Riess Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 AWWW YISSS!Imperium Galactica 2: Alliances, jedna z pierwszych gier gatunku 4x czasu rzeczywistego dorobiła się odświeżonego wydania działającego ze współczesnymi systemami i rozdziałkami, oraz assetów wyższej jakości!Grę odkryłem jako demko, kiedy byłem jeszcze młody, głupi i pozbawiony znajomości języka. Wtedy to nie byłem w stanie pojąć do czego służą te wszystkie ekrany z mordkami kosmitów, dlaczego na planetach są tylko moje czołgi, o co chodzi z nieklikalnymi planetami w połowie mojej przestrzeni, ani ocb z budowaniem budynków.Demo IG 2 odkryłem na nowo kilka lat później. Wtedy to błyszkawicznie przebiłem się przez tutoriale, zabrałem się jeden z dwóch dostępnych scenariuszy... i zakochałem się. Jeśli ktoś odbijał się od serii Master of Orion, nie lubił turówek albo setek ekranów, i chciałby rozgrywki w czasie rzeczywistym z dyplomacją, szpiegowaniem, handlem, budową imperium, drzewkiem badań, bitwami na lądzie i w kosmosie, ale bez zmuszania do spędzania godzin klikania w ekrany będzie tutaj jak w domu.Gra aktualnie dostępna jest w promocyjnej cenie 30zł:https://www.gog.com/game/imperium_galactica_ii_alliancesJuż kupiłem :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riess Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Pograłem przez piątek i sobotę w kampanię i... o ja pieprzę.Kampania jest odpowiednikiem gry dowolnej. Wybieramy jedną z trzech ras, dostajemy losową galaktykę, planetkę i statek, a co jakiś czas otrzymujemy do wykonania zadania poboczne oraz wchodzące w skład głównego wątku fabularnego.Grając ludźmi mam gigantyczne problemy z przetrwaniem dłużej niż kilkanaście minut na poziomie trudności innym niż Easy, gdzie CPU ogranicza się do stworzenia jednej floty z 20 statkami i 4 czołgami, chyba wcale nie prowadzi badań naukowych i po skolonizowaniu czego się dało walczy między sobą czekając aż gracz wymaxuje badania i zbuduje flotę na 1000 statków, 2000 czołgów i ich wywalcuje.Na mediumie jak mamy szczęście (czyt. gra nie dowali na dzieńdobry questa z pirackim najazdem po którym czasem kończyłem grę w miej niż minutę) to po 20-30 minutach wszyscy sąsiedzi wypowiadali mi wojnę, i chociaż z jednym mogłem sobie powalczyć, to do kilku nie miałem jak startować. Nigdy też nie udało mi się zbudować przyjaznych relacji z sąsiadami.Na hardzie różnica jest taka że odkrycie innej cywilizacji oznacza otrzymanie od gry trzech wiadomośc w ciągu 5 sekund:- You have discovered Godan Kingdom!- You have received diplomatic message from Godan Kingdom!(i nim zdążę kliknąć w menu na "Diplomacy")- War has been declared! Godan Kingdom against Solarian FederationNastępnie z pupy przylatuje wywalona w kosmos flota której nic nie mogę zrobić Nie wiem czy to przez skrypty albo coś, ale narazie odpuściłem sobie kampanię i próbuję sił w skirmiszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ch_R0me Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Pamiętam jak się w IG2 zagrywałem jak kiedyś podczas liceum na religię musiałem przez całą noc film transkodować na DVD; koniec końców jakość była tragiczna po konwersji, ale to nieważne. Ważne było to, że nawet jak CPU było wykorzystywane na maxa przez konwersję, to i tak grało się świetnie (a miałem standalone demo na PC). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riess Opublikowano 17 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Dla mnie IG2 ciągle pozostaje najlepszą grą 4X przez odpowiedni balans między systemami w rozgrywce a ich skomplikowaniu. Mam cichą nadzieję że kiedyś dorobi się fanowskiego klona silnika, tak jak to stało się z pierwszą częścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi