Jump to content

Kiedy postawic Stocznie XTM

Blantas
 Share

Recommended Posts

Yacek napisal

Cytat

ale jeszcze nie czas na stawianie stoczni XTM-a.

Od paru dni zdanie to powraca do mnie i nie daje mi spokoju. Glowne pytanie, ktore mnie nurtyje to dlaczego? Czy za wczesne postawienie stoczni XTM psuje zbyt mocno przyjemnosc z rozgrywki i ulatwia za bardzo, czy jest moze jakis inny powod, ktorego ja maluczki nie ogarniam 馃檨

Wyjasnijcie wiec prosze doswiadczeni towarzysze jak to jest z ta Stocznia, w ktorym momecie gry zazwyczaj ja stawiacie, w ktorym sektorze, moze umiejscowienie tez jest wazne i przedewszystkim jakie sa tego powody.

Jako poczatkujacy XTMowiec prawie od razu stworzylem stocznie w Elenas Fortune, tyle nowosci tam bylo, ze nie moglem inaczej. Teraz jednak gdy zapoznalem sie juz z realiami XTM'a, zaczolem sie zastanawiac nad rozpoczeciem gry od poczatku i raczej tak zrobie.

Dla tego tez pytam.

Dobre pytanie. Fakt jest tam tyle r贸偶nych statk贸w i tych s艂abszych i tych naprawd臋 mocnych. Ja do tej pory stawia艂em Stoczni臋 XTM-a w momencie gdy nalata艂em si臋 statkami M3, MM6 i M7 normalnie dost臋pnymi i mia艂em HQ i jednego lub dwa Galeony. Stawia艂em j膮 po to by w pierwszej kolejno艣ci kupi膰 Zefirka, potem Setha i oczywi艣cie Arana. Dlaczego pisa艂em 偶e teraz jeszcze za wcze艣nie? Bo stwierdzi艂em 偶e Seth to troch臋 za du偶o i dla dobrej zabawy wystarczy mi Hyperion lub jego modyfikacje (zobacz do tematu o dodatkowych statkach). Stawiaj膮c Stoczni臋 XTM-a pewnie trudno by艂oby mi oprze膰 si臋 pokusie kupienia Setha, wi臋c wole na razie nie mie膰 tej pokusy. Z drugiej strony troch臋 mi jej brakuje, bo postawi艂bym j膮 sobie w tym samym sektorze gdzie mam HQ i zdobyczne statki po naprawie w HQ wysy艂a艂bym do sprzedania w stoczni XTM-a, a tak musz臋 je sprzedawa膰 dwa sektory dalej w stoczni pirat贸w.

Blantas pomy艣l, co opr贸cz finans贸w uniemo偶liwia zakup wymarzonego statku? Reputacja u danej rasy. Chcesz lata膰 Hammerhead'em le膰 do Menelaus Paradise i wyka艅czaj Xenon贸w by zas艂u偶y膰 na mo偶liwo艣膰 zakupu statku lub zar贸b "troch臋" got贸wki i szukaj og艂osze艅 BBS w stacjach handlowych ofert organizacji charytatywnych prosz膮cych o darowizn臋 (u Argon贸w spotka艂em si臋 kilkakrotnie z Fundacj膮 Ma艂ej Suzi i Fundacj膮 Weteran贸w Argo艅skich). Najlepiej robi膰 jedno i drugie, bo wysoka ranga du偶o kosztuje. Gdy postawisz stoczni臋 XTM w/w problemy znikaj膮. Z艂upisz jaki艣 transportowiec lub dwa, zarobisz i lecisz do stoczni po to co tylko Ci si臋 wymarzy. Bez stoczni musisz lata膰 nie tylko tym na co Ci臋 sta膰 ale przede wszystkim tym co mo偶esz kupi膰/zdoby膰. Dwie gry temu postawi艂em stoczni臋 gdy mia艂em ju偶 niez艂膮 flot臋 (4 x T2, 6 x K, 3 x J i pe艂no M6, M7 i M3). Postawi艂em j膮 bo chcia艂em polata膰 Valhall膮. W poprzedniej grze w og贸le nie stawia艂em stoczni. Lata艂em Leviatanem, kt贸rego kupi艂em po wykonaniu misji dla Argon贸w (obrona Leviatana).

Du偶ym plusem stoczni XTM jest mo偶liwo艣膰 zakupu statk贸w kt贸rych normalnie kupi膰 si臋 nie da (np.: wspomniany przez Yacka Seth, Zefir czy Oriax)