Jump to content

XTM 0.7.4 już jest.

Yacek
 Share

Recommended Posts

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

To ja parę słów tytułem wstępu.

Zacząłem nową grę jako Lost Otas. Próbowałem też innych pozycji ale prowadzenie wycieczek (Boron Tours), latanie nieuzbrojonym stateczkiem z „zabójczą” prędkością 80 m/s (Peacefull Goner) czy dorabianie się pierwszych kredytów jako właściciel na wpół rozwalonego Merkurego (Bad Luck) jakoś mi nie podeszło. Nie mówiąc już o byciu Xenonem, czy innym Kha’akiem 🙁 . Zacząłem więc w Mealstorm jako właściciel uszkodzonego (ale z pełnymi osłonami i jakim takim uzbrojeniem) Reapera i będącej w podobnym stanie Elity. Jedyną pociechą był fakt, że na reperację to ja nie wydam ani grosza. I początkowa wiadomość, że ten profil jest kompatybilny z BG(!) 😉 . Tuż za bramą w Grand Exchange wpakowałem się na pierwszego P Ścigacza z obstawą. I tak już zostało, przez sporą część gry.

Smok Shivan jest teraz pilotowany przez pirata (a w każdym razie odzywa się jak pirat). I o ile osłony można mu zdjąć dosyć szybko, to kadłub jest już trudnym orzechem do zgryzienia.

W Montalaar spotkałem Ziemskie Siły Ekspedycyjne. Już zacierałem łapki, bo kierowali się do Lighta a tam cerberki, centaury i tym podobne zabaweczki... Nic z tych rzeczy. Imprezka zaczęła się dopiero w Aladnie a na celownik zostali wzięci piraci... Z drugiej strony Argoni też nie używają sobie na ziemskich transportowcach. Szkoda... 😉((

A tak przy okazji Ziemian. Reputację na starcie miałem „0” i tak już pozostała. Póki co nic nie robiłem, żeby ją podnieść a na dodatek w Heretic’s urzęduje sobie Mantis. A w opcjach sprawdzenia reputacji pojawili się też piraci, Xenoni i Kha’aki.

A dzisiaj wybiorę się na randkę rozbieraną (z osłon, z osłon <_< ) z Galeonem. I tylko mam dylemat, czy postawić sobie stocznię i kupić mojego ulubionego Seta, czy sprawę zakończyć na Cerberku zakupionym w "legalnej" stoczni...

Edit:

I jeszcze jedno. W Memorial of Lights jest fabryka laserów polaronowych (mapa pokazuje, że trochę ich jest na stanie) więc prawdopodobnie będzie się można pobawić cyborgami...

Natomiast błędu z „pierwszą serią na wiwat” nie naprawili...

Ja tradycyjnie już zostałem bankrutem i zabójcą. Wylądowałem w sektorze Aladna Hill i pierwsze co zrobiłem to poleciałem po Pogromcę do Akeelas Beacon. Potem zahaczyłem jeszcze o nowy sektor Memorial of Light. Wybrałem się też do sektora Light of Heart (aby sprzedać Pogromcę) i tu moje wielkie zdziwienie. Takiej ilości Piratów to dawno nie widziałem (może nawet nigdy). Ale dzięki temu latam już piracka Eclipsą, w pełni uzbrojona i wyposażoną. Mam już SCS i jeszcze sporo kredytów zostało mi na koncie. Do pomocy przy zbieraniu pozostałości po piratach i handlu mam Ikarusa.

Tez byłem zdziwiony jak zobaczyłem ziemskie statki (Mjolnir i Valkiria) przemieszczające się spokojnie przez sektor. Jeszcze większe zdziwienie zaliczyłem po jakimś czasie, gdy okazało się że nie mam ziemian dodanych do rozgrywki 🙁. Zapomniałem ich włączyć, ale to w sumie dobrze, bo teraz gdy u Argonów podbiłem sobie reputację to jak włączyłem ziemian, mam u nich reputację +20.

A ja też tradycyjnie wrzuciłem warsztat do Galeona i tu kolejny szok. Naprawy w 7.4 są piekielnie drogie 🙁 . Przy naprawie większych statków w doku Kredyty znikają z konta w zastraszającym tempie a sprzedanie naprawionych statków nie jest już tak opłacalne (jeśli w ogóle jest) jak poprzednio. Potężne kompleksy naprawcze z 3-4 HQ chyba już odejdą niepamięć 😉(( , a naprawiał będę tylko statki na własne potrzeby.

Edit:

Za to naprawy idą teraz zdecydowanie szybciej. Czyżby lepsi fachowcy kazali sobie więcej płacić z swoje usługi?

Też to zauważyłem. Kupiłem wczoraj tradycyjnie u piratów Galeona, dodałem mu warsztat, bez jakiegokolwiek innego wyposażenia (broń, osłony itp.), chciałem by naprawami zarobił na siebie. U tu zonk, zadokowałem do niego 4 P Ścigacze i jak szybko zacząłem naprawę tak szybko skończyłem. Brak kredytów na koncie, został mi 1Kr. 🙁

Ale fakt, naprawa zdecydowanie szybsza. Ale co do opłacalności to trzeba sprawę zbadać, bo mnie się wydaje że nadal jest to opłacalna zabawa, choć może mniej niż poprzednio.

WoyTass niestety muszę cię rozczarować żaden z profili startowych XTM nie jest kompatybilny z Fabułą i z BG (w tym też lost Otas). Jak się dobrze wczytasz w komunikat początkowy to zobaczysz. Zarówno Hyperion jak i HQ są dostępne w odpowiednich stoczniach. (Neither the Egosoft main story nor Bala Gi research mission are Available in this Custom start!)

I kolejna wtopa. czytałem o tym na forum XTM-a, ale musiałem sam sprawdzić 🙁

Nie ma komendy "Montuj standardowe wyposażenie" (czy jak to tam teraz po angielsku powinno być, bo spolszczenia jeszcze nie ma) w rozkazach własnych DOK-ów. 😉((

• 2 weeks later...

Witam,

mam problem z nową wersją XTD. Moje sejwy z wersji 0.7.3 nie dają się otworzyć. Są corrupted (Error loading savegame, may be corrupt!). Próbowałem już rożnych konfiguracji procesu instalacyjnego (aktualizacja i nowa instalacja). Ostatnio wykonałem co następuje:

1) usunąłem bonus packa;

2) usunąłem XTD 0.7.3;

3) usunąłem instalatora skryptów;

4) usunąłem całkowicie X3;

5) wyczyściłem system ze śmieci i zrestartowałem;

66 zainstalowałem X3;

7) wykonałem update z bazowej wersji X3 2.0.2 do wersji 2.5 za pomocą patcha 1.0->2.5;

8.) zainstalowałem bonus packa 3.1.07;

9) zainstalowałem instalatora skryptów v2.12;

10) rozpakowałem pełną wersję nowego XTD 0.7.4 do tymczasowego katalogu i następnie skopiowałem do katalogu z grą przepisując wszystko o co zostałem zapytany.

11) uruchomiłem grę i chciałem wczytać ostatniego sejwa i po pewnej chwili grę wyrzuciło do Windows i pojawił się komunikat mówiący, że plik jest corrupted.

Wcześniej zdążyłem jeszcze przeinstalować grę do poziomu XTD 0.7.3. Sejw wczytał się bez problemu. 🙁

Na forum anglojęzycznym radzono wykonanie upgrejdu z wersji 0.7.3 do wersji 0.7.4. To też nie pomogło.

Gram w wersję angielską gry. Czy ktoś już spotkał się z takim problemem?

Nie może to być pozostałość po jakimś skrypcie. Tak jak już to napisałem przeinstalowałem grę do poziomu 0.7.3 bez innych skryptów (poza bonus pakiem) i sejwy uruchamiały się bez problemu. Tym niemniej dzięki. 🤔 Prztetstuję jeszcze parę innych opcji związanych z zapisem stanu gry (mała szansa na powodzenie). Będę się musiał chyba jednak zastosować do rady Yacka. Jak uda mi się rozwiązać problem to powiadomię. No cóż do roboty. 😀

• 2 weeks later...

Witam,

udało uruchomić mi się sejwa z wersji XTM 7.3 w wersji 7.5. Tak jak to już opisał Yacek w tym miejcu

http://xudb.pl/topic/323-xtm-0-7-5-ju-jest/ 🤔

należy zapisać grę 7.3 po wleceniu do sektora gdzie nie ma innych statków lub jest ich jak najmniej. Ja dla pewności wysiadłem jeszcze ze statku i wysłałem go do sąsiedniego sektora. Dopiero gdy bylem sam w sektorze zapisałem grę. Po przeinstalowaniu do poziomu XTM 7.5 sejw wczytał się bez problemu. 😀

Podobną procedurę znalazłem również na angielskim forum.

Pozdrawiam