Jump to content

Abordaż - pytania

Maryjan
 Share

Recommended Posts

• Replies 318
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cytat

Przy wyborze M7m do abordażu zwróć przede wszystkim uwagę na to by mógł używać KA, następnie na szybkość statku, potem ładowność na końcu na sterowność.

Z tą szybkością to nie jest takie ważne jak ma się zainstalowanego "Fruwającego" Mechanika lub stocznie Marauder 😀

• 2 weeks later...
Cytat

Czytałem że jest coś w opcjach dodatkowych czy do tego wymagany jest skrypt??

Rozkazy dla Marines są w dwóch miejscach, teraz nie powiem Ci dokładnie w jakich komendach. Oba dostępne są w czystej grze bez skryptów, potrzebne najwyżej odpowiednie oprogramowanie. Jakie to chyba jest opisane w tym temacie.

Ja mam zamiar zająć trzy "pirate osprey" ile na takiego trzba zolniezy??

Tak na marginesie mam ciekawą sytuacje w kilku argońskich sektorach lata kilka pirackich statków w tym te osprey. I inne statki ich nie atakuja a Scrop pokazuje je jako puste statki i nie mam pojecia zkad sie wzieły może WY macie jakieś pojęcie?? 😀

Cytat

Ja mam zamiar zająć trzy "pirate osprey" ile na takiego trzba zolniezy??

Tak na marginesie mam ciekawą sytuacje w kilku argońskich sektorach lata kilka pirackich statków w tym te osprey. I inne statki ich nie atakuja a Scrop pokazuje je jako puste statki i nie mam pojecia zkad sie wzieły może WY macie jakieś pojęcie?? 😀

Zależy czy na pokładzie statku który chcesz przejąć są marines i/albo systemy zabezpieczające przed abordażem. Kilka razy w ferworze walki, gdy nie było czasu przerzucić świeżej partii marines, przejmowałem statki trzema wojakami ale zwykle staram się wysyłać po 5, bo przy niższych stopniach wyszkolenia bojowego prawie zawsze są jakieś straty.

Sporo zależy od też szczęścia, dlatego niektórzy robią save przed akcją i powtarzają abordaż do znudzenia aż uda im się przejąć statek bez strat albo z cennym wyposażeniem.

Co do tych statków to pewnie jakiś skrypt namieszał. Zdaje się, że używając MBRR miałem czasem takie kwiatki.

Cytat

Co do tych statków to pewnie jakiś skrypt namieszał. Zdaje się, że używając MBRR miałem czasem takie kwiatki.

Taaa tylko ja nie mam żadnych skryptów. Tylko scroopa mapę nic więcej. Ciekawe no zobaczę właśnie znalazłem stronkę ze statami, które statki mogą robić abordaż przez wysłanie żołnierzy w przestrzeń

Cytat
Cytat

Taaa tylko ja nie mam żadnych skryptów. Tylko scroopa mapę nic więcej. Ciekawe no zobaczę właśnie znalazłem stronkę ze statami, które statki mogą robić abordaż przez wysłanie żołnierzy w przestrzeń

Tylko TP i M6.

Cytat

A czy ci marines osiągają odpowiednie wyszkolenia-poziomy za kasę, bądź reputację gracza?

Marines mają wskaźniki doświadczenia w 4 dziedzinach. Trzy z nich można szkolić za kredyty, a czwartą wyłącznie w walce.

Właśnie jestem w trakcie robienie fabuły Treasure Hunt (Polowanie na skarby). W sumie jestem na samym początku fabuły dopiero lecę wykonać pierwszą misję.

w Ocracoke's Storm tuż przy bramie południowej przytrafiło mi się coś bardzo dziwnego. Otóż najpierw z południowej bramy wyleciał Chokaro w obstawie z pięcioma lub sześcioma myśliwcami. Po unicestwieniu Chokaro i jego eskorty pojawił się kolejny komitet powitalny Chokaro w takiej samej obstawie.

Siedząc za sterami Vidara którego otrzymałam w jednej z misji fabuły Terran na pokładzie którego mam pięcioro marines. Po dość szybkim uporaniu się z drugim komitetem powitalnym z południowej bramy wyleciał kolejny Chokaro a tuż za nim Tl Ryu, a piętnaście sekund za nim kolejny Tl Ryu. Taka okazja nie przytrafia się na co dzień, więc postanowiłam przejąc ten drugi TL.

Zdjęłam mu osłony lecąc za nim wystrzeliłam Marines. Po dość krótkim czasie zauważyłam że mój cel prawie nie istnieje bo pierwszy Tl Ryu strzelając do mnie strzelał w prost w swoja sojuszniczą jednostkę :/ Ach te żenujące AI. No cóż po unicestwieniu Ryu podleciałam do tego pierwszego zdejmując osłony i po ponownym wystrzeleniu marines stopniowo zdejmowałam osłonę trzymając ją od zera do maksymalnie 2 % no ale panowie ciągle odwoływali operację abordażu. Nie mogli przebić się przez kadłub zdaję sobie sprawę że nie byli za dobrze wyszkoleni, szkoda bo takie 2 TL nie spotyka się tak często 😀 taki kąsek przeszedł mi koło nosa.

Zauważyłam też że statek uciekał moim wystrzelonym marines. Gdy byli w pobliżu statku statek TL Ryu przyspieszał i odlatywał na bezpieczna odległość, po czym zwalniał, gdy marines ponownie przybliżyli ten ponownie przyspieszał i odlatywał na bezpieczna odległość. Szkoda że Vidar nie ma możliwości zainstalowania kapsuły abordażowej 😀 tak samo jak ATF Aegir 😀

Ja robie to w inny sposob Jak już ściągnełem osłone i zlikwidowałęm uzbrojenie to wyprzedzam statek i zaraz mu przed nosem wystrzeliwuje marines i wtedy zawsze dochodzi do abordażu. Tylko trzeba pamiętać by mu przed maskś wysłać, i się nie zdeżyć. 😀

• 3 months later...

Czy to normalne, aby zolnierz buntowal sie w czasie abordazu? W momencie, gdy atakuje statek paranidian zalozmy przy pomocy 6 marines (2 paranidian w skladzie) to podczas abordazu (juz w przstrzeni) dwojka paranidianskich marines zmienia kolor na czerwony 🙁

Mimo to wnikaja do wnetrza statku, gdzie toczy sie walka. Dziwne, ale za takie cos mysliwce moga go obrac za cel i zniszczyc i wowczas kilka milionow i wiele godzin idzie w bloto.

Też tak pare razy miałem, ale jakoś daje rade i nikogo ze swojej kompani nie zabiłem.Ogólnie jakoś mi się abordaż nie podoba. Zawsze mi przeciwnik ucieka. Musze pokombinować chyba z bronią jonową , zadaje się że zakłócała trochę silniki...

Nigdy nie uzywalem broni jonowej podczas akcji, mowia ze mozna tym porazic przy okazji swoich marines. Na wszelkie statki typu TM, TL oraz M6 uzywam dwoch skrzydel 3x Sokol Tragarz, 1x Sokol Straznik (lacznie 8 mysliwcow). Uzbrajam je w dzialka plazmowe EBC oraz dzialka PRG. Pieknie zdejmuja oslony oraz trzymja ich niski poziom. W tym czasie sam abordazuje z Tukana lub Splickiego Smoka. Wystarczy odpowiednio blisko wypusic desant np z przodu lub z burty statku i wowczas jest szybko.

Jesli chodzi o ucieczke to zwial mi kilka razy spliki Boa. Zazwyczaj to statek cel atakuje mysliwce i jest skupiony na walce niz na naglej ucieczce, choc raz mi sie to zdarzylo. Splicka Boa uciekla, bo to bardzo szybki transport. Abordazowanie Xenonow sobie na razie odpuszczam, jeszcze musze podszkolic marines.

Szlag z tym Abordażem... zabieram się za przejmowanie statków przy pomocy skryptów ]🙁 . Nie dość że marins mają opory żeby się nauczyć szybciej przemieszczać w przestrzeni ]😀 , to jeszcze te przeklęte cholery mają czelność nie ruszyć tyłka ze statku gdy im to przykaże 😀(( . Przy piątej próbie abordażu na Hypcia, ześwirowałem 😀 i wystrzelałem swoich. ]😀

Cytat

Szlag z tym Abordażem... zabieram się za przejmowanie statków przy pomocy skryptów ]🙁 . Nie dość że marins mają opory żeby się nauczyć szybciej przemieszczać w przestrzeni ]😀 , to jeszcze te przeklęte cholery mają czelność nie ruszyć tyłka ze statku gdy im to przykaże 😀(( . Przy piątej próbie abordażu na Hypcia, ześwirowałem 😀 i wystrzelałem swoich. ]😀

😀

Ja natomiast mam ochotę wystrzelać astronautów gdy nie moge ich przechwycić zwłaszcza w fabule terran jest taka jedna misja w sektorze M148. Czasem "wychodzę" z siebie i "pale się w blokach" ]😀 jedyne co pomaga mi sie odstresować to wystrzelać ich jak kaczki 😀

Trochę komplikujecie sobie sprawę .. z tym podlatywaniem pod dziób i wyrzucaniem marines 🙁 Sposób jest sporo prostszy, ale w sumie to normalne, że ilu gracz tyle sposobów.

Mój sposób wymaga 2 statków, jednego M7M z kapsuła i marines oczywiście .. plus jakiś mocny M3 ( nie ziemski, ze względu na osy ) .. ja używam zaawansowany Perseusz. No to tak.... latam sobie Perseuszem w poszukiwaniu ofiary .. trafia się Ciężki Centaur prototyp ... wzywam Kobrę 😀) Ustawiam ją tak, żeby była nie dalej niż 40-50km od owego Centaura. Zanim jeszcze zacznę atakować Centaura już Kobrze wydaje polecenie, Pirackie -> Dokonaj abordażu ... jako cel wybieram Centaura... i tyle, włączy się autopilot i już.

Teraz w m3 zabieram się za osłony Centaura, po ich zbiciu i uszkodzeniu kadłuba w 1-2% słyszę, że Kobra sama odpaliła kapsułę. Wtedy warto zrobić szybki savve, bo na tym etapie do walki wchodzą osy. Trzeba trochę wyczucia, żeby tym rojem nie narobić naszemu celowi zbytniej krzywdy.. ale da rade. Osy są idealne bo robią spore zamieszanie, dzięki temu mamy duże szanse, że nasz cel nie zestrzeli kapsuły. W czasie kiedy Marines przecinają się przez poszycie statku, oczywiście cały czas trzymam osłony na 0-2% atakując Perseuszem 😀 Jak już wejdą, to oddalam się.. zwykle w kierunku policji.. z przeprosinami 😀)