Sorkvild Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 Napewno kazdy z graczy kieruje sie jakimis wlasnymi celami, ktore realizuje na pocztaku gry. Osobiscie od czasow Reuniona, w kazdej nowe grze robie to samo jesli chodzi o pocztak gry Oto moja ponizsza lista. Watek wykonywania misji na stacji pominiemy, z wiadomego wzgledu - kazdy je bierze w TC bo na tym jest najwieszy zysk i robimy je na okraglo, wiec nie ma o czym pisac.U mnie gra wyglada tak. 1. Najczesciej biore jakis profil, gdzie do dyspozycji mam jeden statek. Jakies slabo wyposazone M4-M5 oraz kilka tysiakow na koncie.2. Odrazu kieruje sie sektora Menalaus Frontier lub Famili Whi w celu przywlaszczenia sobie promow TP 3. Faza drobnego handlu, przemytu, piracenia na TSy latajace w Hatikvahs Faith, zbieranie porzuconych lupow. Zawsze tez mam statek gorniczy co wydobywa cenne Nividium.4. Wyekwipowanie 2-3 TSow i puszczenie ich w ruch jako UT. Rozbudowa sieci UT i Local traderow do 10 statkow w okolicach punktu 8.5. Ustawienie dochodowej fabryki we wlaciwym sektorze. Wiecie o co chodzi. Np farma pszenicy w Queens Space lub kopalni krzemu w Ore Belt, BoGas w Ocean of Fantasy etc. W pozniejszym etapie gry obstawiam mam juz okolo 5-8 takich fabryk w dochodowych lokacjach, ale znim to zrobie...6. Kupuje TL'a. Najczesciej jest to stary dobry S艂oniu 7. Majac Slonia. Moge Zakupic duze fabryki i zalozyc kompleks GW w dowolnym miejcu.8. Zapelnienie hangaru SLonia dobrymi mysliwcami, celem uzycia go na wypady w sektory wroga o obnizonej ochronie. Slon jak wiadomo, daje rady jako tani lotniskowiec. Wyposazony w naped skokowy ze skrzydlem dobrych mysliwcow, daje dobra mozliwosc do toczenia walki podjazdowej. Lupimy ile sie da, co sie, zbieramy towary. W wypadku wizyty wiekszej jednostki odskok do sasiedniego sektora i rozpoczecie dzialan zaczepnych 9. Pozniej powracam do toczenia walk z Xenonami oraz Khaak oraz Terranami czy jedna z ras glownych (gdy juz dostatecznie mnie wkurza) starajac sie przejmowac jak najwiecej statkow w celu ich sprzedazy. W miedzy czasie, gdy juz mam jakas flote zabieram sie za fabuly. Najczesciej w tym etapie kupuje jakis tanszy M7 np. teladianski Shrike lub piracki Carrack (bo lubie piratow). Z piratami nie walcze, no chyba ze trafia se jacys renegaci co pierwsi otworza ogien.Ogolem wszytsko sprowadza sie do credo gier X. Mysl, Buduj, Walcz i Handluj Tak to mniej wiecej wyglada. Oczywiscie kazdy etap trwa odpowiednia ilosc czasu, ale chronologia jest taka jaka przedstawilem. Ilekroc zawsze sobie mowie,ze zagram tym razem inaczej - mimo wciaz wracam do starego schematu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 6, 2010 Share Posted March 6, 2010 CytatIlekroc zawsze sobie mowie,ze zagram tym razem inaczej - mimo wciaz wracam do starego schematu Mia艂em to samo ale staram si臋 z tym walczy膰 i nawet mi to wychodzi Zwykle zaczynam od jakiego艣 pomys艂u, ustalam sobie z kim b臋d臋 mia艂 jakie relacje, a co za tym idzie w kt贸rym zak膮tku wszech艣wiata umieszcz臋 HQ i kompleksy fabryk produkuj膮cych towary na moje potrzeby. Ustalam sobie te偶 zasady i ustawienia skryptu NPC BA i staram si臋 tego wszystkiego trzyma膰 przez ca艂膮 gr臋. Profile wybieram r贸偶ne, wi臋c na pocz膮tku nie ma jakiego艣 konkretnego sta艂ego planu dzia艂ania. Staram si臋 poprawi膰 reputacj臋 z ras膮, z kt贸r膮 mam wsp贸艂pracowa膰 najcz臋艣ciej, szukam u偶ywanych statk贸w, zbieram pozosta艂o艣ci po walkach albo sam zaczynam walczy膰 gdy mam czym Niezale偶nie od tego jak gram moim