radzik Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Witam wszystkich fanów Xów Po kliku nieudanych próbach wyciągnięcia statków z NH postanowiłem zapytać się tu na forum czy ktoś próbował i czy komuś się udało?Wydaje mi się, że wszystko robię dobrze i faktycznie wszystko wygląda na cacy bo statki działają jak trzeba znaczy normalnie z tym jednym tylko, że nie wyświetlają się ich modele w przestrzeni. Stateczki z moda są całkiem przyjemne i miło by było gdyby mi ktoś podpowiedział co mogłem pominąć podczas wyciągania tworzenia czy co tam. Zaznaczam, że wszyskie potrzebne tekstury są jak najbardziej i modele bodajże też aczkolwiek po wyciągnięciu mam trzy pliki bob, bod i pbb i tylko po ustawieniu na ten ostatni w przestrzeni widać model lecz tylko model, a raczej modele wierzyczek/broni na statku bez modelu jego samego.Z góry dzięki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrihedd Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Objaw, który opisujesz wskazuje na poprawnie wyświetlaną scenę (czyli otoczenie modelu) i brak samego modelu statku.Są dwie opcje wyjaśniające tą sytuację.Jeżeli instalujesz statki poprzez "Ship creatora" to bardzo prawdopodobne, że w pliku konfiguracyjnym statku (.xsp) w zakładce model masz podaną złą ścieżkę wewnętrzną do pliku modelu (niezgodną z tą zapisaną w pliku nazwastatku_scene.bob) - najczęściej ta ścieżka jest taka sama jak ścieżka pliku sceny.Jeśli statki instalujesz w inny sposób to na 90% rzeczywista ścieżka dostępu do pliku modelu nie zgadza się ze ścieżką zapisaną wewnątrz pliku sceny.Jeśli nie wiesz o czym piszę o przejrzyj ten tamat: http://xudb.pl/topic/317-poradnik-stoczniowca-amatora-czyli-zr-b-sobie-statek/.Możliwe też, że istnieje opcja trzecia, o której na razie nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzik Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Używam Ship Creatora. Najpierw Import Ship Wizard potem wybieram odpowiedniego cata ( w tym przypadku jedyny słuszny ), wybieram statek i cały czas dalej aż mi zaimportuje wszystkie dane. Wchodzę potem w scenes i daje ścieżkę do modelu sceny potem other models i ścieżka do modelu bob bądź bod w zależności co mi się wyciągnie zapis i export do gry i pupa blada. Już naprawdę nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi