Jump to content

Porównanie wielkości statków M7

Azakal
 Share

Recommended Posts

Tak mnie naszło żeby porównać wielkości statków tej samej klasy (teoretycznie). Zestawiłem ze sobą dwa statki: Hyperion i Aegir. Oto rezultat:

Foto

Różnica jest kolosalna jak widać. Pomimo tego, iż Aegir w grze występuje jako jednostka M1 to teoretycznie należy do grupy M7. W związku z tym nasunęło mi się pytanie: Dlaczego Aegir, Cerber i reszta fregat są wstawione do gry jako jednostki klasy M1 a nie M7? Przecież klasa M7 występuje w grze czego dowodem jest właśnie Hyperion.

Boroński Whale to model nowy, przygotowany już po patchu 2.02 dlatego jest rozpoznawany jako M7.

To jakbyś zakwalifikował Hypcia? Jako M6,5 (M6+ są już)? Ja uważam że klasa M7 jak najbardziej pasuje do Hypcia, taka z niego szczęśliwa siódemka, kto nim latał to wie dlaczego 🤪

Hypcio to jest taki przekręcony M6. Na M6 zbyt potężny (3 x 1GJ osłona + 18 dział) na M7 za mały. Twórcy chyba nie bardzo wiedzieli jak go zaszufladkować a M7 z XTM w tym nie pomogły. Prawdopodobnie to one są za duże jak na tą klasę a nie Hyperion za mały 🤪

Cytat

...taka z niego szczęśliwa siódemka, kto nim latał to wie dlaczego 😉

Wiem, aż za dobrze 😛

Cytat

Hypcio to jest taki przekręcony M6. Na M6 zbyt potężny (3 x 1GJ osłona + 18 dział) na M7 za mały. Twórcy chyba nie bardzo wiedzieli jak go zaszufladkować a M7 z XTM w tym nie pomogły. Prawdopodobnie to one są za duże jak na tą klasę a nie Hyperion za mały 🤪

Raczej to drugie. Hyperion to jacht. A widziałeś kiedy jacht wielkości pancernika lub lotniskowca? 😉

Mimo wszystko Hypcio pozostaje jednym z najlepszych statków w X3. Niezależnie od tego czy w czystej grze, czy też XTM. W obecnej grze XTM po przejęciu Hypcia kupiłem mu tuningi w stacji handlowej (V max 131). Potem oczywiście koledzy z Bala Gi mi go wyposażyli i dodatkowo stuningowali (V max 151) a dzięki skryptowi Overtune BBS dodałem kolejny tuning i teraz Hyperion "wyciąga na prostej" 183. Życ nie umierać 🤪

Cytat

Chyba dlatego, że jak powstawał XTM i tworzono statki do niego, nie było jeszcze klasy M7 w czystej grze X3. Ta klasa pojawiła się dopiero wraz z patchem 2.02 i misją Bala Gi.

A widzisz nie pomyślałem o tym. Szkoda jednak, że chłopaki od XTM nie przemianowali w wersji 0.7.5 wszystkich fregat na klasę M7. Trudno, żyć trzeba dalej 😉

Cytat

Mimo wszystko Hypcio pozostaje jednym z najlepszych statków w X3. Niezależnie od tego czy w czystej grze, czy też XTM. W obecnej grze XTM po przejęciu Hypcia kupiłem mu tuningi w stacji handlowej (V max 131). Potem oczywiście koledzy z Bala Gi mi go wyposażyli i dodatkowo stuningowali (V max 151) a dzięki skryptowi Overtune BBS dodałem kolejny tuning i teraz Hyperion "wyciąga na prostej" 183. Życ nie umierać 🤪...

Co robię źle? U mnie po wstępnej naprawie na stacji a potem tuningu Bala Gi mam v max 142 (za każdym razem).

Za to po kolejnych tuningach wyciągam nim teraz 199 😉 - wywaliłem na to ponad 30 baniek 😛

Cytat

Co robię źle? U mnie po wstępnej naprawie na stacji a potem tuningu Bala Gi mam v max 142 (za każdym razem).

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia 🤪 U mnie zawsze po tuningach w stacji handlowej i podkręceniu przez kolegów z Bala Gi V max wynosi ponad 151.

Muszę jeszcze poszukać w BBS-ach kolejnej propozycji tuningu. Może da radę podkręcić prędkość Hypcia ponad 200 😉

Cytat

Może da radę podkręcić prędkość Hypcia ponad 200 🤪

Pewnie że da. Jedynym ograniczeniem jest kasa, za każdy kolejny tuning trzeba płacić więcej. Ale jak Cię stać to możesz tuningować do woli. Szczególnie jak w ustawieniach AI wyłączysz uszkodzenia kadłuba przy nadmiernej prędkości 😉

Mały OF: czy moze ktoś podać link do porównania statków ze zwykłego X3? Gdzieś na forum Ego dosyć dawno temu to widziałem, potem szukałem i mimo trudu nie mogłem odnaleźć. Jeśli ktoś ma pod ręką to poproszę.

To jest dosyć spory obrazek ze statkami na białym tle, widzialymi z boku. Robi wrażenie. ;]