Yacek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Mam propozycję.Ponieważ XTC dodaje sporo nowej broni, której nazwy wypadałoby przetłumaczyć, aby cała broń była nazwana po naszemu, może zabawicie się w tłumaczy i zaproponujecie nowe, polskie nazwy.Poniżej jest lista broni dostępnej w XTC, część nazw już jest przetłumaczona (te znane z TC), część ma już moje tłumaczenie, reszta nadal czeka na nazwę.Piszcie nazwę angielską i waszą propozycję polskiej nazwy tej broni. Jestem otwarty na wasze propozycje, bo tłumaczenie moda XTC jest co prawda po części autorskie, ale to przecież również wy będziecie go używać.Lista broni XTC:Impulse Ray Emitter - Emiter promienia impulsowego *Repair Laser - Laser Naprawczy *Particle Accelerator Cannon - Działo Akceleratorowe *Alpha Electro-Magnetic Plasma Cannon - Elektromagnetyczne Działo Plazmowe Alpha **Alpha Neutron Gun - Działo Neutronowe AlphaAlpha Kyon Emitter - Emiter Kyonovy Alpha *Mass Driver - Miotacz Materii *Ion Disruptor - Działko Jonowe *Pulsed Beam Emitter - Emiter Promienia Pulsacyjnego *High Energy Plasma Thrower - Miotacz Wysokoenergetycznej Plazmy *Meson Blaster - Miotacz MesonowyIon Pulse Generator - Pulsacyjny Generator Jonowy *Phased Repeater Gun - Fazowe działo samopowtarzalne *Pulse Disruptor - Działko pulsacyjneEnergy Flechette - Strzałki energetyczneBeta Electro-Magnetic Plasma Cannon - Elektromagnetyczne Działo Plazmowe Beta **Plasma Burst Generator - Generator plazmowy *Beta Neutron Gun - Działo Neutronowe BetaBeta Kyon Emitter - Emiter Kyonovy Beta *Lasertower Weapon - Uzbrojenie dla Wież Laserowych *Tractor Beam - Promień Holowniczy *Heavy Mass Driver - Ciężki Miotacz Materii **Heavy Ion Disruptor - Ciężkie Działko Jonowe **Concussion Impulse Generator - Generator impulsu uderzeniowego *Photon Maser Cannon - Ciężkie Działo FotonoweIon Beam Cannon - Strumieniowe Działo JonoweProton Burst Cannon - Ciężki Akcelerator ProtonowyScram Cannon - Działo MasakryczneBolt Autocannon - Działko AutomatyczneGamma Electro-Magnetic Plasma Cannon - Elektromagnetyczne Działo Plazmowe Gamma **Fragmentation Bomb Launcher - Wyrzutnia bomb odłamkowych *Neutron Pulse Generator - Pulsacyjny Generator NeutronowyAlpha Flak - Artyleria zaporowa AlfaPhased Shockwave Generator - Starburst Shockwave Cannon - Działo fali uderzeniowej *Polaron Emitter - Emiter PolaronowyMobile Drilling System - Mobilny System Wiertniczy *Tachyon Cannon - Działo TachyonoweTetryon Pulse Launcher - Pulsacyjna Wyrzutnia TetryonowaIon Shard Railgun - Jonowe działo szynowe *Phase Missile Launcher - Wyrzutnia Rakiet FazowychMeteor Cannon - Działo MeteorytoweBolt Railgun - Działko SzynoweMatter/Anti-Matter Launcher - Wyrzutnia materii/antymaterii *Incendiary Bomb Launcher - Wyrzutnia bomb zapalających *Polaron Pulse Launcher - Pulsacyna Wyrzutnia PolaronowaGamma Kyon Emitter - Emiter Kyonovy Gamma *Beta Flak - Artyleria zaporowa betaPhoton Pulse Cannon - Pulsacyjne działo fotonowe *Positron Cannon - Działo PozytronoweIon Cannon - Działo jonowe *Trans-Phase Cannon - Działo TransFazoweAnti-Proton Cannon - Działo AntyprotonoweGauss Cannon - Działo Gaussa *Point Singularity Projector - Projektor punktu osobliwości *Nova Cannon - Działo NovaDelta Kyon Emitter - Emiter Kyonovy Delta *Mass Driver Ammunition - Amunicja do Miotacza Materii *Heavy Mass Driver Ammunition - Amunicja do Ciężkiego Miotacza Materii **Phase Missile Launcher Ammunition - Amunicja doScram Cannon Cartridges - Amunicja doMeteor Cannon Ammunition - Amunicja doAnti-Proton Cartridges - Amunicja doBolt Autocannon Ammunition - Amunicja doBolt Railgun Ammunition - Amunicja doGauss Cannon Ammunition - Amunicja do Działa Gaussa* - nazwy broni przetłumaczone w TC** - nazwy broni identyczne jak w TC, dodane tylko określenie Alfa, Beta lub Ciężki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeWaR Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Meson Blaster - Miotacz MesonowyPulse Disruptor - Działko pulsacyjnePhoton Maser Cannon - Ciężkie Działo FotonoweIon Beam Cannon - Strumieniowe Działo JonoweProton Burst Cannon - Ciężki Akcelerator ProtonowyScram Cannon - Działo MasakryczneBolt Autocannon - Działko AutomatycznePolaron Emitter - Emiter PolaronowyNeutron Pulse Generator - Pulsacyjny Generator NeutronowyPhased Shockwave Generator - Generator Fali Uderzeniowej (GFU)Tachyon Cannon - Działo TachyonoweTetryon Pulse Launcher - Pulsacyjna Wyrzutnia TetryonowaIon Shard Railgun - Jonowe działo szynowePhase Missile Launcher - Wyrzutnia Rakiet FazowychMeteor Cannon - Działo MeteorytoweBolt Railgun - Działko SzynowePolaron Pulse Launcher -Pulsacyna Wyrzutnia PolaronowaTrans-Phase Cannon - Działo TransFazoweAnti-Proton Cannon -Działo AntyprotonoweNova Cannon -Działo NovaPhase Missile Launcher Ammunition - Amunicja do Wyrzutni Rakiet FazowychScram Cannon Cartridges - Magazynki do Działa MasakrycznegoMeteor Cannon Ammunition - Amunicja do Działa MeteorytowegoAnti-Proton Cartridges - Amunicja do Działa AntyprotonowegoBolt Autocannon Ammunition - Amunicja do Działka AutomatycznegoBolt Railgun Ammunition - Amunicja do Działka SzynowegoNajbardziej podoba mi się działo masakryczne i działonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Bardzo dziękuję. Może ktoś będzie miał jeszcze jakieś propozycje?Tłumaczenie broni odkładam na dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapitan Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Positron Cannon - Działo PozytronoweEnergy Flechette - Strzałki energetyczne? Może zrobic z tego projektor strzałek energetycznych(albo wyrzutnie,dział rozmaitych jest już duzo) ewentualnie strzałki zamienic na pociski, bo trochę głupio brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Ion Disruptor - Rozrywacz Jonowy, ew. Dysruptor JonowyMeson Blaster - Miotacz MezonowyPulse Disruptor - Rozrywacz Pulsacyjny, ew. Dysruptor PulsacyjnyPhoton Maser Cannon - Maserowe Działo FotonoweIon Beam Cannon - Strumieniowe Działo JonoweProton Burst Cannon - Działo ProtonoweScram Cannon - Działo Scram (może lepiej uznać to za nazwę własną?)Energy Flachette - w serii HH było nietłumaczone... może coś w stylu System "Flachette" - bo strzałki energetyczne mnie nie przekonują, bardziej mi się to kojarzy z "tarczkami" z metalu Bolt Autocannon - Działko AutomatyczneNeutron Pulse Generator - Pulsacyjny Generator NeutronówPhased Shockwave Generator - Generator Fali UderzeniowejPolaron Emitter - Emiter (Miotacz) PolaronowyTachyon Cannon - Działo TachionoweTetryon Pulse Launcher - Pulsacyjna Wyrzutnia Tetrionowa (Tetryonowa)Phase Missile Launcher - Wyrzutnia Rakiet FazowychMeteor Cannon - Działo MeteorBolt Railgun - Działko SzynowePolaron Pulse Launcher - Pulsacyjna Wyrzutnia PolaronowaPositron Cannon - Działo PozytronoweTrans-Phase Cannon - Działo Transfazowe (Międzyfazowe?)Anti-Proton Cannon - Działo AntyprotonoweNova Cannon - Działo Nova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 CytatIon Disruptor - Rozrywacz Jonowy, ew. Dysruptor JonowyPavlo, dzięki za pomysły, ale jak pisałem, część nazw pochodzi z TC (z polskiego tłumaczenia) i ich nie będę zmieniał. Tak jest w np. w tym zacytowanym przypadku.Aby było jasne, w pierwszym poście zaznaczę nazwy przetłumaczone w TC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Yacku wiem ale można by było zmienić (zbyt podobne nazwy Działko i Działo Jonowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 CytatYacku wiem ale można by było zmienić (zbyt podobne nazwy Działko i Działo Jonowe)To i tak lepiej niż oryginalnym tłumaczeniu Cenegi, gdzie jedna i druga broń to Działo Jonowe (patch do tematu o błędach spolszczenia TC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Na temat tłumaczeń Cenegi nie będę się wypowiadał... te ich wspaniałe "polskawe" wersje na które się czeka pół roku albo dłużej...Pamiętam w jakim byłem szoku (jako weteran X2) gdy zobaczyłem co oni zrobili z nazwami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeWaR Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Pomimo zwrócenia uwagi unosili się "profesionalizmem" i twierdzili, że wiedzą lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 CytatIon Disruptor - Rozrywacz Jonowy, ew. Dysruptor JonowyMeson Blaster - Miotacz MezonowyPulse Disruptor - Rozrywacz Pulsacyjny, ew. Dysruptor PulsacyjnyPhoton Maser Cannon - Maserowe Działo FotonoweIon Beam Cannon - Strumieniowe Działo JonoweProton Burst Cannon - Działo ProtonoweScram Cannon - Działo Scram (może lepiej uznać to za nazwę własną?)Energy Flachette - w serii HH było nietłumaczone... może coś w stylu System "Flachette" - bo strzałki energetyczne mnie nie przekonują, bardziej mi się to kojarzy z "tarczkami" z metalu Bolt Autocannon - Działko AutomatyczneNeutron Pulse Generator - Pulsacyjny Generator NeutronówPhased Shockwave Generator - Generator Fali UderzeniowejPolaron Emitter - Emiter (Miotacz) PolaronowyTachyon Cannon - Działo TachionoweTetryon Pulse Launcher - Pulsacyjna Wyrzutnia Tetrionowa (Tetryonowa)Phase Missile Launcher - Wyrzutnia Rakiet FazowychMeteor Cannon - Działo MeteorBolt Railgun - Działko SzynowePolaron Pulse Launcher - Pulsacyjna Wyrzutnia PolaronowaPositron Cannon - Działo PozytronoweTrans-Phase Cannon - Działo Transfazowe (Międzyfazowe?)Anti-Proton Cannon - Działo AntyprotonoweNova Cannon - Działo NovaPanowie, wyszlo nawet niezle Odnosnie tego Skram kanonu.... http://en.wikipedia.org/wiki/Scram_cannonScram to skrót od (Supersonic Combustion Ramjet) [silnik strumieniowy z naddźwiękową komorą spalania, po naszemu SSNKS]http://pl.wikipedia.org/wiki/ScramjetMoze dzialko SSNKS ? Pokombinujcie cos, moze wyjdzie cos fajnego z tego Hmmm. Nie widzialem jeszcze dzialania wszystkich broni, ale jesli jakas bron strzela dosc powoli i ma mocne "pierdniecie" to moze zamiast dzialko - nazwac to dzialem lub aramata? Np. Rail Gun - Dzialo Szynowe itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Dzięki za uwagi Sorkvild, bardzo cenne. Aż szkoda że nie grasz w polska wersję, pewnie w nie jednym byś pomógł, znaczy w znalezieniu baboli, nielogiczności itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Moge sluzyc rada i konsultacja przy tlumaczeniu. A poki co, jesli jest juz jakies tlumaczenie PL to moglbym testowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 CytatMoge sluzyc rada i konsultacja przy tlumaczeniu. A poki co, jesli jest juz jakies tlumaczenie PL to moglbym testowac.Spolszczenie już jest: http://xudb.pl/topic/1600-spolszczenie-xtc/Ale na razie mało w nim polskiego tekstu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeWaR Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 CytatMoze dzialko SSNKS ? Pokombinujcie cos, moze wyjdzie cos fajnego z tego Działko SKUNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colombo Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Podaję parę propozycji na nieortodoksyjne tłumaczenie. Wiem,że chcecie się trzymać tłumaczeń z TC, ale może jednak i tu dałoby się coś zmienić??Ion Disruptor - Jonowe Działo Zakłócające (gorsza wersja: Kruszące) Pulse Disruptor - Pulsacyjne Działo Kruszące lub Pulsacyjne Działo ZakłócającePhoton Maser Cannon - Wyrzutnia/Generator Fotonów Mikrofalowych lub Maser FotonowyProton Burst Cannon - Wyrzutnia/Generator Impulsów ProtonowychScram Cannon - Działo Niwelujące lub Naddżwiękowe Działo Strumieniowe ( w końcu w świecie X mamy do czynienia z dźwiękiem w kosmosie)Energy Flachette - Generator Pocisków Energetycznych, Strzałki,a raczej Strzały Energetyczne w sumie też mogą być (Wyrzutnia Strzał Energetycznych)Bolt Autocannon - Działko Automatyczne : to chyba zbyt ogólna nazwa??; Mi skojarzyło się Działko Gatlinga; może Automatyczne Działko SzturmoweCo do amunicji to można też dosłownie przetłumaczyć magazynek czyli:Anti-Proton Cartridges - Magazynki do Działa AntyprotonowegoŻyczę owocnych pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volvez Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Z tymi disruptorami przyszedł mi pewien pomysł. Ominąć słowa takie jak broń, działo, armata.Pulse Disruptor - Zakłócacz pulsacyjnyIon Disruptor - zakłócacz jonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Wpadłem na taki pomysł - może by tak Energy Flachette przetłumaczyć jako Kartacz Energetyczny (Kartacze Energetyczne)?Kartacz jako broń był w serii Zaginiona Flota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 CytatWpadłem na taki pomysł - może by tak Energy Flachette przetłumaczyć jako Kartacz Energetyczny (Kartacze Energetyczne)?Kartacz jako broń był w serii Zaginiona FlotaDobry pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 CytatZ tymi disruptorami przyszedł mi pewien pomysł. Ominąć słowa takie jak broń, działo, armata.Pulse Disruptor - Zakłócacz pulsacyjnyIon Disruptor - zakłócacz jonowyIon Disruptor - Działko Jonowe, taka nazwa pojawiła się spolszczeniu TC i aby zachować ciągłość (bo chyba się już do niej przyzwyczailiśmy), zostawiam, podobnie jak nazwy innych broni, takich samych w TC jak XTC.CytatWpadłem na taki pomysł - może by tak Energy Flachette przetłumaczyć jako Kartacz Energetyczny (Kartacze Energetyczne)?Kartacz jako broń był w serii Zaginiona FlotaMoże być, nazwa zostanie zmieniona w następnej aktualizacji spolszczenia XTC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volvez Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Wg mnie, Kartacz to typ pocisku (występuje głównie w liczbie mnogiej: Kartacze). natomiast maszyna która je miota to armata. Ale, był jeszcze wynalazek Ryszarda Gattlinga (który był lekarzem polowym) który nazwał kartaczownicą.Jak to wygląda, to chyba większość wie. rozważył bym czy napisać kartacz energetyczny, czy kartaczownica energetyczna.Ważna jest też specyfika broni (tej w grze). Bo jeśli strzela ona bardzo precyzyjnie to użycie obu tych wersji mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colombo Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Scram Cannon - Eksterminator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arw1 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 CytatCytatMoze dzialko SSNKS ? Pokombinujcie cos, moze wyjdzie cos fajnego z tego Działko SKUNKSTym skunksem to może xenonom okręty "popachnijmy" by było je łatwiej wykryć i cywile mogli nawiać [nie chce być stronniczy, ale paradiańskie imperium raczej nic nie poczuje] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nameless one Opublikowano 17 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 A ja trochę z innej beczkiWidział ktoś ten "Ciężki Miotacz Materii"? Jak na razie dogadałem się z każdą rasą poza Paradianami, Yacki, Xenkami i Khackami, a broni nie znalazłem. Dodatkowo na liście produktów fabryki broni nie znajduje się. Odblokowuje się wraz z postępami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeWaR Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 CytatJak na razie dogadałem się z każdą rasą poza Paradianami, Yacki, Xenkami i Khackami, a broni nie znalazłem.Yacek wiesz coś na ten temat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi