Jump to content

Problem z cenami w kompleksie

zamek9
 Share

Recommended Posts

Mam pytanko i w sumie to nie wiem czy dobrze znowu pisze, ale gram w XRM to chyba dobrze 馃榾

Wybudowa艂em sobie kompleks i w fabrykach kt贸re po艂膮czy艂em nie mog臋 ustawi膰 cen sprzeda偶y, tylko mog臋 ceny kupna... mog臋 ustawic cene sprzeda偶y moich produkt贸w ale ogniwa juz nie sa w moim kompleksie produktami tylko surowcami,przed po艂膮czeniem np. elekktrowni s艂onecznej mog艂em ustawi膰 za ile chc臋 sprzedawa膰 ogniwa bo by艂y to produkty, gdy j膮 po艂膮czy艂em w kompleks nic takiego nie zauwa偶y艂em, jest tylko "ustaw cen臋 kupna"(bo s膮 surowcami)...

mo偶e mi kto艣 pom贸c gdzie wida膰 za ile ja sprzedaj臋 ogniwa jako surowce w moim "kompleksie ?"

Pozdrawiam

W dniu 21.10.2012 o 14:27, Yacek napisa艂:

Pytanie nie ma nic wsp贸lnego z XRM.

Takie s膮 regu艂y 艂膮czenia fabryk w kompleksy, sprzedajesz z nich produkt finalny, pozosta艂e produkty s膮 traktowane jako surowce.

http://xudb.pl/topic/36-faq-x3-xtm-tc-komentarze/page__st__70__p__15544#entry15544

Dobrze, s膮 tak traktowane, ale przecie偶 mog臋 sprzedawa膰 te偶 w kompleksie surowce oprocz produktow, wiec jak zobaczyc za ile sprzedaje te surowce ?

No tak mog臋, tylko jesli chodzi o produkty to sprzedaz ustawiam a jesli chodzi o surowce to kupno ustawiam, i z tego co czytam to chyba to samo. Bo jak ustawiam surowcom cene kupna to tez ustawiam im cene sprzedazy. Dziwne to troch臋 ale inaczej tego nie rozumiem.

Wi臋c powiedzmy, 偶e ogniwa to moje surowce, ustawiam im "艣redni膮 cene kupna" na 15, 艣rednia jak to 艣rednia wiec moj Merkury wylatuje z bazy i kupuje j膮 za 16, wraca do bazy uzupelnia zapasy, po pewnym czasie przylatuje powiedzmy Arg Transport energii i kupuje mi ja za 14 kr ? No 艣rednia 15 wi臋c niby mo偶e si臋 tak zda偶y膰,

Nie chodzi mi tu o handlarzy sektorowych wszech艣wiatowych czy kup taniej i sprzedaj dro偶ej itp. chodzi mi statek ktoremu jest przypisana pewna baza(dokladniej kompleks) i wlaczony normalny handel w tej bazie, a do tego jeszcze w艂膮czone by mogl komputer z baza tez handlowa膰.

Czy to mo偶e jest tak, 偶e jak ustawiam 艣rednia cen臋 surowca 15, to moj Merkury probuje ja kupic za mniej jak 15, a gdy przyleci np ATE moze ja zakupic tylko za wiecej jak 15 ? Sorry ale tego nie rozumiem, sk膮d wiedzie膰 ustalaj膮c jedna warto艣膰(bo wiecej nie mozna) 偶e moj Merkury kupuje taniej ogniwa niz przylatujacy transport Arg. do mnie i kupujacy te ogniwa.

Mam nadziej臋, 偶e nie pogmatwa艂em za bardzo : )

W dniu 21.10.2012 o 18:24, zamek9 napisa艂:

No tak mog臋, tylko jesli chodzi o produkty to sprzedaz ustawiam a jesli chodzi o surowce to kupno ustawiam, i z tego co czytam to chyba to samo. Bo jak ustawiam surowcom cene kupna to tez ustawiam im cene sprzedazy. Dziwne to troch臋 ale inaczej tego nie rozumiem....

