Jump to content

Lądowanie na planetach

Yacek
 Share

Recommended Posts

Ktoś w temacie o TC wspomniał że w tej grze (XBTF) można było lądować na planetach. Ponieważ ja swoją przygodę z X-mi zacząłem dopiero od X3, mógłby ktoś, kto grał w tę grę opisać na czym polegało to lądowanie i co dawało?

Cóż za okropna pomyłka 😆

Chodziło mi o grę Frontier Elite, a nie X Beyond The Frontier... ale to i tak w tamtym temacie nic nie zmienia 😆

Pomyliło mi się przez 4 rzeczy:

-Frontier w tytule,

-statek o nazwie Lifter (w X to była poprzednia wersja Merkurego, a w Frontier statek transportowy z 4 ruchomymi dyszami jak w Harrierze - mój ulubiony),

-oba są bardzo podobne,

-to było bardzo dawno (byłem mały i zaczynałem dopiero przygodę z komputerami, Frontier był chyba 3 grą w jaką w życiu zagrałem i bardzo mi się podobał mimo, że nic z niej nie rozumiałem 😆).

Oj, wychodzi na to, że nie grałem w XBTF 😆 , a cały czas tak mi się wydawało... lol Trzeba będzie kiedyś to nadrobić.

Cytat

Może, nie znam się na tym, nie grałem. Ale może ktoś powie co w tym było takiego fajnego że wszyscy za tym płaczą. Może ja też zacznę?

To było tak jakbyś grał w X3 + Microsoft Flight Simulator. Mogłeś nie tylko lądować ale i latać po całej planecie, potem polecieć w kosmos i tam gdzieś też wylądować. Dodatkowo były też różne stacje kosmiczne itp.

Niesamowicie podobne do Iksów. Stacje, statki, skoki nadprzestrzenne, wiele układów słonecznych, policja kosmiczna, ulepszenia... no wszystko to co w Iksie. I pamiętam, że bardzo lubiłem słuchać muzyczki z Intra 😆

Tylko nie było bram skokowych.... W Elite po prostu uruchamiałeś napęd skokowy i wiooooo... A jak dowiedzieć się dokąd ten gość skoczył jak nie ma bramy?? Kupujesz analizator pozostałości chmury poskokowej i wiesz już gdzie leciał... 😆

Cytat

-statek o nazwie Lifter (w X to była poprzednia wersja Merkurego, a w Frontier statek transportowy z 4 ruchomymi dyszami jak w Harrierze - mój ulubiony)

W Elite2 Frontier, Lifter był bodaj jedynym do niczego nie przydatnym statkiem, tylko z orbity na ziemię i wewnątrz systemu, bo nie miał miejsca na napęd nadświetlny 😆?

Cytat

W Elite2 Frontier, Lifter był bodaj jedynym do niczego nie przydatnym statkiem, tylko z orbity na ziemię i wewnątrz systemu, bo nie miał miejsca na napęd nadświetlny 😀?

Możliwe, nie pamiętam już.

Lubiłem go głównie za wygląd i te ruchome dysze silników 😀

No tak, bogatemu by się przydał, ale nie na długo, w Elite2 nie mozna było przecież trzymać więcej niż jednego statku, więc jak się latało Panterą to zmiana na Dźwigowego wiązała się z tym, że po skończonej przyjemności lotu na orbite i z powrotem znów trzeba było zakupić Panterę i od nowa szukać chętnych załogantów 😀. A czasem oj, sie było trzeba na nich naczekać 😀.

• 1 year later...

Totalnie zapomniałem, gdzie można opchnąć silikonowe wafle.:/ 😀

Jak na razie stanąłem w Argon Prime.

Nic w nim nie rozbudowywałem, czyli jestem tak od momentu konfrontacji z krokodylem z Sizewell. 😀

Pozdrawiam. 😀

Ps.

Jestem padnięty, po okrążeniu Teladi i Splitów, zachaczyłem też przy okazji dwa Xennońskie sektory:)

EDIT:

Zastanawiam się co zrobić, po zakupie skanera mineralnego,

i tak później muszę zakupić szerszenie, ale to znowu wiąże się z za długim lataniem, i poprawianiem rep.

A na dzień dobry w Chins Clouds bez szerszeni nie mam co się pojawiać.

Więc -"tej" opcji nie da się szybciej przskoczyć.😀

• 2 weeks later...

W X2 The Threat była (jeżeli dobrze pamiętam) scenka jak lądowało się na planecie boronów... chyba bo do końca tego filmiku nierozumiałem ale wiem że teren wyglądał jak dno morskie, wookoło było sporo "pływających" stateczków boronów. Niech mnie ktoś poprawi jak niemuwie prawdy.