Lizard Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witam.Ostatnimi czasy tęskno mi za grami z Amigi, gdy znalazłem grę UFO - Enemy Unknown napotkałem pewien problem. Gra działała za szybko i utrudniało prowadzenie rozgrywki. Przypadkiem znalazłem grę UFO: The Two Sides.Jest to poprawiona gra starej jak że kultowej gry UFO Enemy Unknown. Gra z tej strony jest ciągle aktualizowana, a ostatnia aktualizacja gry 0.93 wyszła w 2010/08/13 czyli kilka dni temu. UFO - Enemy Unknown jest to rozgrywka typu ekonomiczno-strategiczna. Czas rozgrywki w UFO: The Two Sides jest osadzony w niedalekiej przyszłości, w 2019 roku. Gdy ziemie coraz częściej odwiedzały dziwne latające spodki, ginące bydła, a z czasem nawet ludzie, rząd ziemi powołał specjalna grupę zwaną X-COM, której zadaniem była ochrona ziemi przed najeźdźcami z kosmosu, czyli obcymi. A TY mój drogi czytelniku zostałeś nominowany na szefa tej organizacji. To od ciebie będzie zależało jakie projekty broni lub wyposażenia mają być opracowywane w laboratoriach, to ty zadecydujesz co zostanie wyprodukowane w warsztatach twojej tajemniczej bazy. Dostaniesz pełen personel którym będziesz musiał umiejętnie zarządzać. Los ziemi jest w twoich rękach, dzięki twoim poczynaniom i interwencjom przeciw obcym będziesz otrzymywał od wszystkich większych państw takich jak Rosja, Niemcy, Francja, Włochy, Chiny, Japonia, Usa i inne odpowiednie wynagrodzenie, dzięki któremu będziesz mógł rozwijać swoją bazę a nawet wybudować kolejne nowe bazy. Należy pamiętać że państwa dające na dotacje na zwalczanie inwazji obcych nie będą tolerowały niekompetencji i z czasem zakręca kurek, a wtedy ziemie będzie czekała niechybna eksterminacja. Należy też pamiętać że obcy nie spią budują potajemnie bazy na ziemi z których zaczyna przeprowadzać wypady na stolice państw i będą starały się przejąć kontrolę. Gdy umiejętnie będziemy tępili obcych zdobywali co róż to nowe technologie w koncu przyjdzie wymarzona pora i przystąpimy do kontr ataku. Pierwszym celem będzie stacjonujący statek Matka na orbicie ziemi a potem baza obcych na Marsie.Gra nie należy do łatwych, ale na pewno daje wiele satysfakcji. Gdy już pobierzemy grę z działu Downloads, to również polecam pobranie programu Config editor. Obydwa programy ze względy małej "wagi" są ściągane w ułamek sekundy. Za pomocą tego programu będziemy mogli ustawić rozdzielczość ekranu, bez tego programu rozdzielczość wynosi 1017x762. Będziemy mogli też ustawić głośność muzyki i dzięków specjalnych, kiedy i co ile ma być zapisywany stan gry czyli Save i parę innych pierdółek.Następnie musimy posiadać na dysku rozpakowaną już grę UFO Enemy Unknown, jest ona potrzebna byśmy mogli w katalogu z grą UFO: The Two Sides uruchomić program extractor. Po uruchomieniu tegoż programu musimy wskazać katalog z pierwotną grą. Gdy to uczynimy program extractor pobierze z gry UFO Enemy Unknown i przekopiuje do katalogu z grą UFO: The Two Sides pliki takie jak Tła Menu, Muzykę, dźwięki i temu podobne. Zajmie to około 10 sekund. Po wykonaniu tej opcji śmiało możemy już odpalić grę ;D Gdy dokonamy już odpowiedniej konfiguracji jak rozdzielczość, głośność i temu podobnych możemy śmiało uruchomić grę. Naszym oczom ukaże się nam następujące Menu główne gry.W tym menu będziemy mogli rozpocząć nową grę, wczytać wcześniej zapiany stan gry, dowiedzieć się o twórcach gry i oczywiście wypadem do windy.W przypadku rozpoczęcia Nowej gry ukaże się nam nowe okno.W powyższym Menu będziemy mogli rozpocząć rozgrywkę solową lub z kumplem po przez opcję Mutliplayer. W przypadku rozpoczęcia gry solowej ukaże się nam przejdziemy do kolejnego menu.W tym Menu będziemy mogli wybrać po której stronie będziemy chwieli się opowiedzieć, a do wyboru mamy dwie nacje Ludzi i Obcych. Każda z nacji ma swoje własne wyglądy jednostek Żołnierze, Myśliwce jak i wygląd bazy.W dolnej części ekranu mamy do wyboru trzy stopnie trudności Łatwy/Średni/Trudny. Po wybraniu interesujących nas opcji otworzy się nam okno przedstawiające Glob a na nim przyjdzie nam wybrać miejsce naszej pierwszej bazy dla Ludzi/Obcych w zależności od naszej rozgrywki.Starzy wyjadacze którzy mieli przyjemność grania w legendarne UFO Enemy Unknown na pewno dostrzegą miażdżącą różnicę w grafice Ci co nie mieli okazji zagrać w grę UFO Enemy Unknown nie wiedzą co stracili. Ponieważ UFO Enemy Unknown jest dość kultową grą, która na swoje czasy była wspaniałą kontynuacja równie wspaniałej gry noszącej nazwę Laser Squad z komputerów 8 bitowych jak Commodore,Atari czy Zx Spectrum.Gra ciągle się rozwija, i jeszcze troszku została do zrobienia jak tło w Menu. Autor pokłada wielki starań by gra wyglądała naprawdę wspaniała i zasługiwała na miejsce na naszych twardzielach.Tak wspaniała gra nie musi zostać zapomniana Więc zapraszam do pobierania tej jak że wspaniałej kultowej gry jaką jest właśnie UFO Enemy Unknown – Remake. Na koniec chciałbym również zaznaczyć że osoba która postanowiła wskrześić grę jest NeFuRii i jest Polakiem. Można się z tą osobą kontaktować w jzyku polskim, aczkolwiek na forum projektu obowiązuje język angielski.Pozdrawiam i naprawdę gorąco polecam grę UFO: The Two Sides. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Wlasnie pobieram, wielkie dzieki za linka. Szkoda, ze nie ma zadnego remake wysmienitego Ufo 2 ,ktore bylo bardziej wyzywajace i trup wsord naszych scielil sie gesto. Bardzo czesto, trzeba bylo anulowac akcje z powodu wyrzniecia naszego skladu np. poczas czesto misji likwidacji podwodnych baz.Jakis czas temu sciagnalem sobie tez wersje UFO, ale na pocket PC. Gra jest genialna i naprawde milo sie w nia gra na malutkim ekraniku. http://pocket-ufo.en.softonic.com/pocketpcJest tez wersja pocket ale pod windowsa na duze PC http://www.xcomufo.com/pufo_126_pc.exe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizard Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgadzam się z tobą Sorkvild X-COM: Terror From The Deep było o wiele trudniejszą rozgrywką i równie ciekawą jak pierwsza część.Dzisiaj poprawię błędy w opisie gry, pisałem przy piwkach Mam tez zamiar opisać szczegółowo poradnik dla graczy. Może osoby z XUDB będą chcieli pograć z kolegami więc może się przydać. Tak nawiasem mówiąc ciekaw jestem ile osób może grać online. Fajnie by było jak każdy z graczy mógłby mieć po jednej bazie co oznaczało by że może zagrać aż do 16 graczy ;D po 8 po stronie ludzi i obcych Totalny armagedon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 A ja dzis sobie pogram w Syndicate. Szkoda tylko, ze nie da sie w tej grze wlaczyc dzwieku. Zawsze w miejsce ciszy mozna wpasowac jakas dobra muzyke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizard Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Syndicate powiadasz ? To też była jedna z moich ulubionych gier K-240UtopiaPowerMongerPopulousSettlersCivilizationCastlesDeuterosMilenium 2.2Reunion.... i dziesiątki innych. Na Amidze miałem około 600 dyskietek. To były gry które bezustannie gnębiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ufo miedzy innymi to klasyk, ale do dzis niedoscigniona taktyczniakiem turowym jest Jagged Alliance 2. Czesto sobie go odpalam i koniecznie z patcho-modem o nazwie 1.13. Ten dodatek dodaje do gry takie rzeczy, ze w glowie sie nie miesci iz cos takiego w grze zoabczymy. Jest dosc duzy realizm, aczkolwiek komp czAsami zachowuje sie jak debil, ale pracuja nad tym http://jagged-alliance.pl/artykul99/dzi ... e-2-v1-13/ Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizard Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Sorkvild Jagged Alliance to kontynuacja klasycznej gry Sabre Team, gra miód malina,palce lizać Jagged Alliance zresztą też,aczkolwiek mało w nią grałem. Ale moim zdaniem jak by się tak zagłębić w dyskusję i tematykę gier uważam że Jagged Alliance jak i Sabre Team to kolejny kolejny klon gry Laser Quad. Podobnie sprawa ma się z X4 TC co by było gdyby nigdy nie powsrtała gra Elite (( ? PS. Znalazłem ramake gry Laser Squad, oto jeden ze skrenów Laser Squad PCLaser Squad C-64to się nazywa ewolucja i [CIACH] offtopik.Dziękuje za ciacho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sorkvild Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Wiadomo, ze wszytsko gdzies ma swoje pocztaku i praojcow gatunku. Akurat juz pamietam Laser Squad, ale przez mgle. Najwiecej z tego gatunku to cialem wlasnie w serie Jagged, tam tez najbardziej podobal mnie sie klimacik gry i osobowosci postaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizard Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 I za to właśnie bym wypił panie Sorkvild. Odnośnie gier uważam jak ty że nie liczy się grafa tylko jak to mówią "miodność" Nie wiem jak długo Sorkvild masz doczynienia z kompem ale uważam że większość gier ma jakieś swoje korzenie , a czasem wręcz zerżnięty temat z poprzednich pierwowzorów. Jezuuu ale ciężko się pisze po 7 x 500ml Nawet nie wiem czy dobrze piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizard Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Pojawiła się nowa wersja UFO: THe Two Sides v0.95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizard Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Tło jest. Musisz pobrać z sieci starą grę UFO, a następnie w tej nowej grze uruchamiasz program extractor. Za pomocą tego programu wskazujesz miejsce starej gry ufo i rozpoczynasz rozpakowywanie, dzięki temu będziesz miał tło, muzykę itd itp. Co do muzyki to pobierz nową. Link do niej jest na stronie domowej UFO:TTS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi