Jump to content

Portal

Ghostek
 Share

Recommended Posts

Gra naprawdę ciekawa, prawie jedyna w swoim rodzaju ('prawie', bo ci sami ludzie zrobili podobną gierkę zanim wstąpili do Valve). Z wierzchu przypomina toto FPSa (silnik HL2), ale po bliższym zapoznaniu okazuje się być grą zręcznościowo-logiczną.

Fabuła gry przedstawia się w ten sposób: budzimy się jako niejaka Chell, w miejscu znanym jako Aperture Science Enrichment Center. Mamy poddać się jakiemuś testowi, przez który poprowadzi nas tzw. GLaDOS (Genetic Lifeform and Disk Operating System). Test ów polega ona (w dużym skrócie) na przechodzeniu z punktu A do punktu B z ominięciem wszystkich przeszkadzajek uniemożliwiających nam przejście po linii prostej. Do tego celu przyda się nam Aperture Science Handheld Portal Device, czyli urządzenie do przyklejania do ścian portali (coś jak 'dziury' z kreskówek, tyle, ze można przez nie patrzeć).

Dosyć nietypowa rozgrywka, połączona z cokolwiek wisielczym poczuciem humoru GLaDOSu, pozwolę sobie zacytować:

Cytat

[w pokoju wypełnionym kwasem]

Please note that we have added a consequence for failure. Any contact with the chamber floor will result in an "unsatisfactory" mark on your official testing record, followed by death. Good luck!

sprawia, ze moim zdaniem naprawde warto zainteresowac sie tą grą

Do kupienia za 4 dychy na Steamie, co jest moim zdaniem nieco wygórowana cena wziąwszy pod uwagę długość (a raczej krótkość) tej gry, ale jak nabyć ja z Orange Boxem to imho się opłaca (pod warunkiem, oczywiście, ze kogoś interesuje reszta gier z zestawu 😉)

BTW: nie radze czytać czegokolwiek o tej grze w internecie przed jej ukończeniem, bo to spojler na spoilerze. Sam sobie w ten sposób zepsułem jeden z ciekawszych zwrotów akcji 🙁

• 1 month later...

Ja z kartą dostałem Black Box w którym ta gierka była - jest rewelacyjna, czasami trzeba troszkę pogłówkować, a czasami trzeba bardzo szybko główkować, gdyby nie grawitacja, to ta gierka nie byłaby taka ciekawa. Ta gierka to IMO nowy rodzaj - gra logiczno-zręcznościowa z widokiem FPP, w pierwszej chwili myślałem, że to jakaś strzelanka będzie, a tu takie miłe zaskoczenie.