Jump to content

Abordaż - pytania

Maryjan
 Share

Recommended Posts

• Replies 318
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Miałem podobny problem ale po przeskanowaniu statku znalazłem mój problem a było to:

i

Czy może zna Ktoś sposób na obejście "Wewnętrznych Laserów Obronnych".

Pechowym zbiegiem okoliczności, takowe mam na Tropicielu Światła w misji "Ratowanie Oserwatora Halla".

Bez przejęcia tego statku nie uda mi się zakończyć tej misji.

Jezeli możecie poruszyć ten wątek to będę wdzięczny

z poważką

Mirek

Kolejny udany abordaż, tym razem ATF oddało swoją bojową fregatę Aegir. Co ciekawsze, obyło się bez ofiar postronnych, a reputacja u ziemian nie spadła wogóle 😀 . Pod koniec całej operacji, z zemstą leciał na mnie Tyr, 2xAegir, 2xSkirnir i trochę drobinicy ATF. Po krótkiej rozmowie z kapitanem Tyra i wykazaniem skruchy z przeprosinami, wszystkie jednostki zawróciły do swoich zajęć. Korciło by i podprowadzić Tyra, ale to sobie zostawiłem na inną okazję ]😀

Odnośnie abordażu w fabule Gonerów. Bez większych problemów przejąłem statek, przy wykształceniu marines - jedna umiejętność na 5 gwiazdek, pozostałe po 2 gwiazdki. Zerknij może jakie mają Twoi doświadczenie bojowe i ew. kup 5 marines z dosw. bojowym na 2 gwiazdki i wyszkól w pozostałych dziedzinach.

Nie zauważyłem by ktoś o tym napisał wczesniej w poradach abordażowych. Warto pamiętać, by wyszukiwać do nauki marines, którzy mają już doświadczenie bojowe na 2 gwiazdki. Warto też poprzerzucać ich do jednej placówki i tam szkolić, łatwiej i wygodniej.

Próba aborażu Yaki M1

1. usuniecie statkow ochrony(wszystkie mysliwce wroga zestrzelone)

2. zbicie oslon rakietami (tu dziwne M1 nie zestrzeliwuje rakiet - Kafar, Pożoga(T), Szerszeń natomiast błyskawicznie

likwiduje torpedy Młot)

3. Przesiadka z Tygrysa na Aresa

4. I teraz zaczynaja sie kłopoty. Pierwsza fala 25 robotów bojowych pada w 10 sekund.Dopiero wysłanie tygrysa

wymusza na M1 zmiane broni co powoduje ze nastepne fale dronow moga swobodnie atakowac.

5. Shield m1 wynosi 6% a ja przy próbie wysłania marinsow dostaje komunikac ze osłony sa cały czas podniesione.

Rozumiem ze chociaz raz trzeba zbic osłony do zera a poźniej tylko pilnowac 10%?.

6. Mimo że statek zajety jest strzelaniem do dronow(tygrys odesłany) kazda wysłana kapsuła była niszczona od razu po wystrzeleniu.

Po 4 godzinach prób nie dało mi sie ani razu doleciec kapsuła do kadłuba.

Pytanie:

Z jakiej odległosci strzelac Morgerszterny a z jakiej kapsuły?czy wystrzeliwac kapsuły jedna po drugiej

czy czekac po kazdej wystrzelonej na efekt pierwszej?

Odpuść wrogie jednostki typu Yaki, Piraci, Xenon - chyba, że masz porządnie bojowo wyszkolonych marines.

Atak Kobrą:

1. Atak dronami Mk II na osłony - w zależności od statku dawałem średnio 10-20 szt. (M7-M2) Jest to otwierający atak.

2. Wypuszczenie 5-10 rakiet morgesztern z odległości nie mniejszej niż 10 km.

3. Wypuszczenie 5-10 młotów, bezpośrednio po morgenszternach. Drony + rój morgenszternów skutecznie odwraca uwagę od ataku torpedami młot.

4. Przy poziomie ok. 20% wystrzeliwane rakiery morgensztern średnio co kilka sekund by zbic osłonę i wyczerpać lasery ofiary.

5. Przy poziomie 0%-5% - polisa ratunkowa i wystrzelenie kapsuł abordażowych. Ważne, by cały czas bzykały drony i latały jakieś morgi. Skutecznie odwraca to uwagę od KA.

6. W chwili gdy dostajemy info o rozpoczętej akcji abordażowej, zmiana rozkazu dron z ataku osłon na osłonę naszego statku.

7. Zapalenie świeczek i krótka modlitwa by udało się marines.

8. Po udanym abordażu, przeniesienie osłon na zdobyty statek i polisa, wycieczka w skafandrze do zdobytej jednostki, laser naprawczy i chwila czasu wolnego.

9. Nastaw się na kolejne godziny w prób w końcu zaskoczysz, mnie się udało dzięki Szyszce 😀 Warto jednak się uczyć abordażu, później lecisz widzisz statek i ... ten mi się podoba i zabierasz się za niego 😀

Ostatnio troszkę bawiłem się w abordaż i najlepiej jest trzymać osłony wrogiego statku poniżej 5%, powyżej tej wartości zaczynają się problemy.

Masz zainstalowanego CMod'a ? Jeśli tak to on może być przyczyną problemów. Z tego co zauważyłem znacznie poprawia skuteczność obrony statków przed rakietami i dronami i trzeba się nieźle napocić żeby coś nimi zdziałać.

Cytat
Cytat

Marines mogli mieć po siedem gwiazdek i kapsułe wysmarowaną wazeliną 😀 a i tak statku (Akuma&Brygantyna) nie mogli ugryźć.

Moi dzisiaj pogryzli, Akuma staje sie kolejnym łupem ]😀

Edit:

Statki na których nie można dokonać abordażu:

Spoiler

Terrańska Osaka - napotkałem ją w okolicach Księżyca, przypuszczalnie to ta z fabuły.

Gonerski Oazis - kręcący się w Elysium of Light, również fabularny.

Korweta Kha - mimo zdjętych osłon, nie może byc celema abordażu,

Był jeszcze jakiś trzeci, jak przypmnę sobie to dopisze.

Spoiler

Na podstawie własnych obserwacji, poszczególne cechy u marines są odpowiedzialne podczas abordażu:

hacking - ilość systemów zainstalowanych na statku która pozostanie po abordażu,

mechanika - ilość broni, osłon, ładunku na statku które pozostaną po abordażu,

inżynieria - stan kadłuba po abordażu, im większa umiejętność tym mniejsze zniszczenia.

walka - komentarz zbyteczny.

Jesli któryś z powyższych współczynników jest przeciętny 3-4 gwiazdki, występuje dosyć duży współczynnik losowy w rozliczeniu samego abordażu. Dokładnie taki sam abordaż, sprawdzany przy użyciu polis ratunkowych, kończył różnie, czasami nie udawało się złamać systemów, czasami były większe straty w marines albo więcej ekwipunku pozostawało.

Czy macie podobne spostrzeżenia?

Nie zauważyłem czegoś takiego. Na wszystkich moich statkach mam Marines wyszkolonych przy pomocy skryptu. Wszyscy mają po 5 gwiazdek w każdej dziedzinie (oprócz walki, bo walczyć nie muszą, nie stosuję abordażu). Żadnemu poziom wyszkolenia nie spadł.

Wreszcie poużywałem sobie trochę Kapsuł abordażowych: Shuri, a po nim z rozpędu Carrack - w dodatku straciłem tylko jedną kapsułę 😀.

Moja super ekstra taktyka:

-1 Fregata rakietowa

-1 Fregata klasy Shrike - wyładowana we wszystkich slotach Ion Pulse Generator.

Shrike'owi dajemy rozkaz "rozwalaj osłony" , ponieważ ma IPGy zdejmuje je dość efektywnie, a przy tym nie masakruje zbytnio kadłuba i nie muszę się bawić w cyrki z teleportowaniem od okrętu do okrętu by robić kilka rzeczy jednocześnie.

Gdy osłony przeciwnika są już na 10-15% odpalam 3 salwy Flail / morgernsztern (co to do jasnej anielki znaczy po polsku??), liczę do pięciu i odpalam kapsuły - i delikwent jest już mój.

Taktyka działa, na wszystko po za M2 (Shrike nie wytrzymuje skoncentrowanego ostrzału zbyt długo:( ), dlatego planuję zakupić Tytana i też wyładować go IPG 😀. Tytan ma jeszcze tę zaletę, że można mu zamontować działa Jonowe, więc może być interesującą.

Tak się wciągnąłem, że z rozpędu obrobiłem całe terytorium Yaki ze wszystkiego co się dało:

- Shuri

- Akuma

- 3 Ryu (jeden do kolekcji, drugi do sprzedania, a trzeci na żyletki w HQ).

Myślałem jeszcze, żeby pozabierać im te kilka Chokaro, ale się zlitowałem bo nie opłacało mi się tracić moich elitarnych Marines na statek o wartości 400 tys.

Teraz czas skopać tyłki Piratom. W Maelstrom latało trochę Brygantyn <hyhyhyhyhy>.

Edit: Brygantyny wybyły do Nieznanego na zachów, ale za to pojawił się Galeon i Carrack - właśnie zmieniły właściciela. Teraz czas na te dwie Brygantyny, tylko trzeba będzie pokombinować jak je rozdzielić.

No to musze was pochwalic. Mimo, ze gram juz od tygodnia (juz albo dopiero 😀 ), to jeszcze nie zrobilem zadnego abordazu. Dopiero zakupilem statek do tego typu celow, ale 50 kk + 20 na wyposazenie, to troche kosztowalo. Mam nadzieje, ze moja swolocz wloczaca sie po kajutach mojego m7 spisze sie na medal i pierwszy statek uda sie przejac. W sumie w tej chwili latam Cerberusem (ale z niego nie mozna wykonac abordazu, a przynajmniej nie widze takiej komendy). W toku jest tez wypozazanie dopiero zakupionej kobry. Trzymajcie za mnie kciuki, bo chce sobie dzisiaj polatac Hyperionem 😀

Zależy na co się porywam.

Jeśli cel nie jest zbyt niebezpieczny to walę z bezpośredniej odległości (pare km) bo wtedy mogę na bieżąco kontrolować poziom osłon swoimi rakietami (bo im dalej tym większe opóźnienie w dolocie i przez co trzeba walić na czuja i albo się przesadzi i za mocno pokiereszuje klienta, albo za słabo i abordaż biorą diabli 😀 )

Jeżeli cel jest wredny (czyli taki np. M2) to walę średnio z 15 km i cały czas trzymam kurs oddalający się od klienta.

Sobek, tydzień czasu to zdecydowanie za mało by sie dobrze przygotować do abordażu. Podstawa to marines, muszą być porządnie wyszkoleni. Wyszukuj takich którzy mają najwieksze doświadczenie bojowe, a potem ładować w nich pieniądze. Średnio na jednego dobrze wyszkolonego marines, musisz przeznaczyć 1 milion - otrzeba takich 20 + rezerwa. Do tego fragata rakietowa, koszt ok. 50 milionów + drony, rakiety i torpedy.

Do skutecznego przejmowania wystarczy jedynie dobre M7m, z wyposażoną załogą, całkowity koszt ok. 100 milionów. Później koszty spadają, a zyski rosną. Dzisiaj podprowadziłem paranidianom, lotniskowiec Zeus z hangarem wypełnionym po brzegi myśliwcami - pozbyć się tego cholerstwa ze środka nie mogłem. Poleciałem do stoczni i ... dostałem 113 milionów 😀 .

Podsumowując, droga zabawa, dzika frajda, a przede wszystkim nagroda taka, jaką sobie wypatrzysz w przestrzeni. ]😀

Pocieszyles mnie Krutek. Na szczescie gram w ta gre (serie tej gry) od 92 roku i juz "troche" sie nauczylem o taktyce walki. Mimo, ze z gry na gre IQ jest coraz wieksze, to i tak ich taktyka wiele sie nie zmienila.

Jesli chodzi o marines, to mam 25 (na 2 statkach) i ich srednia to ok 4 gwiazdki. Mam skrypt do zaocznego szkolenia 😀

Co do kapsul i abordazu, to mam pytanie:

Czy w momencie abordazu jest potrzebna reczna bron dla marines (EMP), bo do szkolenia w boju bron jest potrzebna, ale wystarczy jedna sztuka dla wszystkich wojakow? Drugie pytanie wiaze sie z pierwszym. Jesli tak, to czy musze miec tyle szt. co i swoloczy wysylanej do boju?