Sorkvild Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 Witam wszystkich. Zapewne po tytule czesc z was napewno sie domysla co to za tytul bo na tym tak naprawde sie wszystko zaczelo. Rok 1984 wystartowala seria Elite, zas w 1995 ukazala sie naznamienitsza czesc gry czyli FRONTIER: FIRST ENCOUNTERS. Gre mozna zaliczyc do grona "space-sim-handlowek-o-przygodowym-charakterze". Gre zaczynamy w malej kapsule z przestrzenia ladunkowa 5 (taki maluch) rzuconym gdzies w jednym z (setek!) ukladow slonecznych. Gra stawia na zupelna dowolnosc odgrywanej roli i nic nie stoi na przeszkodzie by zostac gwiezndym kupcem, szmuglerem czy piratem lub strozem prawa. Wszystkiemu towarzyszy system rang i reputacji, gdzie kazdy nas zly czyn (oczywiscie ten wykryty) zostaje skrzetnie odnotowywany i nalozona na nas zostaje nagroda. Skad my to znamy nieprawdaz ?W grze mozemy latac na okolo kilkudziesieciu roznych statkach dzielacych sie na klasy. Tak wiec sa statki handlowe, statki sluzace do walki, statki o specjalnym przeznaczeniu (czyli np. gornictwo kosmiczne, promy pasazerskie itd). kAzdy statek ma swoje sczegolowe parametry techniczne, oprocz tego na kazdy statek potrzebna jest nam zaloga sluzaca do obslugi maszyny i laserow! Dodatkowo kazdy statek pozwala na mozntaz odpowiedniego do swej klasy wyposazenia, ktore dzieli sie na bron laserowa (kazdy laser posiada swoja moc np. 20MW), rakiety, torpedy, miny oraz bomby. Sytemy kierowania ogniem i wspomagajace wyposazenie obronne (czyli tarcze, przeciwrakiety ...). Skanery, nawigacja i komputer pokladowy. Sprzeet gorniczy. Napedy skokowe (jest i ch kilka typow nawet, a nie jeden!). Kabiny pasazerskie. Zaklocacze sygnalu ... Troche tego jest i nie wymienie wszytskiego. Jest tego bardzo duzo. Podobnie jak w tym poscie nie wymienie wszytskich atutow tej gry.Jesli chodzi o towary, ktorymi mozemy handlowac sa one podzielnone na legalne i nielegalne, z tym ze niektore nielegalne towary moga byc legalne w pewnych systemach a niektore niet - co jest logiczna rzecza. Towary przykladowe ... Woda, ziarno, miesa syntetyczne, alkohol, narkotyki, nawozy, zwierzeta i ich skory, niewolnicy, elektronika,mineraly, komputery, bron, plaiwa itd. lacznie jest 36 towarow jakimi mozemy obracac w handlu.Sterowanie w grze nie jest bulka z maslem jak jest to w X-ach, i wystrtowanie czy ladowanie na powierzni planety bedzie stanowilo wielkie wyzwanie i dlatego racze przestudiowanie manuala.Coz moge powiedziec ... Swiat FFE jest absolutnie nie do opisania nawet nie probowalem liczyc tych wszystkich sektorow i ukladow gwiezdnych oraz planet, ktore mozemy odwiedzic. Oprocz tego tetni on swym wlasnym zyciem wraz ze zmnienna jego ekonomia. Jak na tamte czasy gra pozostaje niedoscignionym idealem, nawet w dniu dzisiejszym! Wspaniale odwzorowanie praw fizyki panujacych w przestrzeni, grafiki planet, i stacji kosmicznych. Dodac do tego ten nieskonoczny swiat, i wyobrazcie sobie ze wszystko miesci sie w zaledwie kilku megabajtach danych. Z ta gra zetknalem sie po raz pierwszy wlasnie na przelomie 96/97, ale wowczas nie wykazywalem takie zainteresowania space simami, ale jak na tamten czas gra mnie wgniotla bardziej niz uczenie sie na klasowki w szkole. Pomimo iz FFE ma juz troche archaiczna grafike, dla kogos kto bardziej ceni sobie rozgrywke niz cukiereczki graficzne bedzie to gra idealna i bedzie tym czego szukal. Z drugiej strony i do tej grafiki da sie przyzwyczaic. Przynam ze mam podobne gry na palmtopie i da sie przyzwyczaic i to wlasnie taka oprawa graficzna bardziej stymuluje nasza wyobraznie do dzialania. Ponownie na FFE natrafilem dosc niedawno i troche czasu mi zajelo przyswojenie zasad pilotazu statku i procedur dokowania i wiele innych rzeczy. Naszczescie mamy w sieci bardzo dobry, polski serwis z wysminitymi opracowaniami nt gry oraz forum zrzeszajace fanow tej gry. Gra zostala opublikowana do pobrania za darmo, aczkolwiek ze wzgledu na rozmiar dostepna jest tylko wersja bez filmikow i muzyki. Jesli ktos by reflektowal na full wersje wowczas prosze o kontakt PM, a pomysli sie o zahostowaniu. Na zakonczenie dodam, iz chcialbym zeby wszystko to co jest w FFE bylo w X3. Egosoft bardzo duzo rzeczy zaczerpnal z FFE, lecz jedynie mala czastke tego co prezentuje oryginal. Tworca gry David Braben pracuje nad nastepna czescia czyli Elite IV i mam nadzeje, ze gdy ten tytul sie ukazae - wymiecie wszystko i bedzie tylko Elite. Goraco polecam!Wszystko zwiazane z gra, wraz z downloadem znajdziecie tutajhttp://frontier.net.pl/Uruchomienie gry na XP czy VIsta nie jest problemem, Jest specjalna aplikacja pozwalajaca uruchamiac z trybu windows, kilka kliniec i gramy. Zapomnijacie o dosboxie. Jakby ktos mial problemy z gra lub chcialby sie podzielic swoimi wrazeniemi niechaj pisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S11 Posted July 11, 2008 Share Posted July 11, 2008 Powiem kr贸tko, ale na temat . Ta gra ma totalnie skopsany poziom trudno艣ci, r贸wnie szybko jak j膮 kupi艂em, tak odstawi艂em na p贸艂k臋. W Elite 2 Frontier jak wi臋kszo艣膰 tutaj zarywa艂em nocki, ale d艂ugo wyczekiwana FE jest ca艂kiem niegrywalna. Jak tylko wylatywa艂em w swoim statku poza znane najbli偶sze uk艂ady planetarne (gdzie lataj膮c w te i nazad nie idzie si臋 dorobi膰 lepszego latad艂a) od razu obskakiwa艂o mnie kilku pirat贸w z laserami strumieniowymi i kaplica. Pr贸bowa艂em tak d艂ugo wyj艣膰 poza pocz膮tek, a偶 si臋 zniech臋ci艂em . FE oddam za friko kto ch臋tny - p艂ytka + manuale, oczywi艣cie orygina艂y. Jedynie bez pude艂ka, kt贸re wyrzuci艂em, bo zajmowa艂o miejsce. Oczywi艣cie nie wysy艂am poczt膮, bo to kosztuje, tak jak p贸j艣cie na poczt臋 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raziel Posted July 12, 2008 Share Posted July 12, 2008 CytatFE oddam za friko kto ch臋tny - p艂ytka + manuale, oczywi艣cie orygina艂y. S11 a gdzie mieszkasz? Bo jestem zainteresowany, i to bardzo A 偶eby nie robi膰 OT:Jak by kto艣 mia艂 trudno艣ci z ta gra i nie m贸g艂 znale藕膰 rozwi膮zania to mo偶e 艣mia艂o si臋 odezwa膰 na forum strony kt贸r膮 poda艂 Sorkvild: http://www.frontiergame.yi.org/forum/index.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sorkvild Posted July 12, 2008 Author Share Posted July 12, 2008 CytatJak tylko wylatywa艂em w swoim statku poza znane najbli偶sze uk艂ady planetarne (gdzie lataj膮c w te i nazad nie idzie si臋 dorobi膰 lepszego latad艂a) od razu obskakiwa艂o mnie kilku pirat贸w z laserami strumieniowymi i kaplica. Pr贸bowa艂em tak d艂ugo wyj艣膰 poza pocz膮tek, a偶 si臋 zniech臋ci艂em . Heh, mnie wlasnie tego zwlaszcza w X3 brakuje, zas w X2 na extreme dawalo rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raziel Posted July 12, 2008 Share Posted July 12, 2008 CytatCytatJak tylko wylatywa艂em w swoim statku poza znane najbli偶sze uk艂ady planetarne (gdzie lataj膮c w te i nazad nie idzie si臋 dorobi膰 lepszego latad艂a) od razu obskakiwa艂o mnie kilku pirat贸w z laserami strumieniowymi i kaplica. Pr贸bowa艂em tak d艂ugo wyj艣膰 poza pocz膮tek, a偶 si臋 zniech臋ci艂em . Heh, mnie wlasnie tego zwlaszcza w X3 brakuje, zas w X2 na extreme dawalo rady Hehe to jest tzw. syndrom OSH'a . Jest dosy膰 cz臋sty. Sam na pocz膮tku mia艂em z tym problemy . W FE 80% walki toczy艂 za nas autopilot. W FFE dodano ci膮gi (prz贸d, ty艂, g贸ra, d贸艂, lewo, prawo) kt贸rymi musimy r臋cznie sterowa膰 w czasie walki i unika膰 laser贸w; nieraz manewruj膮c mi臋dzy nimi ^^. Co wraz z regeneruj膮cymi si臋 w czasie tarczami ochronnymi pozwala na opracowanie w艂asnej strategii walki . Dodam jeszcze, ze np w czasie walki trzeba wiedzie膰 kiedy korzysta膰 z jednego a kiedy z kilku ci膮g贸w naraz. Poniewa偶 gdy pracuj膮 dwa naraz to dzia艂aj膮 troch臋 s艂abiej ni偶 gdy dzia艂a tylko jeden (po prostu moc jest dzielona). Czyli walcz膮c trzeba trafi膰 cel i uciekaj膮c nieraz trzeba decydowa膰 czy ucieka膰 dwoma ci膮gami (bo za kilka sekund zniszcz臋 przeciwnika) czy zrobi膰 zwrot i ucieka膰 pe艂n膮 moc膮 ci膮gu g艂贸wnego (bo za chwile mnie zniszcz膮). Doda膰 jeszcze mog臋 偶e nie zawsze trzeba ucieka膰 pod k膮tem 90 stopni. Czasem starczy tylko na chwile odchyli膰 i szybko wr贸ci膰 tak by nie pozwoli膰 przeciwnikowi uciec za nas.Bo przeciwnik lec膮c na nas mo偶e w nas waln膮膰 i staranowa膰, z tym tez trzeba sobie umie膰 radzi膰. I mie膰 troch臋 wyobra藕ni o sile bezw艂adno艣ci.I tak mog臋 jeszcze bardzo d艂ugo . Po prostu pe艂n膮 g臋b膮 tr贸jwymiarowa przestrze艅 oparta na Newtonowskich prawach fizyki .Niom a walka to tylko cz臋艣膰 FFE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanss Posted July 12, 2008 Share Posted July 12, 2008 Ale do czasu gdy niedorobisz si臋 ci臋偶szej maszynki i nie wyrobisz sobie refleksu..p贸偶niej walka idzie jak sranie po browarku..mi艂o,艂adnie i bez b贸lu PS:Raziu i jak karta..dzia艂a? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S11 Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 CytatCytatFE oddam za friko kto ch臋tny - p艂ytka + manuale, oczywi艣cie orygina艂y. S11 a gdzie mieszkasz? Bo jestem zainteresowany, i to bardzo W stolycy, czyli Warszawka panie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raziel Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 CytatAle do czasu gdy niedorobisz si臋 ci臋偶szej maszynki i nie wyrobisz sobie refleksu..p贸偶niej walka idzie jak sranie po browarku..mi艂o,艂adnie i bez b贸lu PS:Raziu i jak karta..dzia艂a?Zawsze mo偶na wr贸ci膰 do ma艂ych maszyn Karta 艣miga a偶 mi艂o . W ko艅cu dorwa艂em jak膮艣 prac臋, jak si臋 dorobi臋 przyjdzie czas na p艂yt臋 g艂. pod procek . Raz jeszcze dzi臋ki .CytatW stolycy, czyli Warszawka panieKurcze ja nawet do Opola musz臋 na p贸艂noc jecha膰 :/ . Naprawd臋 nie b臋dziesz kiedy艣 przechodzi艂 ko艂o poczty, kuriera czy czego艣 tej ma艣ci? Mo偶na przecie偶 wys艂a膰 na koszt odbiorcy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BQB Posted July 13, 2008 Share Posted July 13, 2008 Widz臋, 偶e nie tylko ja ch臋tny jestem na FFE.BTW podobno ta gra wysz艂a na Amig臋, lecz tylko podobno. M贸g艂by kto艣 potwierdzi膰, lub zaprzeczy膰?A i FFE podobno mia艂o pe艂no byk贸w, przez kt贸re gra膰 nie mo偶na by艂o normalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S11 Posted July 14, 2008 Share Posted July 14, 2008 No w艂a艣nie, jednym z nich by艂 zbyt szalony poziom trudno艣ci . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BQB Posted July 14, 2008 Share Posted July 14, 2008 Ale jaka satysfakcja po zrobieniu czegokolwiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S11 Posted July 14, 2008 Share Posted July 14, 2008 Eee wszystko ma swoje granice, Elite II by艂a doskona艂a i dla wszystkich, wi臋c czemu d艂ugo wyczekiwana Elite III mia艂a by膰 tylko dla elity? To niesprawiedliwe i nauczka dla tw贸rc贸w, teraz ci co zawiedli si臋 na Elite III b臋d膮 do Elite IV podchodzi膰 jak pies do je偶a i ja b臋d臋 jednym z nich . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stalovy Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 W ostatnim CDA jako bonus do艂膮czona zosta艂a ksi膮偶eczka z wykazem 100 gier wiecznie 偶ywych. Uwa偶am za skandal brak w tym wykazie gry Elite II: The Frontier. Przecie偶 idea tej gry NIGDY! si臋 nie zestarzeje (co innego grafika, ale w spisie tych gier by艂y gry wiekowo i technologicznie podobne). ] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Riess Posted September 14, 2008 Share Posted September 14, 2008 CytatW ostatnim CDA jako bonus do艂膮czona zosta艂a ksi膮偶eczka z wykazem 100 gier wiecznie 偶ywych. Uwa偶am za skandal brak w tym wykazie gry Elite II: The Frontier. Przecie偶 idea tej gry NIGDY! si臋 nie zestarzeje (co innego grafika, ale w spisie tych gier by艂y gry wiekowo i technologicznie podobne). ]Tyle 偶e Elite II podawali ju偶 we wcze艣niejszych zastawieniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts