Cerber Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 a można łączyć ze sobą dwa lub więcej kompleksów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Cytata można łączyć ze sobą dwa lub więcej kompleksów?Jeśli są wystarczająco blisko siebie - tak.Jeśli nie - to można postawić między nimi stację(e) i przy jej pomocy połączyć odlegle kompleksy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eradorius Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 CytatCytata można łączyć ze sobą dwa lub więcej kompleksów?Jeśli są wystarczająco blisko siebie - tak.Jeśli nie - to można postawić między nimi stację(e) i przy jej pomocy połączyć odlegle kompleksy.Wg mnie nie (teoretycznie, bo nigdy tego nie próbowałem), przy łączeniu kompleksów gra liczy odległość od głównego węzła kompleksu (ten który się pojawia po połączeniu pierwszych dwóch stacji i jest widoczny na mapie) we wszystkich kierunkach - tworzy się z tego kula, której centrum jest węzeł. A łącząc kompleksy łączymy węzły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 A w czym to przeszkadza? Zresztą, co tu dużo mówić, łączyłem kompleksy więc wiem że można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eradorius Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Chodziło mi o odległość, wg mnie postawienie miedzy nimi stacji niczego nie zmieni, jeśli dwa węzły będą od siebie za daleko. Ale jeśli przerabiałeś taką sytuację to zwracam honor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cerber Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 CytatChodziło mi o odległość, wg mnie postawienie miedzy nimi stacji niczego nie zmieni, jeśli dwa węzły będą od siebie za daleko. Ale jeśli przerabiałeś taką sytuację to zwracam honor.No to wystarczy wpakować dodatkowy węzeł, w którego zasięgu są dwa inne, które che się połączyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Centaur041 Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 TL, czasami źle "zrzuci" strukturę, i jest wtedy lipka.I trzeba kombinować, by znowu wstawić budowlę i zarurkować je. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Sry za archeologie, ale nurtuje mnie jedno male pytanko:Ile trzeba krysztalow jednorazowo by Elektrownia Sloneczna M wytworzyla swoje zasoby? Probuje sie cenami bawic, by na + wyjsc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Zależy od rozmiaru elektrowni.Poszukaj Kompleks Kalkulatora i sobie w nim sprawdź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Jeden z lepszych kalkulatorów http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?p=2808405 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 CytatJeden z lepszych kalkulatorów http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?p=2808405to jest kalkulator do TC, kolega pisze w dziale X3R, więc zapewne gra w X3R. Link do Kompleks kalkulatora dla X3R jest w FAQ#5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Ajć, nie spojrzałem na dział. Wybaczcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Ja gdzies wygrzebalem ten:http://www.altanetworks.com/x3occ.htmlZly jest? Pisze Reunion wiec chyba dobry...A mi osobiscie zalezy teraz na najmniejszym samowystarczalnym kompleksie. Pomyslalem o wodce, ma ktos jakis pomysl na lokalizacje? Czy to wszystko jedno? Bo ja osobiscie wole nie ryzykowac swoich statkow, obnize po prostu troche cene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Kalkulator jest ok, sam go czasem używałem.Co do lokalizacji, w Reunion nie ma to wielkiego znaczenia jeśli chcesz postawić kompleks samowystarczalny. Jedyny warunek to odpowiednie złoża krzemu- wstukaj sobie wszystkie fabryki które chcesz umieścić w tym kompleksie to będziesz wiedział ile i jakich asteroid będzie potrzebne.W Reunion zwykle stawiałem taki kompleks w Antigone Memorial, President's End albo Nieznanym (Avarice) pomiędzy New Income, a Montalaar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Ja jak narazie testuje sobie rozne kombinacje kompleksow, troche sie w tym pogubilem i pewne straty ponioslem i zapewne jeszcze poniose, zanim sobie jakis dobry i samowystarczalny TANI (mam obecnie cos ponad 2mln na koncie...). I jak narazie mam tak:Home of Life:Kompleks: Gwiezdna Wodka x1, elektrownia M x1, farma przenicy x1.Kombinowalem zrobic jeszcze sobie fabryke krysztalu, aby byl w pelni samowystarczalny, ale potem zobaczylem cene i wymagania, to sobie to odlozylem na pozniej.Ore Belt:Kopalnia Krzemu 24 x1. Myslalem aby tam zbudowac wlasnie fabe krysztalow z cala reszta a potem transportowac krysztalki do pierwszego kompleksu.Reputacje mam dobra tylko u Boronow i Argonow (sektory Paradnian dodatkowo zablokowane - fabula).Jakies porady co z tym zrobic? Chce sie wreszcie jako tako ustabilizowac, moje jedyne zrodlo dochodu do tej pory to wycieczki na pirackie statki, ale zaczyna mnie to meczyc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cerber Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Jak chcesz szybko zarobić to kasuj xenońskie lub kh'ackie capitale. Jeśli masz M3 to kh'ackich raczej nie skasujesz (celnośc kyonów), ale z xenońskimi Q, J i K nie będziesz miał problemu. Trochę to zajmie, ale nagroda spora (za K 8 mln, a za Q i J 6 mln). Ewentualnie możesz też kosić P, szybko się je niszczy na nagroda też spora (1 mln). Pamiętaj tylko o licencji policyjnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Moglbys rozwinac? Capitale? Q, K...? Nie bardzo wiem o co chodzi, zreszta obie te rasy mi sie myla i jak narazie jako tako znam (bo na oczy widzialem) tylko Zwiadowcow i Mysliwce I gdzie mozna je znalezc? Nie latam za bardzo po galaktyce, jesli nie mam powodu (czytaj: jesli nie mam misji zwiazanych z danym sektorem).A moj statek to obecnie Argonska Nova, uzbrojenie to 3 miotacze plazmy z przodu i 1 miotacz plazmy na wiezyczce. Szykowalem kase na Centaura, ale cos mnie jakos napadlo na te kompleksy i znowu brak kasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cerber Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 capitale - M1, M2, M0. Masz xtm'a i jakieś skrypty? Jeśli nie masz oporów przed skryptami to wrzuć se improved kh'ak, imroved xenon, race invasion, Sector Skirmishes i gildie cycrowa. Tylko nie przesadź z ustawieniami dla xenon i kh'ak improved, bo jak dasz na insane to rozpętasz PIEKŁO ] Jeśli masz xtm'a a nie chcesz instalować skryptów to kh'ackie M6, M2, M1 kręcą się wSpoilerKh'aos mistake Co do statku, to Nova na xenońskie capitale wystarczy (ja je kasowałem mambą ścigacz - 1x 25 Mj i 8 WMP alfa + słaby generator), na kh'acki też się da ale będzie Ci trudno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Ja bym jeszcze polecił zapoznać się z tematem Wątek handlowo-produkcyjny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Jeszcze pare pytan:Czy jesli rozkaze jakiemus statkowi wyposazonemu w naped skokowy ochrone takiego handlarza wszechswiatowego, to jesli ten gdzies skoczy to statek poleci w nadprzestrzen za nim? A jesli to tak, to czy istnieje jakas mozliwosc, aby taki statek mogl sobie sam kupowac ogniwa wtedy, gdy handlarz? Strasznie naciagam, ale moze jakis skrypt wprowadza cos w ten desen.Czy jesli przypisze przedstawiciela handlowego do bimborowni gwiezdnej wodki, to da sie jakos tak zrobic, aby do kompleksu dostarczal tylko, powiedzmy, krysztaly, ale z wodka nigdzie sie nie panoszyl? Jak narazie zrobilem tak, ze stacji nakazalem TYLKO zakup surowcow, a liczbe skokow dalem na 1 (w samym sektorze nikt wodki nie skupuje, chociaz w sektorze obok stoi habbitat piratow...czy jak sa skoki na 1 to oznacza tylko ten sektor?) czy to wystarczy? Czy tez moze jeszcze jakos to zrobic, bo mnie nic do glowy poza tym nie przychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prowler Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 1. Tak, będzie skakał dopóki mu się ogniwa nie skończą.2. Nie, nie kupi sobie sam...Tak, w ustawieniach przedstawiciela wybierasz czym ma handlować i czy ma tylko kupować czy sprzedawać albo jedno i drugie, w miarę potrzeb. Nie pamiętam jak dokładnie jest w Reunion ale zdaje się, że tam też przedstawiciel musi mieć odpowiednio wysoką rangę by pracować dla kompleksu. W readme BP powinieneś znaleźć informacje co i jak. Skoki na 1 = obecny sektor i bezpośrednio sąsiadujące z nim. 0 = tylko obecny sektor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Moglby mi ktos powiedziec, gdzie sa xenonskie i khackie sektory? Latam po galaktyce i znalezc nie moge. I nie, za mape Scorpa grzecznie dziekuje, prosilbym raczej o cos w rodzaju "polnocna czesc wszechswiata X" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Jak nie Mapa Scorpa (nie wiesz co tracisz), to zobacz tu: http://www.xdatabase.de/x3-reunion/en/galaxymap.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mortis7 Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 O, dzieki, tego wlasnie szukalem. I moze nie wiem co trace (a raczej sie domyslam) ale jakos mnie to nie rajcuje. Satelity za mape scorpa wystarcza, moze i trzeba sie troche narobic, ale jaka satysfakcja! A raz po probie montazu tejze mapy musialem reinstalowac gre, pewnie cos skielbasilem ale od tego czasu mam awersje.PS: Moglibyscie na forum zamontowac cos a'la system Thanks'ow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted March 16, 2010 Share Posted March 16, 2010 Wiesz, jak gra się pierwszy raz, to człowieka rajcuje odkrywanie wszystkie. Jak grasz po raz, któryś z rzędu, to już to nie bawi i jak potrzebujesz szybkiej informacji, mapa Scorpa staje się niezbędna.Instalacja mapy, nie powinna w żadnym wypadku skutkować koniecznością reinstalacji gry. Do tego przy większych zmianach (typu instalacja moda, skryptu) warto zrobić backup całego katalogu gry i plików sav. Jak coś pójdzie nie tak, przywracasz z backupu i po kłopocie.CytatPS: Moglibyscie na forum zamontowac cos a'la system Thanks'ow Nie wiem, pytanie skieruj do Rafia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts