Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Wersja Excel 97-2003Wersja Excel 2007Wersje do przeglądania w Excelu - wersja rozszerzona w budowie!Relacje poszczególnych ras w X3: Terran Conflict:Argon:SpoilerPrzyjaciel wobec:- BoronNeutralny wobec:- Teladi, Split, TerranWróg wobec:- Paranid, Pirate, Xenon, Khaak, Yaki, DukeBoron:SpoilerPrzyjaciel wobec:- ArgonNeutralny wobec:- Teladi, Paranid, TerranWróg wobec:- Split, Pirate, Xenon, Khaak, Yaki, DukeTeladi:SpoilerPrzyjaciel wobec:- Brak przyjaciółNeutralny wobec:- Argon, Boron, Split, Paranid, Terran, Pirate, Yaki, DukeWróg wobec:- Xenon, KhaakSplit:SpoilerPrzyjaciel wobec:- ParanidNeutralny wobec:- Argon, Teladi, TerranWróg wobec:- Boron, Pirate, Xenon, Khaak, Yaki, DukeParanid:SpoilerPrzyjaciel wobec:- SplitNeutralny wobec:- Boron, TeladiWróg wobec:- Boron, Terran, Pirate, Xenon, Khaak, Yaki, DukeTerran:SpoilerPrzyjaciel wobec:- brak przyjaciółNeutralny wobec:- Argon, Boron, Teladi, SplitWróg wobec:- Paranid, Pirate, Xenon, Khaak, Yaki, DukePirate:SpoilerPrzyjaciel wobec:- brak przyjaciółNeutralny wobec:- Teladi, DukeWróg wobec:- Argon, Boron, Split, Paranid, Terran, Xenon, Khaak, YakiZagrożenie: ŚrednieXenon:SpoilerWrogowie wszystkich rasNeutralni wobec: KhaakZagrożenie: Bardzo WysokieKhaak:SpoilerWrogowie wszystkich rasNeutralni wobec: XenonZagrożenie: Bardzo wysokieYaki:SpoilerPrzyjaciel wobec:- brak przyjaciółNeutralny wobec:- TeladiWróg wobec:- Argon, Boron, Split, Paranid, Terran, Pirate, Xenon, Khaak, DukeZagrożenie: WysokieDuke:SpoilerPrzyjaciel wobec:- brak przyjaciółNeutralny wobec:- Teladi, PirateWróg wobec:- Argon, Boron, Split, Paranid, Terran, Xenon, Khaak, YakiZagrożenie: NiskieUwaga: otrzymanie nagrody pieniężnej wymaga Licencji Policyjnej zakupionej u danej rasy! Także bezpodstawne niszczenie statków handlowych grozi zaatakowaniem przez policję, w najgorszym przypadku zaatakowanie przez całą flotę wojskową danego sektora!Różnice między relacjamiSpoilerPrzyjacielskie rasy: Jeżeli dwie rasy są przyjaciółmi, będą sobie razem pomagać. Przykład: W sektorze rasy Argon zaatakowałeś statek z pilotem rasy Boron, Boron wezwie policję rasy Argon na pomoc.Neutralne rasy: Jeżeli dwie rasy są wobec siebie neutralnie nastawione, gracz nie będzie otrzymywał żadnych bonusów za zniszczenie danego statku neutralnie nastawionego do danej rasy w sektorze tej rasy (zniszczenie pirata w sektorze Teladi skutkuje podziękowaniem za zniszczenie zagrożenia od Teladi). Neutralne rasy mogą czasami ze sobą walczyć.Wrogie rasy: Jeżeli dwie rasy są do siebie wrogo nastawione, gracz będzie otrzymywał bonusy pieniężne za zniszczenie danego statku w sektorze rasy wrogo do niego nastawionej. Przykład: Zniszczenie statku z pilotem rasy Paranid w sektorze Argon skutkuje zwiększeniem reputacji u rasy Argon oraz zmniejszeniem reputacji u rasy Paranid. Xenon i Khaak są wrogami dla wszystkich i nie nagrodzą gracza za zniszczenie statków wrogo do nich nastawionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ty naprawdę chcesz przepisywać instrukcję?Temat jest bez sensu, jeśli ktoś ma instrukcję dowie się tego z niej, jeśli nie ma jego strata.Chyba będzie to temat do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Wskaż mi taki spis w instrukcji a jak się nie podoba to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ty do wszystkiego podchodzisz tak negatywnie czy mi się zdaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 1. Nie pisz posta pod poste, jest coś takiego jak edycja, dzięki temu możesz dopisać co chcesz do wysłanego już posta.2. Instrukcja - strony 95-103 - opis ras.Paranidianie utrzymują przyjazne stosunki ze Splitami. Ponadto, są sprzymierzeni z Teladianami jako członkowie Gildii Zysku. Jest? Jest.3. Napisz coś, czego nie ma w instrukcji, a co przyda się innym, wtedy przyklasnę, ba może nawet poklepię Cię przyjaźnie po plecach O śpiewaniu już był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 No ale kierowałem się TYM i tamten koleś takie coś zrobił to czemu nie może być tamtego tu? Mam nadzieje że mnie zrozumiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Może też nie umie czytać instrukcji?Dobra, zobaczymy co inni na to powiedzą. Może byłem zbyt krytyczny. Jeśli tak, przepraszam. Zaśpiewać Ci coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Nieee... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshemozz Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Śpiewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Nie, dodałem do FAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 He he supcio. Teraz możesz śpiewać do woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azakal Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Cytatdodałem do FAQTo może wrzucę na Mamuta instrukcję i też dodamy do FAQ?Nie ma sensu umieszczać w FAQ i na forum całej instrukcji Chociaż jak kto woli Jutro napiszę temat jak uruchomić grę. Dziś już nie zdążę bo to kawał roboty jest ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Buahaha uśmiałem się. A w instrukcji nie jest to tak sprecyzowane jak to napisałem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshemozz Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 A może by wrzucić do FAQ listę punktów/sklepów, gdzie można kupować TC i R? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mani Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 CytatA może by wrzucić do FAQ listę punktów/sklepów, gdzie można kupować TC i R?To by było przydatne, dorzucić jeszcze trzeba byłoby cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Przestańcie. Tego co tu jest opisane w pierwszym poście nie ma tak dokładnie w instrukcji, jeśli chodzi o wzajemne relacje między rasami. Źródło danych podane. Nie ma co się unosić. A właśnie źródło mnie przekonało że temat wart uwagi i dopisania do FAQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mani Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ja tylko poparłem pomysł Pshema. Co do pomysłu opisania relacji między rasami się nie wypowiadałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Napisałem "przestańcie", a nie "przestań Mani". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeWaR Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Pomysł dobry, tylko wykonanie słabe. Postaraj się bardziej opisać treścią te stosunki pomiędzy rasami. Pozostałe posty zostawiam do stycznia, potem czyszczę temat. Piszcie w temacie a nie offtopa. Co ma być w FAQ zostawcie Yackowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azakal Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 CytatBuahaha uśmiałem się. A w instrukcji nie jest to tak sprecyzowane jak to napisałem ja.W instrukcji nie jest też napisane co to asteroida a jednak wszyscy jakoś się dowiadują. Sensem X-ów jest poznawanie pewnych prawideł rządzących wszechświatem, Ty starasz się absolutnie wszystko co jest w grze opisać. Po lekturze instrukcji i kilku minutach (no może trochę więcej) gry, ma się ogólny zarys tego co się dzieje we wszechświecie X, łącznie z relacjami pomiędzy rasami. Uważam, że nie ma sensu tego wszystkiego opisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Piszę co myślę. Ja jestem perfekcjonistą, staram się pisać z sensem a takie tematy bywają przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azakal Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 CytatJa jestem perfekcjonistą,To nic osobistego, ale... nie jesteś. Perfekcjonista nigdy nie stworzył by niekompletnego tematu (dla przypomnienia rozprawa o istnieniu, tudzież nie statków "plusów") i jeszcze kłócił się, że przecież wszystko jest w porządku. Perfekcjonista najpierw poznał by grę od podszewki a potem starał się ją przybliżyć innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Cytat...ma się ogólny zarys tego co się dzieje we wszechświecie X, łącznie z relacjami pomiędzy rasami. Uważam, że nie ma sensu tego wszystkiego opisywać.Nie do końca tak jest Azakal. A pamiętasz takie pytania: jak podnieść reputację u piratów, co zrobić by można było zadokować do HQ Księcia. Jak widać nie wszyscy wiedzą o relacjach między rasami i taki temat się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gie_N_koV Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 CytatCytatJa jestem perfekcjonistą,To nic osobistego, ale... nie jesteś. Perfekcjonista nigdy nie stworzył by niekompletnego tematu (dla przypomnienia rozprawa o istnieniu, tudzież nie statków "plusów") i jeszcze kłócił się, że przecież wszystko jest w porządku. Perfekcjonista najpierw poznał by grę od podszewki a potem starał się ją przybliżyć innym.No dobrze może nie jestem, tak jakoś mi się skojarzyło. Ale za to nie stawiam sobie jednego zadania tylko staram sobie stawiać ich kilkanaście a potem po kolei je wykonywać albo wszystkie naraz pośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azakal Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 W porządku Yacku częściowo się zgadzam. Trochę uogólniłem swoją wypowiedz i odniosłem się do też do innych dokonań kolegi Gie_/\/_koVa. Czasem problem ras bywa skomplikowany, ale większość informacji które podał w tym temacie nic nie wnosi. Lepiej zamiast suchych statystyk podać przykłady z "życia wzięte" np.: jak zaatakujesz Argona u Teladian to reputacja Ci nie spadnie ale przybłąka się policja Teladiańska.Gie_/\/_koV dobrze, że się starasz ale pamiętaj, że czasem nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Lepiej podjąć mniej wyzwań i doprowadzić wszystkie do końca, niż ugryźć za dużo i się zakrztusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi