Konrad162 Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Słyszeliście o tym? bawił się w to ktoś z Was? ostatnio naszła mnie potrzeba stworzenia w miarę "uniwersalnego" programu do, heheh prostej rzeczy wręcz banalnej, klikania w pajacyka (http://www.pajacyk.pl)... ponieważ chęci nie zawsze wystarczą, a mianowicie trzeba byłoby o tym w kółko nie zapominać to postanowiłem stworzyć coś w co mianowicie kliknę dwa razy i zrobi to za mnie (leniwiec - wiem wiem... ale na tym polega czar automatyzacji)No i zaczęło się szukanie w czym to zrobić....1. w batach (*.bat) nie bo stron www nie obsługuje w końcu to tylko dos. (turbo pascal to samo)2. do języków programowania takich C++ no fajnie ogromne możliwości trochę se przypomnę z 1 roku studiów i da się zrobić.. ale trzeba mieć program... trzeba mieć kompilator... więcej z tym zabawy i przygotowań niż warty tego efekt końcowy. Jednym słowem odpalanie kombajnu do 1 kłosa.... bezsens3. skrypty pisane dla windows...fajna sprawa widziałem parę w akcji ale nie mam o tym krzty pojęcia... a ja potrzebuje napisać bardzo prościutki programik... w necie nie wiele o tym info (szczerze jakoś nie chciało mi się głębiej szukać)4. aż tu nagle kiedyś kiedyś przypomniałem sobie że trafiłem na coś takiego jak http://www.autoitscript.com/ na tej stronie jest download z w sumie 2 programami jeden to AutoIT (parę bajerów + podstawowy edytor "skryptów" - chodź wystarczy do tego zwykły notatnik + aplikacja konwertująca/kompilująca skrypt na exe)Drugi zaś do edytor skryptów trochę bardziej zaawansowany (więcej możliwości) niż ten podstawowy zawarty w instalacje AutoIT i zawiera świetny bajer... program który potrafi nagrać to co robisz na komputerze i zapisać to w postaci czystego kodu....po przejrzeniu dość obszernego helpa z tutorialami i przykładami (są razem z instalacją AutoIT) po przejrzeniu trochę ich OBSZERNEGO forum... wiele razy popełniając błędy stworzyłem coś uniwersalnego nie zależnie jaką masz przeglądarkę i jak szybkie łącze program powinien działać klikasz w niego 2 razy a on dalej wszystko sam robi następnie upewnia się czy wszystko co otworzył (1 okno) to zamknął i w sumie zamyka sam siebie Program na razie przetestowany na XP a jak go przetestuję na Vista to wtedy jak ktoś będzie chciał chętnie się podzielę (po co robić coś co już ktoś zrobił)Podsumowując wykonujesz jedną czynność ciągle? (np. klikasz w pajaca) to według mnie AutoIT jest świetne do pisania prostych programików jak i wielkich molochów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mani Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Hehe, niezła sprawa .A i małe sprostowanie do C++, wcale nie musisz mieć kombajnów typu Visual C++. Do zwykłej pracy wystarczy choćby prosty Borland 4< albo DevC++, albo Eclipse, albo Netbeans. Jest tego od groma, i na dodatek darmowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad162 Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 CytatA i małe sprostowanie do C++, wcale nie musisz mieć kombajnów typu Visual C++. Do zwykłej pracy wystarczy choćby prosty Borland 4< albo DevC++, albo Eclipse, albo Netbeans. Jest tego od groma, i na dodatek darmowe .no będę musiał się trochę za tym rozejrzeć... już takie zaległości się porobiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi