Jump to content

Free jump i Advanced jumpdrive- nie umiem wgrac.Co robic?

Novicjusz222
 Share

Recommended Posts

Mam X3:TC 2.7.1 i chcialbym sie dowiedziec jak sie wgrywa skrypt,jakie programy sa potrzebne(oprocz plugin managera bo bez niego czytalem ze sie da a zainstalowalem go i nie dzialal- error wyskakiwal i z niego zrezygnowalem) zeby je wgrac i jak zrobic zeby dzialaly?Czytalem juz duzo na forum,F.A.Q i na mamucie i jest wytlumaczone jak co sie robi ale mi sie kompletnie nic z tego nie udaje- robie to co pisze)chyba) ale nic mi nie dziala. A robie to tak: Na przykladzie skryptu free jump: sciagam free jump w wersji rar, rozpakowuje scripts i t do moich dokumentow i kopiuje pliki z folderu scripts do scripts gry i z folderu t do folderu t gry.Potem tlumaczenie na Polski sciagam i tak jak tamte rozpakowuje i kopiuje do t gry.Nastepnie odpalam gre i sprawdzam czy juz moge darmowy skok robic.Niestety dalej bez ogniw nigdzie skoczyc nie moge. Ze scryptem Marine training manager to samo bylo- nie bylo w sterowanie/interfejs opcji przypisania klawisza skrotu do szkolenia marins. Nie wiem co robie zle ze nic mi nie dziala.Jeszcze nigdy nie udalo mi sie uruchomic zadnego skryptu. Czy jelsi nie korzystam z plugin managera musze miec programy: Ware Manager i Hotkey Manager? Jesli musze je miec to jak z nich korzystac jak juz sciagne? Nie sciagalem zadnych programow do gry tylko patcha do wersji 2.7.1Czy moze mi ktos najprostszym jezykiem np w punktach napisac dokladnych krok po kroku jak wgrac skrypt( i ewentualnie jesli trzeba programy do jego prawidlowego dzialania z wyjatkiem Plugin managera - wolalbym recznie) np free jump lub advanced jumpdrive?Z gory dziekuje za odpowiedz

Sprawa z instalacj膮 skrypt贸w jest problematyczna. Poniewa偶 s膮 one dost臋pne w dw贸ch r贸偶nych formatach: jako archiwum (.zip .rar) lub jako paczka .spk dla PM.

Je艣li skrypt dost臋pny jest jako archiwum, wystarczy rozpakowa膰 to archiwum wskazuj膮c jako miejsce wypakowania katalog g艂贸wny TC. Archiwum zawiera pliki skrypt贸w i tekst贸w pogrupowane w odpowiednich katalogach, kt贸re zostan膮 wypakowane w odpowiednie im miejsca. Mo偶na oczywi艣cie wypakowa膰 archiwum gdzie艣 na boku i samemu przekopiowa膰 odpowiednie pliki do odpowiednich katalog贸w w grze, pozbywaj膮c si臋 przy okazji niepotrzebnych plik贸w tekstowych innych wersji j臋zykowych gry. Kopiujemy pliki z katalogu script do katalogu script w katalogu g艂贸wnym gry TC. Pliki XXXX-L0YY.xml gdzie XXXX to czterocyfrowy numer strony kodowej, a YY to dwucyfrowy kod wersji j臋zykowej (48 to polska wersja j臋zykowa) to pliki tekstowe, musz膮 by膰 w katalogu T w katalogu g艂贸wnym gry TC.

Je艣li skrypt dost臋pny jest w formacie .spk to musimy mie膰 Plugin Managera. Instalacja skryptu w PM polega na klikni臋ciu na pliku .spk i potwierdzeniu instalacji skryptu przez PM. Wi臋c chyba opis nie jest potrzebny? 馃榾

Mo偶na te偶 u偶y膰 PM do wypakowywania plik贸w .spk (prawoklik na pliku .spk opcja extract). Po wypakowaniu .spk instalujemy skrypt tak jak w opisie r臋cznej instalacji.

