Jump to content

Statek, ktory sie na nas gniewa

Sorkvild
 Share

Recommended Posts

Na poczatku gry wyslalem jakis statek by do mnie przylecial i zdaje sie musial przeleciec on przez sektor macierzyty Splitow, gdy moja reputacja ze Splitami nie byla najlepsza. Teraz mam wysmienite realcje ze Splitami, a na mapie wciaz lata rozgniewany Raptor, ktory chce mi dokopac. Kapitan nie da sie w zaden sposob oblaskawic i pojsc na ugode. Puszczanie tam jakis handlowcow lub budowa placowki handlowej moze byc dosc ryzykowna.

CO mam zrobic by jakos udobruchac statek, ktory sie na nas gniewa ? Nie chce sie odwolywac do cheatow, bo moglbym ten statek usunac, a pozniej juz sie sam zespawnuje jako przyjazny. Dajcie rade, bo wymiana handlowa pod ogniem moich kontrahentow jakos mnie sie nie widzi 馃槑

Probowalem rozmawiac z nim wiele razy i ciagle mowi cos w stylu " Split ci pokaze" 馃槑 Upraty skubaniec. Malo tego, rowniez napotkalem sie na kilku splickich traderow ktory i tu na czerwono w swoich TSach wyskakuje. Pal licho traderow, wezme ich na dyszel sam siedzac w Heavy Smoku i po problemie 馃槑

Przyszla mi na mysl jeszcze jedna rzecz! Sprobowac z kapitanem po mojej przesiadce do innego statku np TP. To czesto dziala, gdy zmieniamy statek. Dam znac wieczorem jak poszlo.

Jak si臋 nie uda to zawsze mo偶esz go przej膮膰 aborda偶em. Spadek reputacji mniejszy ni偶 za zniszczony statek, a te jednostki kt贸re si臋 w trakcie zaczerwieni膮 mo偶na p贸藕niej przeprosi膰 bez problemu. Par臋 razy podkrada艂em tak r贸偶ne statki z g艂贸wnych sektor贸w ras. Tu masz o tyle 艂atwiej, 偶e od razu si臋 rzuci za Tob膮 w pogo艅, odci膮gnij go tylko na paredziesi膮t km od 艣rodka sektora i jazda 馃槑

Wczoraj mia艂em dziwny przypadek. Przej膮艂em kilka statk贸w w sektorze Argon贸w, wys艂ane zosta艂y automatycznie do sektora obok, do stoczni. Po chwili dosta艂em komunikat 偶e jeden z nich zosta艂 zniszczony. Zagl膮dam przez map臋 do sektora, a tam Argo艅skie M1 i M2 poluje na te moje statki, pewnie mia艂y Argon贸w jako wrog贸w, a ja nie sprawdzi艂em. Polecia艂em do sektora, aby naprawi膰 sytuacj臋, to znaczy przeprosi膰 kapitan贸w obu statk贸w. Wlatuj臋 do sektora, patrz臋 na map臋, gdzie te czerwone statki, nie ma, wszystko na niebiesko, te M2 i M1 te偶. Ale jak si臋 do nich zbli偶y艂em to oba by艂y czerwone, ale tylko w widoku z kokpitu, na mapie sektora by艂y niebieskie. Tak wi臋c mia艂em dwukolorowe statki M1 i M2. Zostawi艂em je, bo da艂y ju偶 spok贸j reszcie moich zdobytych statk贸w.

Udalo sie. Przesiadlem sie do TP i ... pojawily sie nowe opcje dialogowe typu kierunek do stoczni i doku. Po wybraniu tej opcji pan kapitan grzecznie udzielil informacji i pomimo, ze byl czerwony nie atakowal mnie (ja bedac w M6, od razu obieral kurs)! Polecialem do zatem na stacje zrobic save, nastepnie wczytalem i wrogi statek zmienil kolor. Potem znow przesieiadlem sie do Smoka, aby sprawdzic czy juz mu przeszlo, i faktycznie przeszlo mu.

Niewiem na jakiej zasadzie oni sie gniewaja, gdy zdalnie sterowany statek przekracza ich sektor macierzysty i po uplywnie czasu, gdy mamy dopra reputacje wciaz znajda sie wrogo nastawieni?

Co innego w przypadku gdy zaatakowali艣my statek, tu pojawia sie opcja przeprosin, ktore nie sa dostepne czy statek jest rozgniewany z powodu naruszenia przestrzeni.

Zamiana statku moze poskutkowac. Choc, czasem mam taka sytuacje, ze gdy przesiadam sie do TS by troche pohandlowac wowczas kilka statkow zmienia kolor na czerwony. ZMienie statek z powrotem na mysliwca - powrot do normy. TS - jak plachta na byka. I to najczesciej dzieje sie z innymi handlarzami. Caky ten system nastawienia kuleje w grze.