pierwszym g艂贸wnym celem jest zawsze w艂asny TL (S艂o艅 albo Herkules), kolejnym HQ ze stoczni Marauder. W mi臋dzyczasie stawiam jedn膮 czy dwie podstawowe fabryki do szkolenia swoich przedstawicieli handlowych, a potem kilka kompleks贸w w r贸偶nych rejonach wszech艣wiata. Wysy艂am te偶 jak najwcze艣niej do pracy handlarzy EST, na pocz膮tku g艂贸wnie w statkach, kt贸re uda mi si臋 przej膮膰 albo okazyjnie kupi膰. Gdy ju偶 twardo stan臋 na nogach to zabieram si臋 za kompleksy produkuj膮ce bro艅 i os艂ony dla moich statk贸w i surowce do budowy statk贸w w HQ. Wcze艣niej by艂y to zawsze dwa-trzy du偶e kompleksy samowystarczalne ale w ostatniej grze bawi臋 si臋 w kilka(na艣cie) mniejszych, z u偶yciem skryptu CLS. Wi臋ksza frajda, a jak si臋 wszystko odpowiednio ustawi to ca艂o艣膰 pracuje praktycznie bez 偶adnego nadzoru Co do statk贸w to zwykle na pocz膮tku d膮偶臋 do jakiego艣 M3 (kupno u偶ywanego/przej臋cie)- Perseusz, Mamba albo Nova, zwykle zdobyte na piratach. Potem jaki艣 M6, na pocz膮tku oboj臋tnie jaki zdobyczny, potem jaka艣 ci臋偶sza wersja albo Hyperion. Do Hypci mam wyj膮tkowe szcz臋艣cie i nawet jak nie chc臋 nim lata膰 to i tak sam mi jaki艣 wpada Na przyk艂ad w obecnej grze ustawi艂em sobie NPC BA na 10%/20% (ma艂e/du偶e) i przez kilkana艣cie godzin gry praktycznie nie by艂o 偶adnych darmowych statk贸w. Pierwszym M6 jaki uda艂o mi si臋 zdoby膰 by艂... Hyperion, znalaz艂em go dryfuj膮cego w przestrzeni. Wcze艣niej zniszczy艂em ok. setki korwet w czasie wykonywania r贸偶nych misji a nic nie wyskoczy艂o, nie m贸wi膮c o tym ile jednostek NPC tej klasy zosta艂o zniszczonych w czasie r贸偶nych potyczek pomi臋dzy rasami.M6 jako osobistego statku u偶ywam tak d艂ugo jak tylko mog臋. Do M7 przesiadam si臋 dopiero gdy misje zaczynaj膮 generowa膰 mi niszczyciele, korwet膮 daj臋 im rad臋 ale trwa to tak d艂ugo, 偶e przy n-tym razie zaczyna robi膰 si臋 nu偶膮ce.Co do innych element贸w gry, staram si臋 te偶 przerobi膰 jak najwi臋cej statk贸w na plany, zw艂aszcza tych unikalnych, i po jakim艣 czasie uruchomi膰 produkcj臋 w艂asnych jednostek. Ograniczam te偶 do minimum kupno nowych statk贸w. Te darmowe z pocz膮tku gry przejmuj臋 ale staram si臋 nie u偶ywa膰, trzymam w jakim艣 bezpiecznym miejscu i gdy mam ju偶 HQ to przerabiam na plany. Nie u偶ywam w og贸le jednostek OTAS, Terra艅skich i ATF, jako艣 nie pasuj膮 mi do gry.No i zwykle trzymam ze Splitami i Paranidianami, a Terran odwiedzam co najwy偶ej po to 偶eby z艂upi膰 jaki艣 ich statek albo 'ukra艣膰' dobry asteroid P.S. Nie napisa艂em z kim walcz臋, bo to si臋 zmienia praktycznie w ka偶dej grze. Jedynie Xenoni i Khaa'k s膮 stali, reszta zale偶y od za艂o偶e艅 gry P.S.2 Co do misji... Mam obie rangi na 23 oczku i staram si臋 ogranicza膰, bo troch臋 dziwnie si臋 czuj臋 gdy dostaj臋 kas臋 praktycznie za nic, tak jakbym sobie j膮 doda艂 skryptem. Za byle jak膮 misj臋 przewozu pasa偶er贸w 6-7 milion贸w, za postawienie stacji podobnie Jedynie misje bojowe s膮 troch臋 ciekawsze i na nich obecnie si臋 skupiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sorkvild Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 CO udalo mnie sie zmienic. Obecnie latam praktycznie tylko w sektorach na wschod od Two Grand. Jak u Ciebie Prowler, latasz po calej mapie, czy masz jakas preferowana czesc mapy gdzie skupia sie akcja ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 R贸偶nie ale ostatnio skupiam si臋 raczej na 艣rodkowej cz臋艣ci mapy, pas od Seizewell i Family Whi a偶 do Unholy Descent + paranidzkie i splickie sektory na zachodzie oraz okolice Grand Exchange. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts