 i M7 normalnie dostępnymi i miałem HQ i jednego lub dwa Galeony. Stawiałem ją po to by w pierwszej kolejności kupić Zefirka, potem Setha i oczywiście Arana. Dlaczego pisałem że teraz jeszcze za wcześnie? Bo stwierdziłem że Seth to trochę za dużo i dla dobrej zabawy wystarczy mi Hyperion lub jego modyfikacje (zobacz do tematu o dodatkowych statkach). Stawiając Stocznię XTM-a pewnie trudno byłoby mi oprzeć się pokusie kupienia Setha, więc wole na razie nie mieć tej pokusy. Z drugiej strony trochę mi jej brakuje, bo postawiłbym ją sobie w tym samym sektorze gdzie mam HQ i zdobyczne statki po naprawie w HQ wysyłałbym do sprzedania w stoczni XTM-a, a tak muszę je sprzedawać dwa sektory dalej w stoczni piratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azakal Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Blantas pomyśl, co oprócz finansów uniemożliwia zakup wymarzonego statku? Reputacja u danej rasy. Chcesz latać Hammerhead'em leć do Menelaus Paradise i wykańczaj Xenonów by zasłużyć na możliwość zakupu statku lub zarób "trochę" gotówki i szukaj ogłoszeń BBS w stacjach handlowych ofert organizacji charytatywnych proszących o darowiznę (u Argonów spotkałem się kilkakrotnie z Fundacją Małej Suzi i Fundacją Weteranów Argońskich). Najlepiej robić jedno i drugie, bo wysoka ranga dużo kosztuje. Gdy postawisz stocznię XTM w/w problemy znikają. Złupisz jakiś transportowiec lub dwa, zarobisz i lecisz do stoczni po to co tylko Ci się wymarzy. Bez stoczni musisz latać nie tylko tym na co Cię stać ale przede wszystkim tym co możesz kupić/zdobyć. Dwie gry temu postawiłem stocznię gdy miałem już niezłą flotę (4 x T2, 6 x K, 3 x J i pełno M6, M7 i M3). Postawiłem ją bo chciałem polatać Valhallą. W poprzedniej grze w ogóle nie stawiałem stoczni. Latałem Leviatanem, którego kupiłem po wykonaniu misji dla Argonów (obrona Leviatana).Dużym plusem stoczni XTM jest możliwość zakupu statków których normalnie kupić się nie da (np.: wspomniany przez Yacka Seth, Zefir czy Oriax) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi