Szynszyl Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Jak w temacie, na gospodarce X znam się średnio, dlatego proszę o rade. Mam dwa kompleksy ale dają małe dochody, szukam fabryki która zapewni mi stały i znaczny dopływ gotówki. Na całe przedsięwzięcie (łącznie ze statkami) planuje przeznaczyć 3-5 kk. Ma ktoś jakieś propozycje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagoda Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Owszem.Ja zawsze, ale to zawsze zaczynam od budowy kompleksu w nieznanym sektorze na wschód od Montalaar zwanym inaczej AVARICE i to właśnie w nim buduję kompleks który produkuje gwiezdną wódkę. Więc tak, po ukończeniu fabuły Terran dysponujemy pokaźną gotówką, sprzedanie wszystkich statków oprócz Vidara + bonusy z misji ~ 8 mil kredytów.Posiadając statek klasy M6 Vidar ( ma wiele zalet ) udaje się nim do Light of Heart i tam zakupuje 3x Farma pszenicy L każda po ~ 917.000 kredytó. Do łączenie fabryk w kompleks używam skryptu Factory Complex Constructor. Następnie udaje się do sektora Legend's Homei tam zakupuje 3x Destylarnia gwiezdnej wódki L. W tym samym sektorze zakupuje w stoczni OTAS 2x mistral Super Frachtowiec i wyposażam je w Napęd skokowy i temu podobne pierdoły niezbędne oprogramowanie do prawidłowego funkcjonowania naszych handlowców. Nie zapominam też o ich tuningu jak sterowność, przyśpieszenie i prędkość. Następnie wysyłam je do Ianamus Zura i tam w doku zakupuje kolejne niezbędne oprogramowanie. Po drodze w sektorze Aladna Hill możemy dokupić uzbrojenie i rakiety dla naszych TS-ków. Po połączeniu fabryk w kompleks przelewam 1.5 miliona kredytów, i po upływie 3 godzin mam już dość sporą kasę na na koncie mojego świeżo postawionego kompleksu. Nielegalne dochody przynoszą Olbrzymie dochody, lecz należy pamiętać o tym by fabryki/kompleksy stawiać w neutralnych sektorach, to znaczy nie należących do nikogo. Możesz użyć modu FDN bardzoooo polecam poczytaj, zrozumiesz o co chodzi w nim. Jeżeli nie bawi cie nielegalny biznes możesz zabrać się za produkcje tarcz 25 MJ bardzo opłacalne.Ale ja to tam zawsze ładowałam kasiurkę w gwiezdna wódzię i Teladichuanę. Tylko ostrzegam przed jej nagminnym używaniem, możesz wyglądać i zachowywać się tak samo koszmarnie i jak ja Pozdrawiam.Po Leszku ciężko się piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Polecam na początek zapoznać się z tematem Wątek handlowo-produkcyjny. Temat pisany dla X3R, ale odnosi się również do TC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bober Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2010 Ja na początku zainwestowałem w satelity w zwykłe i zaawansowane potem dodałem mikrochipy droidy bojowe i wieże laserowe każdego po 2 fabryki, wszystko schodzi bardzo ładnie mikrochipy i wieże schodzą nawet po maksymalnej cenie zaopatrzenie to kopalnia krzemu i rudy i po jednym Mistralu super frachtowcu do każdego surowca Sprzedaje też Ogniwa i to według mnie jest najlepszy biznes tyle ze koszt postawienia jest wysoki Wódka też bardzo ładnie schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Witam podzielcie sie doświadczeniem, na jakiej zasadzie ustalacie ceny produktów w fabrykach ???? ja przy sprzedaży ustawiam cenę trochę niższą niż średnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Wszystko zależy jaka fabryka, co produkuj i gdzie jest zlokalizowana. Nie ma złotego środka, choć w większości przypadków wystarczy obniżyć cenę produktu o jeden kredyt (tak jest w przypadku GW). Czasem jeśli jesteśmy jedynym producentem danego towaru w sektorze, a jest w nim sporo fabryk, gdzie możemy go zbywać, możemy cenę podnieść.Poczytaj też w FAQ odpowiedź na pytanie #76 O co chodzi z tymi cenami zakupu/sprzedaży? Jak ustawiać ceny we własnych fabrykach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prowler Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 CytatWitam podzielcie sie doświadczeniem, na jakiej zasadzie ustalacie ceny produktów w fabrykach ???? ja przy sprzedaży ustawiam cenę trochę niższą niż średniaJak pisał Yacek, zależy od produktu, lokalizacji i sposobu dystrybucji. Jeśli nie masz statków do sprzedaży to praktycznie zawsze trzeba obniżyć cenę poniżej średniej. O ile ? Zależy od popytu na dany towar, czasem wystarczy zejść o 1 oczko i już będzie schodził.Gdy fabryka posiada własne transportowce to jest już większe pole manewru i obserwując zależność cena-ilość skoków w oknie ustawień fabryki można ustalić optymalną kwotę, w niektórych wypadkach nawet blisko ceny max. W tym wypadku warto skorzystać z dodatkowych skryptów handlarzy np. przedstawiciela handlowego, żeby mieć pewnośćm że nasze statki zawsze transportują odpowiednią ilość towaru i nie będą sobie nawzajem robiły konkurencji przy sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi