Jump to content

X3: TC Crash podczas gry

adams38
 Share

Recommended Posts

Witam

Ostatnimi czasy kupiłem po okazyjnej cenie oryginałkę X3:TC. Jednak podczas gry w praktycznie dowolnym momencie gra potrafi po prostu zawiesić się, dźwięk się zapętla, i nie pomaga już nic oprócz resetu...

Oczywiście, mój PC w 100% dźwiga tą grę, chodzi bez żadnych przeskoków, aż do ścinki...

Bardzo proszę o pomoc, bo nie chcę, aby były to pieniądze wywalone w błoto 😀

W dniu 11.10.2011 o 20:13, adams38 napisał:

Oczywiście, mój PC w 100% dźwiga tą grę, chodzi bez żadnych przeskoków, aż do ścinki...

To co pisze na pudełku o wymaganiach sprzętowych, to możesz sobie włożyć między bajki. TC ma to do siebie, że nawet na najsilniejszym sprzęcie może odmówić posłuszeństwa.

W pierwszej kolejności powinieneś spatchować grę do najnowszego patcha 3.1. Kolejne patche wprowadzały sporo usprawnień wydajnościowych.

A następnym razem, podaj więcej danych, o sprzęcie na jakim grasz, czy używasz modów i skryptów, jeśli tak to jakich, czy masz najnowszego patcha. Bo z tego co napisałeś, to można wróżyć jak z fusów kawy.

@Yacek Wybacz, przeoczyłem

Moje dane sprzętowe: Core i5 430M (2x2,20 GHz), GF GT310M 1GB, Ram 4GB DDR3, Win 7 x64 Home Premium

Gra jest czysta, bez jakichkolwiek modów, czy skryptów, patch'owałem do najnowszej wersji

Próbowałem odpalać pod zgodnościami z Win XP oraz Vistą (bez SP), bez rezultatów.

Zrobiłem reinstall gry, zaktualizowałem do wersji 3.1.1 , obniżyłem ustawienia grafiki na minimalne (rozdzielczość, AA, filtrowanie tekstur), po czym odpaliłem kampanię terrańską. Szło całkiem nieźle, do momentu patrolowania układu w 1 misji. Złapał zwiechę znowu. 😀

Nic się nie przegrzewa ? Sterowniki są aktualne i nie ma konfliktów ? Kodeki typu nero czy ffdshow też czasem potrafią namieszać. Spróbuj też wyłączyć całkiem AA.

Jeśli problem będzie dalej występował to proponuję zarejestrować się na forum egosoft i napisać post w odpowiednim dziale zamieszczając w nim wymagane informacje o swoim PC (podane w przyklejonym temacie).

http://forum.egosoft.com/viewforum.php?f=93