Jump to content

konwersja screenów z X3TC

gulip
 Share

Recommended Posts

Standardowe screeny z gry zajmują mi 7,91 mb format bmp, używając xnview konwertuje je do jpg i zajmują wtedy 350 kb.

Konwersja zadowalająca ale jest 1 haczyk te screeny co więcej ważą mają 32 bitową paletę kolorów a te mniejsze 24 bitową i to widać (obrazek jest dużo mniej imponujący).

Stąd prośba, może ktoś poleci jakiś program konwertujący z zachowaniem jakości 32 bitowej, bądź oświeci mnie w temacie opcji xnview.

Ja screeny zwykle konwertuję do PNG. Praktycznie nie widać spadku jakości, a pliki zajmują wyraźnie mniej miejsca. Od paru lat używam IrfanView, ale xnview powinien też mieć możliwość wyboru tego formatu.

Przy JPG spadek jakości był zawsze widoczny, niezależnie od tego jak i czym konwertowałem.

W dniu 12.02.2014 o 13:24, Prowler napisał:

Od paru lat używam IrfanView, ale xnview powinien też mieć możliwość wyboru tego formatu.

Przy JPG spadek jakości był zawsze widoczny, niezależnie od tego jak i czym konwertowałem.

IrfanView (a zapewne xnview) ma możliwość ustawienia stopnia kompresji .jpg

A przy otwieraniu .bmp i tak zmienia BPP z 32 na 24, więc wyświetlany oraz jest w 24 BPP.

Nie ma sprawy 😀

W dniu 12.02.2014 o 17:21, Yacek napisał:

IrfanView (a zapewne xnview) ma możliwość ustawienia stopnia kompresji .jpg

A przy otwieraniu .bmp i tak zmienia BPP z 32 na 24, więc wyświetlany oraz jest w 24 BPP.

Wiem, ale jak pisałem- przy JPG, niezależnie od ustawień, jakość screenów po konwersji nie była zadowalająca.