Przed instalacj膮 jakie艣 skrypt dobrze by by艂o zapozna膰 si臋 z opisem tego skryptu na tym forum (linki najlepiej znale藕膰 w temacie o spolszczeniach) lub na angielskim forum Egosoftu o skryptach i modach. Zapozna膰 si臋 opisem instalacji, szczeg贸lnie wymaganymi przez skrypt innymi skryptami pomocniczymi (bibliotekami), opisem uruchamiania skryptu w grze, czasem b臋dzie on wymaga艂 przypisania klawisz skr贸tu do konfiguracji, czasem konfiguracja b臋dzie dost臋pna w Community Configuration Menu, czasem w ustawieniach Sztucznej Inteligencji, do kt贸rej dost臋p b臋dziemy mie膰 po wpisaniu "magicznego imienia".

Tak wi臋c po za og贸lnymi zasadami instalacji, nie ma jednego przepisu na rozwi膮zanie problem贸w z instalacj膮 i konfiguracj膮 skrypt贸w. Dlatego je艣li masz problem z jakim艣 konkretnym skryptem, szukaj odpowiedzi w opisie skryptu lub zadaj pytanie w temacie o tym skrypcie.

Cytat
Cytat

Nie sciagalem zadnych programow do gry tylko patcha do wersji 2.7.1

Rozumiem 偶e nie tylko tego patcha ale r贸nie偶 1.01 do 2.6, nast臋pnie 2.6 do 2.7.

Sprawd藕 kt贸rego plugin managera zainstalowa艂e艣? tego najnowszego?

http://forum.egosoft.de/viewtopic.php?t=256718&postdays=0&postorder=asc

Czy po rozpocz臋ciu gry uruchomi艂e艣 edytor skrypt贸w?

Spoiler

zmieniamy nazw臋 pilota na "Thereshallbewings"

Czy w statku w kt贸rym chcesz uruchomi膰 free jump masz zainstalowany nap臋d skokowy (tak tylko pytam 馃榾 )

Je艣li wszystko jest odpowiednio zainstalowane to w rozkazach statku (nawigacyjne) na samym dole powinien pojawi膰 si臋 free jump kt贸ry od wersji 1.4 nie jest ju偶 darmowy (mo偶na r贸wnie偶 przypisa膰 sobie odpowiedni skr贸t do tego偶 rozkazu).

1.Nie... kupilem X3:TC PL z Kolekcji Klasyki i od razu mialem wersje: 2.05.00( tak sie wyswietlalo jak sprawdzalem wersje czyli to chyba wersja 2.0 a nie 2.5).Wszedlem na aktualizacje i byl do wyboru tylko wersja 2.7 i zaktualizowalem do niej a potem do 2.7.1 i na tym sie zakonczylo moje pobieranie czegokolwiek do X3:TC. Potem sprobowalem tak jak opisalem wczesniej PM Lite 1.2(ktory nie dzialal bo nie dlo sie uruchomic- error wyskakiwal,wiec go odinstalowalem) i recznie probowalem sciagnac skrypty w sposob w jaki wczesniej tez napisalem.niestety nie udawalo mi sie.

2.Nie uruchamialem edytora skryptow(nie wiedzialem jak to sie robi mimo ze widzialem w zakladce sterowanie/edytor skryptow klawisze jakies przypisane od poczatku jak tylko gre mialem ale nie wiedzialem jak tego uzyc)

3.Mam w swoim statku naped skokowy i korzystlem sporo z niego ale nie lubie co kilka skokow leciec tankoac ogniwa do stacji.

4.Nie sprawdzlm tego ...myslalem ze poprostu dam podstawowe polecenie naped skokowy i od razu bedzie skakal za darmo:)Lub za kredyty w wersji 1.4

Dzieki za porady:) Zaraz sproboje tak jak wczesniej recznie zrobic tyle ze jak mowies z uzyciem edytora skryptow

Zapomnialem jeszcze czy w katalogu t trzeba wrzucic i angielska wersje pliku t i spolszczenie czy tylko spolszczenie a angielska usunac?

Sproboje sciagnac tego calkowicie darmowego free jump 1.3 w wersji archiwum rar i recznie rozpakowac i skopiowac....zaraz sprawdze czy sie uda:)

Cytat
Cytat
Cytat

Nie sciagalem zadnych programow do gry tylko patcha do wersji 2.7.1

Rozumiem 偶e nie tylko tego patcha ale r贸nie偶 1.01 do 2.6, nast臋pnie 2.6 do 2.7.

Sprawd藕 kt贸rego plugin managera zainstalowa艂e艣? tego najnowszego?

http://forum.egosoft.de/viewtopic.php?t=256718&postdays=0&postorder=asc

Czy po rozpocz臋ciu gry uruchomi艂e艣 edytor skrypt贸w?

Spoiler

zmieniamy nazw臋 pilota na "Thereshallbewings"

Czy w statku w kt贸rym chcesz uruchomi膰 free jump masz zainstalowany nap臋d skokowy (tak tylko pytam 馃榾 )

Je艣li wszystko jest odpowiednio zainstalowane to w rozkazach statku (nawigacyjne) na samym dole powinien pojawi膰 si臋 free jump kt贸ry od wersji 1.4 nie jest ju偶 darmowy (mo偶na r贸wnie偶 przypisa膰 sobie odpowiedni skr贸t do tego偶 rozkazu).

1.Nie... kupilem X3:TC PL z Kolekcji Klasyki i od razu mialem wersje: 2.05.00( tak sie wyswietlalo jak sprawdzalem wersje czyli to chyba wersja 2.0 a nie 2.5).Wszedlem na aktualizacje i byl do wyboru tylko wersja 2.7 i zaktualizowalem do niej a potem do 2.7.1 i na tym sie zakonczylo moje pobieranie czegokolwiek do X3:TC. Potem sprobowalem tak jak opisalem wczesniej PM Lite 1.2(ktory nie dzialal bo nie dlo sie uruchomic- error wyskakiwal,wiec go odinstalowalem) i recznie probowalem sciagnac skrypty w sposob w jaki wczesniej tez napisalem.niestety nie udawalo mi sie.

2.Nie uruchamialem edytora skryptow(nie wiedzialem jak to sie robi mimo ze widzialem w zakladce sterowanie/edytor skryptow klawisze jakies przypisane od poczatku jak tylko gre mialem ale nie wiedzialem jak tego uzyc)

3.Mam w swoim statku naped skokowy i korzystlem sporo z niego ale nie lubie co kilka skokow leciec tankoac ogniwa do stacji.

4.Nie sprawdzlm tego ...myslalem ze poprostu dam podstawowe polecenie naped skokowy i od razu bedzie skakal za darmo:)Lub za kredyty w wersji 1.4

Dzieki za porady:) Zaraz sproboje tak jak wczesniej recznie zrobic tyle ze jak mowies z uzyciem edytora skryptow

Zapomnialem jeszcze czy w katalogu t trzeba wrzucic i angielska wersje pliku t i spolszczenie czy tylko spolszczenie a angielska usunac?

Sproboje sciagnac tego calkowicie darmowego free jump 1.3 w wersji archiwum rar i recznie rozpakowac i skopiowac....zaraz sprawdze czy sie uda:)

Niestety nie udalo mi sie. Nie wiem jak uruchomic edytor skryptow(wpisalem tamto imie ktore podales ale oprocz zmiany nazwy nic sie nie stalo. Nie wiem tez jak mozna zmienic ustawienia sztucznej inteligencji(rozgrywka/ustawienia AL)- mam ta opcje przezroczystymi literami i nie da sie na to kliknac. Niby w opcach interfeji/edytor skryptow pisze jakim klawiszem sie aktywuje edytor - litera l. Ale nie wiem kiedy trzeba to kliknac.W trakcie lotu?Klikam i nic sie nie dzieje.Pliki z scripts i t rozpakowalem i wrzucilem do scripts gry i t gry(w t wrzucilem wersje ta podstawowo i spolszczenie- 2 na raz-piewrszea normalna skopiowalem i zaraz spolszczenie i uruchomilem gre).Nie mam opcji darmowy skok na samym dole w poleceniach nawigacyjnych. Co moge zle robic?Jak ten edytor skryptow uruchmic?I zmienianie sztucznej inteligencji jesli do czegos sie przyda?Mam imie zmienione i zapisane w 1 z save na to ktore napisales.

Cytat

Cytat

Mo偶na oczywi艣cie wypakowa膰 archiwum gdzie艣 na boku i samemu przekopiowa膰 odpowiednie pliki do odpowiednich katalog贸w w grze, pozbywaj膮c si臋 przy okazji niepotrzebnych plik贸w tekstowych innych wersji j臋zykowych gry.

殴le wpisa艂e艣 nazw臋. Nale偶y powoli wpisywa膰, tak aby pojawi艂y si臋 dwa "l" w nazwie. Prawid艂owo wpisane :magiczne imi臋" nie zmienia na sta艂e tego imienia. Polecam zapozna膰 si臋 z FAQ, tam znajdziesz podstawowe rozwi膮zania problem贸w.

Jeszcze lepiej:) Oprocz uruchomienia edytora skryptow udalo mi sie znalezc polecenie edycja skryptow i znalazlem te liki ktore so scripts skopiowalem ktore a free jump odpowiadaja.Tylko ktory teraz wybrac?Mam 5 do wyboru.Ten plugin.graxsetup? I co dalej robic?Bo tam dalej opcje rozne sa.Nie chce czegos niewlasciwego tam wybrac. Nie jestem pewien czy napewnoPolska wersja mi sie wczytac chce wiec na wszelki wypadek nie ryzykowalem( bo czytalem ze jesli by sie angielska zainstalowala to potem juz sie tego nie usunie). Do t katalogu skopiowalem t normalne i t polska wersje(wiec oba) Dobrze zrobilem?

Chcesz uruchomi膰 skrypt, wi臋c po co go edytujesz? Edycja jest do zmian w skrypcie.

OK. Ju偶 wiem o co chodzi. Starsza wersja Free Jump wymaga艂a dodatkowego skryptu dodaj膮cego HotKey. Wersja 1.4 zawiera ju偶 go w sobie, ale ma zmieniony plik tekstowy. Nowe t艂umaczenie jest dost臋pne na Mamucie (zaktualizowa艂em stare).

Teraz wystarczy przekopiowa膰 6 plik贸w wypakowanych ze 艣ci膮gni臋tego archiwum skryptu do katalogu script. 艢ci膮gn膮膰 i wypakowa膰 plik spolszczenia 3442-L048.xml, wrzuci膰 go do katalogu T i uruchomi膰 gr臋, aby mie膰 taki efekt:

post-65-13043681031239_thumb.jpg

• 2 years later...

Free Jump w wersji single dzia艂a mi bezproblemowo. Problemem jest skok ilu艣 tam statk贸w za mn膮.

Wygl膮da to tak , 偶e wykonuj臋 skok do sektora swoim M2 :

- przypisany klawisz + 'yes' na zadane pytanie

- jest dajmy na to M1 z poleceniem 'pod膮偶aj za mn膮' + skrzyd艂o [ M7 + 6x Skiron z poleceniem 'ochraniaj' M1 ]

- l膮duj臋 w sektorze M2, po chwili zjawia si臋 skrzyd艂o M7 + 6x Skiron'y,

- jeszcze 2sek ....jest M1

- a po chwili ..... po艂owa skrzyd艂a // lub wi臋cej - losowo ? // wraca tam sk膮d przyby艂a [ sama ] i robi si臋 gor膮co jak wpadniesz w sam 艣rodek potyczki !

? 馃檨 nie wiem dlaczego. Wszyscy maj膮 odpowiednie upgrady, zapasy ogniw . U偶ywam mi臋dzy innymi CODEA - w/w s膮 w grupie uderzeniowej Komodora /M1/.