mortis7 Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Kolejna lawina pytan, tym razem z serii "A co, a jak, a gdzie?"A tematem dzisiejszych wiadomosci bedzie...Przedstawiciel Handlowy!1)Jak moge mu wybrac, ktorym towarem ma handlowac? Nie widze nigdzie takiej opcji, ani w menu stacji, ani w konsoli polecen handlowca. Jedynie w parametrach moge zmieniac ceny i skoki dla danych towarow...to wszystko co moge?2)Bawiac sie Przedstawicielem Handlowym natrafilem na rozne opcje typu "rozpocznij handel zewnetrzny/wewnetrzny" / "kontynuuj kierownictwo stacji"...o co kaman? Czym sie rozni kierownictwo stacji od pracy przedstawiciela handlowego?3)Czy przedstawicielowi handlowemu da sie wyznaczyc jakis...no szlak handlowy? Typu kup to tu, dostarcz to tu, a to sprzedaj tu i tu...? Nie zauwazylem tej opcji wiec zgaduje, ze nie, ale zapytac nie zawadzi...nudno cos na tym forum ostatnio, malo ruchu, stanowie zapewne jedyne zrodlo rozrywki w codziennych "zobacz nowe posty" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 CytatKolejna lawina pytan, tym razem z serii "A co, a jak, a gdzie?"A tematem dzisiejszych wiadomosci bedzie...Przedstawiciel Handlowy!1)Jak moge mu wybrac, ktorym towarem ma handlowac? Nie widze nigdzie takiej opcji, ani w menu stacji, ani w konsoli polecen handlowca. Jedynie w parametrach moge zmieniac ceny i skoki dla danych towarow...to wszystko co moge?2)Bawiac sie Przedstawicielem Handlowym natrafilem na rozne opcje typu "rozpocznij handel zewnetrzny/wewnetrzny" / "kontynuuj kierownictwo stacji"...o co kaman? Czym sie rozni kierownictwo stacji od pracy przedstawiciela handlowego?3)Czy przedstawicielowi handlowemu da sie wyznaczyc jakis...no szlak handlowy? Typu kup to tu, dostarcz to tu, a to sprzedaj tu i tu...? Nie zauwazylem tej opcji wiec zgaduje, ze nie, ale zapytac nie zawadzi...nudno cos na tym forum ostatnio, malo ruchu, stanowie zapewne jedyne zrodlo rozrywki w codziennych "zobacz nowe posty" Co prawda tym skryptem w X3 bawi艂em si臋 wieki temu ale mo偶e pomog臋...1. Opcji wyboru towar贸w z tego co pami臋tam nie ma ale mo偶esz mu zablokowa膰 pewne produkty i w ten spos贸b uzyska膰 to o co Ci chodzi艂o. Opcja by艂a bodaj偶e w dodatkowych poleceniach statku.2. Z tego co pami臋tam to chodzi o to czy statek ma handlowa膰 tak偶e z innymi stacjami gracza (handel wewn臋trzny), wy艂膮cznie ze stacjami NPC (zewn臋trzny) lub czy chcesz pozostawi膰 wyb贸r w gestii kierownika stacji (station manager- inny skrypt z bonus packa, ma osobne ustawienia i mo偶e wsp贸艂pracowa膰 z CAG, CLS itd.).3. Nie. Co艣 takiego mo偶na ustawi膰 handlarzom korzystaj膮cym z oprogramowania CLS, skrypt jest tak偶e cz臋艣ci膮 bonus packa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 17, 2010 Share Posted March 17, 2010 W dodatkowych poleceniach...chodzi ci o specjalne? Czy tez moze bonus pack dodal jakies inne, ktore trzeba kupic...? A zreszta...poszukam.Mozesz mi powiedziec cos wiecej o tym menadzerze? Sam dostarcza produkty do stacji, gdy czegos nie ma, sprzedaje...?Edytka:Mam takie cos, w Home of Light mam zaklad, ktory powinien teoretycznie byc samowystarczalny, do szczescia brakuje tylko krzemu. Mam kopalnie krzemu w sasiednim sektorze Ore Belt, niestety sama kopalnie, bez dobudowy w postaci elektrowni, fabryki krysztalow itp...i tu moje pytanie. Jak mam zrobic, aby wybrany transporter przewozil ogniwa z kompleksu Home of Light, do kopalni w Ore Belt, a w drodze powrotnej dostarczal z tejze kopalni krzem? Probowalem roznie...przedstawiciel handlowy, handel wewnetrzny, zewnetrzny...probowalem majstrowac przy tych poleceniach wybrania towarow. Nie wiem, czy dany produkt jest odznaczony do transportu, dla pewnosci wybralem je jeszcze raz, nie wiem...jest jeszcze inna opcja, ale nie dziala przy przedstawiciela handlowa (jest przyciemniona i nie da sie wybrac) mianowicie wybieranie bazy zaopatrzeniowej i towarow. A przy poleceniu konfiguracji przedstawiciela mam wpisac jakies liczby, wpisuje, potem jeszcze raz, potem wybieram zaklady i zasoby, potem znowu liczby. Zgaduje, ze to ilosci do przewozenia, ale ktore do czego? Kurde jak to wkurza, ze nie jest podpisane. W koncu wpisalem wszedzie 100, uslyszalem "biiip" i nic...a statek "przedstawiciel handlowy" wciaz jest "w gotowosci" w stacji...nigdzie sie nawet nie rusza, chodzby po krysztaly, zeby daleko nie szukac. CHoc tu odkrylem, ze to przez to, ze we wlasnej stacji cene zakupy krysztalu mam domyslna, a w tym sektorze te fabryki utrzymuja jakies wysokie te ceny, jak podwyzszylem u siebie to zaczal sie ruszac...no ale nie bede sobie obnizac zysku jeszcze bardziej, zreszta jak sie w tym fabrykach ceny zmieniaja to co, mam caly czas patrzec na nie i zmieniac, ilekroc sie jakas zmiana pojawi? Nie dla mnie... Help meeeeee, brak mi juz pomyslow... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 17, 2010 Share Posted March 17, 2010 Po powtornym przeczytaniu tematu z przedstawicielem (link w FAQ) chyba znalazlem swoj problem...ustawilem ilosc skokow na 0, by nie sprzedawal wodki w stacji piratow. A wiec wystarczy mi zniszczyc ta stacje i bedzie juz fajnie...pytanie: czy po zniszczeniu habbitatu piratow on sie jakos hmm...odbuduje? (w sensie przyleci nastapny oczywiscie...) A jesli tak to po jakim mniej wiecej czasie?Lub po prostu poprobuje wylaczyc GW z obiegu, jakos nie mam zaufania do tych opcji ale sprobowac nie zaszkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 17, 2010 Share Posted March 17, 2010 Ustaw po prostu cen臋 sprzeda偶y GW na 艣redni膮 -1 i pozw贸l statkom NPC j膮 kupowa膰. Nie ma sensu ryzykowa膰 utraty w艂asnych statk贸w lub 艂adunku w kontakcie z policj膮.Co do handlu mi臋dzy w艂asnymi stacjami, przy odpowiednim ustawieniu cen i ilo艣ci skok贸w czasami udaje si臋 to osi膮gn膮膰 ale du偶o zale偶y od fabryk NPC znajduj膮cych si臋 w tych sektorach. Najlepiej jest skorzysta膰 ze skryptu o kt贸rym pisa艂em wcze艣niej, Commodity Logistics Software, znajdziesz go w bonus packu. S艂u偶y on w艂a艣nie do wymiany surowc贸w mi臋dzy konkretnymi stacjami- ustawiasz dok艂adn膮 艣cie偶k臋 lotu i handlarz wykonuje przydzielone mu zadania.Co do konfiguracji, nie pami臋tam czy do bonus packa do艂膮czone by艂o jakie艣 readme. Je艣li nie to zerknij do oficjalnych temat贸w na forum Ego, tam znajdziesz dok艂adny opis wszystkich funkcji.Linki:http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=134751http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=127593http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=115527Edit:Habitat si臋 odbuduje ale zwykle nast臋puje to w zupe艂nie innym sektorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 CytatEdit:Habitat si臋 odbuduje ale zwykle nast臋puje to w zupe艂nie innym sektorze.W X3R Habitaty odbudowuj膮 si臋 tych samych sektorach, na tych samych pozycjach. Zmiany lokalizacji Habitat贸w to bajka z TC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 CytatUstaw po prostu cen臋 sprzeda偶y GW na 艣redni膮 -1 i pozw贸l statkom NPC j膮 kupowa膰. Nie ma sensu ryzykowa膰 utraty w艂asnych statk贸w lub 艂adunku w kontakcie z policj膮.Nie wiem gdzie w mojej wypowiedzi widzisz chec przewiezienia GW gdzies, ale mniejsza o to, GW schodzi...jak zimna wodeczka, nie mam po co jej gdzies wozic ;pDzieki za linczaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 CytatCytatUstaw po prostu cen臋 sprzeda偶y GW na 艣redni膮 -1 i pozw贸l statkom NPC j膮 kupowa膰. Nie ma sensu ryzykowa膰 utraty w艂asnych statk贸w lub 艂adunku w kontakcie z policj膮.Nie wiem gdzie w mojej wypowiedzi widzisz chec przewiezienia GW gdzies, ale mniejsza o to, GW schodzi...jak zimna wodeczka, nie mam po co jej gdzies wozic ;pDzieki za linczaje Wida膰 nie zrozumia艂em do ko艅ca, tak to jest jak si臋 pisze p贸藕no w nocy Pyta艂e艣 o znikni臋cie stacji pirackiej, my艣la艂em 偶e sam do niej dostarczasz GW. Je艣li skupuj膮 j膮 od Ciebie statki NPC to nie ma znaczenia czy w pobli偶u znajduj膮 si臋 stacje kt贸re jej potrzebuj膮. Popyt na GW b臋dzie zawsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Oj strasznie wyrywkowo przejrzales moja wypowiedz, nachodzi mnie mysl, ze gdzies tam uchwyciles "Habbitat piratow" i dalej sam sobie juz dopisales ;pNie chodzi mi cos ten caly "szlak handlowy", znalazlem inny sposob, tyle, ze bedzie wymagac dwoch statkow. Oba ustawione na handel reczny, z tym, ze jeden dowozi jeden produkt z jednego do drugiego, a drugi robi to samo w druga strone, tyle, ze z innym produktem. Ale w sumie to dziwne, nawet nie mam takich opcji jak jest w instrukcji obslugi tego skryptu. W sensie najpierw mam liczby, potem stacje do wyboru (musze wybrac dwa razy, domyslajac sie, ze chodzi o to, skad dokad ma zawozic towar, wybralem obie moje stacje), potem produkt i dwa razy musze wpisac liczbe. Probowalem roznie, raz wpisalem 2x 100, innym razem 50 i 100..10 i 100...caly czas po tym mam "bip" (w sensie dzwiek) i statek dalej nic nie robi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Dupa, przedwczesnie sie podniecilem...ucieszylem sie, bo statek polecial do danej stacji, zabral co trzeba i polecial znowu do tej co trzeba...ale juz tam zostal bezczynnie, "aktualne polecenia: brak".Ludzie pomozcie sily juz nie mam... cholera jasna, dlaczego nie moglem sobie zrobic calkowicie samowystarczalnego kompleksu.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Je艣li chodzi przedstawiciela handlowego to kompleks obs艂ugiwa膰 mo偶e odpowiednio wyszkolony pilot, par臋 razy ju偶 o tym wspomina艂em przy r贸偶nych okazjach (w opisie skryptu znajdziesz te偶 o tym informacj臋). O sposobach jego szkolenia te偶 by艂o sporo m贸wione. Gdy nie ma odpowiedniej rangi to po prostu b臋dzie siedzia艂 w doku i nie robi艂 nic.Nie pami臋tam jak dzia艂a艂 handel r臋czny w Reunion. W TC mo偶na ustawi膰 ilo艣膰 powt贸rze艅, tam te偶 co艣 takiego masz ? Je艣li tak to wstukaj wtedy '-1' i statek b臋dzie powtarza艂 kurs do znudzenia.Jak ju偶 pisa艂em, do obs艂ugi konkretnych szlak贸w handlowych najlepiej nadaje si臋 CLS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barkas Posted March 24, 2010 Share Posted March 24, 2010 Niemal wieki nie zagl膮da艂em do swego X3R, ale o ile dobrze pami臋tam to do zaopatrywania kompleks贸w z powodzeniem wykorzystywa艂em skrypt Klaatu "Cargo Delivery Service". Statek m贸g艂 albo wozi膰 jeden towar z jednego kompleksu do drugiego, albo wymiennie - jeden towar w jedn膮 stron臋 i drugi z powrotem. Ponadto wykorzystywa艂 nap臋d skokowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts