Jump to content

Kampania

facemob
 Share

Recommended Posts

• Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

W dniu 19.11.2013 o 19:15, bufi napisa艂:

Jest kilka klimatycznych na maxa zrobionych sektorow. Np. Stocznia blisko gwiazdy. Cale Zony napakowane asteroidami. I ta pustka, nieznana i wieeelka. Tylko w austostradach czuje sie bezpiecznie 馃榾 Autostrady maja swoj klimat. Kto nie czuje ten gupi ;D

W艂a艣nie tutaj buszuje - klimat dok艂adnie jak opisa艂e艣 馃榾

Tutaj te偶 szukam zlece艅 na szef贸w karteli - aby im statek przej膮膰 aborda偶em 馃槇

W dniu 19.11.2013 o 19:15, bufi napisa艂:

Jest kilka klimatycznych na maxa zrobionych sektorow. Np. Stocznia blisko gwiazdy. Cale Zony napakowane asteroidami. I ta pustka, nieznana i wieeelka. Tylko w austostradach czuje sie bezpiecznie 馃榾 Autostrady maja swoj klimat. Kto nie czuje ten gupi ;D

Pustka wielka i ogromna jest w mojej g艂owie, bo jestem gupi 馃槢

W dniu 20.11.2013 o 01:25, Kajdorf napisa艂:

Wie kto艣 od czego zale偶y zatrudnienie kogo艣 do za艂ogi? Mam zatrudni膰 kapitana. Bior臋 namiar, a tam nie ma opcji do zatrudnienia. Ju偶 by艂em u 5 i nic.

Najprawdopodobniej masz za du偶o za艂ogant贸w na swoim statku i nie masz miejsca by go zabra膰 na pok艂ad - sprawd藕 czy po zwolnieniu kogo艣 poka偶e Ci si臋 opcja rekrutacji.

Wydaje mi si臋, 偶e 5 os贸b.Maksymalnie mia艂em:

Oficera Marines

In偶yniera zaokr臋towanego na moim statku

Pilota

In偶yniera zakontraktowanego do pracy gdzie indziej

In偶yniera zakontraktowanego do pracy gdzie indziej

Ostatnich dw贸ch in偶ynier贸w wzi膮艂em by przekaza膰 ich do przej臋tego aborda偶em statku.

Zauwa偶y艂em r贸wnie偶, 偶e in偶yniera kt贸rego przypiszemy do innego statku ni偶 nasz, nie mo偶na ju偶 przerzuci膰 na inny statek, ani zast膮pi膰 innym in偶ynierem. Dla odmiany kapitana czy oficera obronnego mo偶emy zast膮pi膰 innym kapitanem/oficerem.

Mam 4. In偶yniera, pilota, oficera marines i ekonoma . Mam 260k kredyt贸w, wi臋c to raczej nie problem z kas膮. Tylko 偶e to powt贸rka z sytuacji gdzie robi艂em misj臋 z szukaniem za艂ogi dla transportowca, tam mia艂em problemy z zatrudnieniem oficera defensywnego a nie mia艂em nikogo na pok艂adzie.

Ekonoma zatrudni艂em, bo s膮dzi艂em 偶e go przenios臋 na statek i tamten dzi臋ki temu mo偶e b臋dzie sam handlowa艂. Teraz gdy ju偶 polata艂em po r贸偶nych stacjach i po fabule to wydaje mi si臋 偶e on s艂u偶y do obs艂ugi stacji, gdy偶 s膮dzi艂em 偶e do tego jest architect. Jak dla mnie tylko zamieszanie z tym zatrudnianiem za艂ogi, tym bardziej 偶e nie ma w instrukcji kt贸ry do czego s艂u偶y. Bajer fajny, ale gdyby jasno by艂o napisane kt贸ry do czego s艂u偶y.

Spoiler

Jestem w misji gdzie trzeba zatrudni膰 marines i kapitana.

Tak samo z modu艂ami radaru: long ju偶 wiem, ale po co inne i kiedy je najlepiej u偶ywa膰? Radar "station" wrzuca kolory na stacjach, co one oznaczaj膮 to nie rozgryz艂em jeszcze. Obecnie latam tylko w tym trybie. Co jest bardziej widoczne to umiejscowienie punkt贸w wra偶liwych na ostrza艂, jak dzia艂ka, tarcze.

Czytam forum i doszedlem do wniosku ze jednak cos napisze.

Na poczatku przepraszam ze nie mam polskich "ogonkow" ale ze tak powiem pojechalem na "zmywak" i mam agielskiego windowsa.

Cala sytuacja z X Rebirth przypomina mi sytuacje z nowym Simcity.

Na forum Simcity tez byla panika,furia wyrywanie wlosow z glowy i ogolnie marazm oraz zapowiedzi ze si enie bedzie w to cos gralo.

No i jednak po osmiu poprawkach ludzie graja.

Nikt nie bral pod uwage ze to sa dwie rozne gry a kazdy chcial poprostu Simcity 4 bis ale jaki to mialoby sens.

To samo z X.

Jaki sens mialoby powielenie X3 chocby TC skoro juz jest i to z tyloma modami zer kazdy moze grac jak chce i jak lubi

Chodzilo o stworzenie czegos nowego.

X Rebirth to calkiem inna gra ktora tylko w nazwie ma X i trzeba ja w ten sposob oceniac.

Jedyna osoba ktora to rozumie chyba na tym forum jest Krutek

W kazdym razie naleza sie podziekowania za porady i opisy czego mozna sie spodziewac jakie ulatwienia znalezc i jak znalezc.

W moim imieniu dziekuje i czekam na wiecej wiesci i opisow z Krutka strony bo reszta oczywiscie napisze ze kosmos to tylko przestrzen i nie ma kanalow wentylacyjnych na stacjaach bo i po co 馃榾

Otoz jesliby istnial taki swiat jak przedstawiony w X to tez sa szafki i kanaly wentylacyjne

Ludzie tez chowaliby czy gubili tam przedmioty

Owszem chodzenie i grzebanie po szafkach jest idiotyzmem ale tez gdybysmy sie trzymali realiow to zrobmy gre gdzie do najbloizszej Proximy Centauri bedziemy na wlaczonym kompie lecieli 4,3 roku swietlnego.

Wtedy realizm jest 100% i mozemy pomarudzic.

Moim zdaniem gra wyglada dobrze,autpostrady sa swietnym pomyslem,

Co do mapy sie nie wypowiadam.Mapa jak mapa ma pokazywac gdzie co i jak a nie miec na wyposazeniu prysznic i masazyste.

Krutek czekam na wiecej opisow cala rezte pozdrawiam.

P.S. Co do shutboxa to napisalem tutaj co by mi ta mysl i wam nie umknela w mroku dziejow.Tam nie mam co pisac bo wlasciwie moge o pogodzie.

Marcin skoro m贸wisz o Sim City to zobacz ile ju偶 wysz艂o p艂atnych dodatk贸w i to one dopiero ruszy艂y gr臋 z miejsca, zgadza sie 偶e by艂y patche ale one i tak nie naprawi艂y tego 偶e gra jest 艂atwa, ma艂a i nastawiona wy艂膮cznie na gr臋 multi, bo graj膮c samemu w ko艅cu si臋 dusisz w tych ma艂ych sektorach. Nie wiem czy w ko艅cu poprawili wyszukiwanie wolnych dzielnic i czy poprawili do艂膮czanie/wyrzucanie ludzi kt贸rzy nie ogarniaj膮 gr臋. Obecnie z dodatkami gra kosztuje jakie艣 300z艂. To tyle na temat SimCity. Nawet nie chce mi si臋 tej gry uruchamia膰, wol臋 Cities XL.

Co do X, cz臋艣ciowo zgadzam si臋 z opini膮 Krutka ale tylko z tego powodu 偶e gr臋 traktuje jako wyzerowanie serii. I tylko wtedy si臋 z nim zgadzam. Gra jest dla mnie jakby pierwsz膮 cz臋艣ci膮 ca艂ej serii, nowej bo inaczej si臋 nie da do tego podej艣膰. Wiele rzeczy mi si臋 tutaj nie podoba, nie wzi膮艂em si臋 jeszcze za m贸j ulubiony handel i budow臋 fabryk wi臋c nie wiem jak to tutaj wygl膮da. Jak narazie robi臋 fabu艂臋 i pr贸buje si臋 przebi膰 przez te nowe ich pomys艂y. Fajnie si臋 bawi艂em przy DSO, ale to by艂a gra na jedno/dwa przej艣cia. Czy ten X mnie tak wci膮gnie jak stare wersje? Tego nie wiem, bo jak narazie walcz臋 z gr膮 i kiepskimi informacjami co z czym si臋 je. A z tego co widz臋 gra ma bardzo uproszczone zasady ekspansji ekonomicznej, bardziej jest skupiona na walkach. Nie mam zbyt du偶o czau na gr臋, bo pracuje w systemie dwuzmianowym, teraz mog臋 po艣wieci膰 ok 2 godz dziennie na gr臋, ale ta gra mnie irytuje w obecnej formie. Co do pomys艂u autostrad, wygladu kompleks贸w, ruchu przy nich po ma艂u sie przekonuje. Bo traktuje je jako miasta kosmiczne a nie sektory w g艂ebokim kosmosie. W wielu ksi膮zkach SF kt贸re czyta艂em do tej pory takie co艣 by艂o opisane, i dlatego po ma艂u ta wizja do mnie przemawia.

W dniu 20.11.2013 o 13:29, LeWaR napisa艂:

Gdzie jest radar???

Radar, porz膮dn膮 map臋, polecenia dla floty, rozmaite rodzaje broni i porz膮dne walki wymagaj膮ce jaki艣 umiej臋tno艣ci masz w X3 - w rebirthu masz bugi a jak je naprawi膮 to nic nie zostanie.

Od razu uprzedzam atak z modami 偶e dodadz膮 naprowadzanie, sensowne wybieranie wrog贸w czy komendy dla floty itd. ale czy my m贸wimy o rebirthu ego czy o przer贸bce moder贸w.

Dzi臋kuj臋 za mi艂e s艂owo 馃榾

Co zrobi膰 by jecha膰 szybciej na autostradzie?

Spoiler

Je艣li mija Ci臋 jaki艣 inny statek z boku, przeskocz na jego tor i podczep si臋 do jego "ty艂ka" 馃槇

Wczoraj pr贸bowa艂em dalej ruszy膰 fabu艂臋 i ... zakupy 偶arcia mnie przeros艂y. Poziom zbugowania kolejek zakupu/sprzeda偶y mnie wyko艅czy艂 - mo偶e dodatkowo przez to, 偶e mam komputer pok艂adowy z trojanem i wirusem? Czort wie, wracam dalej do polowania na statki pod k膮tem aborda偶u, oraz misje rajdu - 艣wietna zabawa ganianie si臋 z bandziorami. Poza tym, przy艣wieca mi cel, musz臋 uzbiera膰 ok. 55kk na niszczyciel. Po hulaszczym trybie na pierwsz膮 rat臋 ju偶 mam 18kk.

Czytaj膮c forum natkn膮艂em si臋 na notk臋 napisan膮 w fajny prze艣miewczy spos贸b "偶e po co ma oblatywa膰 ca艂膮 stacj臋, 偶eby dosta膰 kilka % zni偶ki". Nie wiem jak Wam, ale mnie na obecn膮 chwil臋 sprawia frajd臋 latanie i zwiedzanie tego co przygotowali z Egesoft. Ogl膮danie z bliska kompleks贸w, szukanie nowych ofert z czaszk膮, walki przy kompleksach lub zdobywanie statk贸w sprawiaj膮 mi przyjemno艣膰, 偶e mog臋 si臋 zrelaksowa膰 po pracy. Dodatkowo 艣wiadomo艣膰, 偶e pojawiaj膮 si臋 ciekawe mody, patchami usuwaj膮 b艂臋dy, powoli, powoli gra turla si臋 do przodu. Ja patrze na to tak, kupi艂em od Egesoft, du偶y budynek magazynowo-biurowy, kt贸ry nie jest praktycznie zagospodarowany. Otoczenie i wyko艅czenie estetyczne samego budynku jest na wysokim poziomie. Owszem, tu i 贸wdzie, przyda si臋 troch臋 operacji plastycznych i rekonstrukcji twarzy, ale to drobiazg. Trzeba jednak dopasowa膰 sobie modami ca艂e wyposa偶enie, by nasz biurowiec hula艂, a偶 mi艂o.

Nie od razu Krak贸w zbudowano.

Ps. Kolejnym ma艂ym wybuchem optymizmu jest fakt, 偶e Yacek zabiera si臋 za spolszczenie. Z dw贸ch powod贸w dobrze to nam wr贸偶y, ale ciii 馃槈

Co do dostawy 偶arcia to masz r贸偶nego rodzaju transportowce (kontenerowce, do przewozu energii itp) musisz mie膰 odpowiedni ale z tego co pami臋tam to ten konstrukcyjny okr臋t mo偶e przewozi膰 偶arcie, tak samo jak ten transportowiec co si臋 go ma od startu. Po za tym przy zakupie wybierasz jaki okr臋t ma to zabra膰 + musi by膰 w tym sektorze a przy sprzeda偶y musisz dopilnowa膰 偶e dobrej osobie sprzedajemy - wi臋kszo艣膰 opcji jest upierdliwa lub zbugowana.

@up - pr贸bowa艂em tego , nawet wzie艂em zmieni艂em kapitana (bo mo偶e poprzedni nie wiedzia艂 jak wysy艂a膰 drony? ) i nadal nic...

chyba zaczn臋 robi膰 misje i kupie sobie statek od jedzenia... bo ten konstrukcyjny nie ma chyba nawet hangaru na dronki

Mo偶e to musi by膰 transportowiec bo aby kupi膰 i sprzeda膰 papu susi on sam dokowa膰 (nie ma przesy艂ania towaru dronami - przynajmniej ja nie odkry艂em czego艣 takiego) chwile to trwa - kapitan tego okr臋tu ci powiadomi czy sko艅czy艂 i tak samo ze sprzeda偶膮. A typ okr臋tu to stawiam na kontenerowca bo ten od startu musia艂 przewozi膰 ogniwa czyli by艂 przystosowany do przewo偶enia energi ale jedzenie to nie energia wi臋c zostaje opcja po艂膮czona przewozi i jedno i drugie - taki chyba by艂 ten od startu.

Aha przy okazji poszukaj tam sobie miejsca na budowe.

Najnowszy patch co艣 poprawi艂, bo mog臋 ju偶 rekrutowa膰 kapitan贸w. W ko艅cu wy艣wietla mi si臋 komenda: rekrutuj. Na statku mo偶na mie膰 tylko 4 cz艂onk贸w za艂ogi, przynajmniej ta laska obok tak m贸wi. No i to by si臋 zgadza艂o, bo zwolni艂em jednego go艣cia i ju偶 nie marudzi.