Jump to content

Civilization 5

pershing
 Share

Recommended Posts

niestety zgodzę się z Tobą 😛

rozumiem że możę zadnę z Nas mocarstwo ale kto rozgromił pod Wiedniem Ottomanów? Jan III Sobieski dowodząc armią Polsko-Austriacko (i chyba jeszcze Niemieckie wojska tam były nie pamiętam)...

A kto pokonał armię krzyżacką, która wtedy stanowiła kwiat rycerstwa w Europie?

ech i zadnego szacunku ...

Nie chodzi o to, że było trzech na jednego. Polska została zaatakowana, ponieważ była osłabiona przez przywileje szlacheckie, małe znaczenie króla, wolne elekcje i liberum veto. Gdyby Polska była silnym państwem to ona rozbierałaby sąsiadów. No, koniec offtopu.

Ale dodam coś od siebie jeszcze,

zobaczcie że pomimo tych sporów wewnętrznych oraz ataków zewnętrznych przetrwaliśmy - tyle lat historii. I właśnie chociażby z tego powodu jestem dumny że urodziłem się w kraju nad Wisłą. Jest parę takich rzeczy unikatowych w Polakach których nie znajdziesz w innych narodach.

PS. Wszyscy tu po przytaczali takie takie bitwy jak pod Wiedniem czy pod Grunwaldem. Nie można też zapominać o Bitwie Warszawskiej (cudem bo cudem ale zatrzymano pochód bolszewików na zachód) oraz o nieocenionej pomocy Polaków w bitwie o Anglię. Kolejną sprawą jest rozwiązanie szyfru Enigmy przez zespół polskich matematyków.

To tak na zakończenie:

Fragment "Testament mój" autorstwa Juliusza Słowackiego

" (...)

Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei

I przed narodem niosą oświaty kaganiec;

A kiedy trzeba, na śmierć idą po kolei,

Jak kamienie przez Boga rzucone na szaniec!...

(...) "

To tak na zakończenie offtopu.