W ustawieniach kompleksu mo偶esz zdecydowa膰 o kilku wariantach. Oczywi艣cie ustawiasz cen臋 sprzeda偶y produktu finalnego (to mo偶e si臋 zmieni膰, tak pewnie by艂o w Twoim przypadku, bo na pocz膮tku ogniwa by艂y produktem ko艅cowym, a po przy艂膮czeniu kilku innych fabryk do kompleksu ogniwa zosta艂y "zdegradowane" do roli surowca). Mo偶esz zdecydowa膰, czy ten produkt b臋dzie kupowany tylko przez Twoje statki, czy te偶 b臋dzie dost臋pny dla innych. Je艣li chodzi o Twoje surowce, to tu r贸wnie偶 mo偶esz zdecydowa膰, czy chcesz: 1) kupowa膰 i sprzedawa膰, 2)tylko kupowa膰, 3) tylko sprzedawa膰, 4) w og贸le nimi nie handlowa膰. Odpowiednie ustawienie tych opcji powinno rozwi膮za膰 Tw贸j problem (pisz臋 z pami臋ci, nie gra艂em od kilku tygodni).

Ok wszystko to rozumiem i jest tak jak piszesz, tylko nie za bardzo mi o to chodzi... bo chodzi mi w艂a艣nie, 偶e tym ogniwom kt贸re sta艂y si臋 teraz p贸艂produktem(moge zrobi膰 je produktem ale nie o to chodzi) ustawiam jedna cene sprzedazy np 15, ustawiam te偶, 偶e mo偶e sprzedawa膰 m贸j statek te ogniwa jak i kupowa膰 komputer w moim kompleksie te ogniwa i po prostu nie rozumiem za ile sprzedaje je moj statek a za ile kupuje u mnie je komputer(jesli ustawiam im "jedn膮" cen臋)

cena zakupu=cena sprzedazy - wi臋c co za tyle samo on ode mnie kupuje co ja je sprzedaje ? to jaki w tym sens

Je艣li dasz mu rozkaz, 偶e ma sprzedawac jak najdro偶ej a kupowa膰 jak najtaniej to wiadomo o co chodzi 15+ i 15-

ale w tym przypadku......

Ci臋偶ko zagl膮dn膮膰 do FAQ: http://xudb.pl/topic/36-faq-x3-xtm-tc-komentarze/page__st__70__p__15544#entry15544

i przeczyta膰:

Cytat

Sma偶alnia stek贸w sprzedaje je w cenach od 34 do 110 kr. 艢rednia cena to 72kr. Je艣li masz Stacj臋 Handlow膮 ustawiasz w niej cen臋 na 72kr.Handlowcy z poleceniem kup po najni偶szej cenie b臋d膮 szuka膰 SW w cenach z przedzia艂u 34-71kr. Handlowcy z poleceniem sprzedaj po najlepszej cenie, b臋d膮 szuka膰 fabryk gdzie b臋d膮 mogli sprzeda膰 SW w cenach z przedzia艂u 73-110kr

Oczywi艣cie to by艂 przyk艂ad. Ale odnosi si臋 r贸wnie偶 do twojego kompleksu i Ogniw Energetycznych.

"Handlowcy z poleceniem kup po najni偶szej cenie b臋d膮 szuka膰 SW w cenach z przedzia艂u 34-71kr. Handlowcy z poleceniem sprzedaj po najlepszej cenie, b臋d膮 szuka膰 fabryk gdzie b臋d膮 mogli sprzeda膰 SW w cenach z przedzia艂u 73-110kr"

- wszystko Yacek przeczyta艂em i po kilka razy, wydaje mi sie, 偶e te偶 zrozumia艂em ale.....

ja w艂膮czam "przedstawiciela handlowego"..... to jest ca艂kowicie inna opcja, i przypisuj膮c go do okre艣lonego kompleksu(baza) nic mu takiego p贸藕niej w艂膮czy膰 nie mog臋(chyba 偶e i tak tak samo dzia艂a), mog臋 mu "zatrzyma膰 polecenie" i da膰 powy偶sze polecenia ale nie chodzi mi o nie, wtedy wiem, 偶e zrobi jak powy偶ej piszesz.

Wi臋c rozumiem, 偶e m贸j Mercury poleci i gdy ustawie cene 72 to bedzie chcial sprzeda膰 za wi臋cej... mimo, 偶e nie dam powy偶szego polecenia bo to inna opcja, a co jesli mam ustawione jeszcze, 偶e komputer te偶 mo偶e do mojego kompleksu przylecie膰 i je sobie kupi膰... wtedy on mo偶e kupi膰 te偶 tylko za wy偶sza cene ? : )

Mo偶e jakiej艣 opcji nie znam, ale wydaje mi si臋, 偶e wszystko "prze艣ledzi艂em"............ i dalej nie kapuj臋.

1. Wydzieli艂em posty, bo nie maj膮 one nic wsp贸lnego z XRM.

2. Przedstawiciel Handlowy to nic innego jak handlowiec, tylko zamiast jednego rozkazu (np. Kupuj po najlepszej cenie) realizuje kolejno r贸偶ne rozkazy (kupuj, Sprzedaj) w zale偶no艣ci od potrzeb kompleksu. To czy kupuje lub sprzedaje zale偶y od stanu danego towaru na magazynie kompleksu, oraz cen za jakie mo偶e kupi膰 lub sprzeda膰 dany towar w swoim zasi臋gu. Zmieniaj膮c cen臋 tego towaru w kompleksie stymulujesz go do odpowiedniego zachowania. Obni偶ysz cen臋, to wi臋cej b臋dzie sprzedawa艂, podniesiesz cen臋, wi臋cej zakupi.

1. Nie ma problemu

2. Mo偶na w dalszych opcjach "przedstawiciela handlowego" w艂膮czy膰 czy ma by膰 handlowcem, sprzedawc膮 czy kupcem.. i w艂膮czaj膮c mu tylko "sprzedawca" b臋dzie towary tylko sprzedawa艂...

Dodatkowo w stacji mo偶na w艂膮czy膰 sprzeda偶, zakup lub sprzeda偶&zakup, i teraz mam pytanko...

Przedstawicielowi handlowemu w艂膮czam "sprzedawc臋".... w bazie ustawiam sprzeda偶, ustawiam stekom na 60, teraz tak..... moj Mercury bierze steki i sprzedaje je (niewa偶ne za ile, jak piszesz cene najwyzsza jaka moze uzyska膰) ale w bazie wlaczam te偶 "sprzeda偶" wi臋c przylatuje transport Argo艅ski(dobra cena bo srednia 72) chc膮c je u mnie kupi膰... i za ile je kupuje ? bo tego juz nie kapuje w艂a艣nie za ile przylatuj膮cy Argo艅ski trensport je u mnie kupi... bo powiedzmy 偶e m贸j Merkury sprzeda je za 65(co i tak jest wi臋cej niz ustawi艂em) a AT przyleci i je kupi za 60(tak jak ustawi艂em). wi臋c gdzie jest m贸j zysk : (

U ciebie kupi za tak膮 cen臋 jak膮 masz ustawion膮. Tu nie ma dynamicznych cen zale偶nych od ilo艣ci towaru, tak jak na stacjach NPC.

Jak chcesz wiedzie膰 jaki b臋dzie zysk z kompleksu, przy odpowiednich cenach zakupu surowc贸w i cenach sprzeda偶y produkt贸w, to pobaw si臋 kalkulatorem kompleks贸w.

A ja bym proponowal Wewnetrzna Logistyke Towarow a nie Handlowca.

Zbyt wiele czynnikow zalezy od tego ile i gdzie sprzedasz.

Z tego co pamietam musisz miec odpowiednio ustawione w opcjach handlowca,ilosc procentowa ladunku na statku,ilosc kiedy ma zaladowac na statek w zaleznosci od tego ile masz w fabryce itd.Do tego dodaj ze inni rowniez moga handlowac z twoja stacja(jesli masz tak w swoim kompleksie ustawione),moga kupic produkt a twoj handlowiec bedzie czekal na odp. ilosc w fabryce/kompleksie by mogl 'sie zaladowac' plus odpowiedni rynek zbytu czyli popyt na ten towar.

Dla mnie osobiscie to zbyt zagmatwane,wiec uzywam Logistyki Towarow MK1 i MK2 jesli trzeba.

Dzia艂a prawid艂owo. Mo偶e 艂atwiej by艂oby prowadzi膰 dyskusj臋, gdyby艣 opisa艂 jaki masz cel? Je偶eli chcesz "wyci膮ga膰" z tego kompleksu ogniwa po to, aby inna fabryka/kompleks mia艂a zapewnione dostawy ogniw, to wewn臋trzna logistyka nadaje si臋 do tego wy艣mienicie. Jak to b臋dzie wygl膮da膰 po stronie finansowej? Ot贸偶 za wyprodukowane w swoim kompleksie ogniwa nie zap艂acisz...nic. Po prostu, logistyk podleci, za艂aduje zdefiniowan膮 przez Ciebie liczb臋 ogniw i roz艂aduje je we wskazanej lokalizacji. Niezale偶nie od dzia艂ania logistyka, je艣li poziom produkcji Twoich ogniw jest naprawd臋 spory, to oczywi艣cie mo偶esz zdecydowa膰, 偶e ogniwa te b臋d膮 sprzedawane obcym. Po jakim艣 czasie zobaczysz, 偶e w kompleksie masz spor膮 sumk臋, a ogniw zaczyna ubywa膰 (im ni偶sza cena, tym szybciej ich ubywa z biegiem czasu, a mog膮 si臋 i wyczerpa膰).

W X-ach (X3 TC i AP) bawi艂em si臋 przede wszystkim ekonomi膮, i te偶 na pocz膮tku mia艂em podobne do Twoich rozterki i pytania. Obecnie, je艣li mam w planie stworzenie w艂asnych kompleks贸w, w kt贸rych zamierzam produkowa膰 jakie艣 rzadkie i czasoch艂onne dobra (typu zaawansowana bro艅, torpedy, rakiety itp) zawsze zaczynam od rozwoju w艂asnych i darmowych ogniw. Najlepiej robi膰 to w Cho's Defeat, bo mo偶na tam po艂膮czy膰 w kompleks dwie kopalnie krzemu >70, ale je艣li grasz na skryptach (a grasz), to jeszcze lepszym rozwi膮zaniem b臋dzie zgarni臋cie tych asteroid贸w Splitom za pomoca skryptu asteroid relocator, i przeniesienie ich do Akeelas Beacon (ze wzgl臋du na super nas艂onecznienie i najwi臋ksz膮 dzi臋ki temu wydajno艣膰 przy produkcji ogniw)

Tak jak szczekan napisal - istotne jest to jaki masz cel w tym.

Jesli chcesz handlowac ogniwami to raczej malo oplacalne bo cena jednostkowa jest niska.

Jesli masz kompleks , w tym jesli dobrze rozumiem fabryke krysztalow i elektrownie to nadal masz nadwyzke ogniw ?

Jesli tak to moze rozbuduj kompleks lub sprzedawaj polprodukty ktore napewno dadza Ci wiekszy zysk.

U mnie zawsze gwiazdowka i ziolo schodza 馃槈

Kompleks mam z 8 fabryk produkuj膮cych ogniwa, rude, steki, wo艂owin臋, pszenice delexia艅ska, p艂贸tno, amunicja do miotaczy materii i bro艅 o niskiej sile ra偶enia.... 3 ostatnie to produkty

Jeszcze za ma艂o gram w t膮 gr臋 by okre艣li膰 o co mi chodzi, w sumie jeszcze nawet sam tego nie wiem co mam na mysli 馃榿

Akeela's Beacon , ten sektor bym proponowal jesli chodzi o ogniwa,co prawda nie ma tam asteroid ale naslonecznienie jest najwieksze.

Postawilem kompleks na asteroidzie z krzemem i troche zaluje bo nie mam zbyt wiele do wyboru jesli chodzi o fabryki ktore uzywaja plytek krzemowych.

To juz lepiej wykorzystac rude,przynajmniej mozna oslony roznego rodzaju produkowac,a na to zawsze jest zbyt.

Sam mam nadwyzke ogniw w kompleksie ponad 250.000 szt. ale wez tu teraz znajdz nabywcow,dostarcz,ryzykujac przy tym ze jakis pirat czy xenon ustrzeli

ci transportowiec.

W/g mnie gra w ogniwa nie warta swieczki. 馃槈

Ale偶 nie ma najmniejszego problemu przy zbyciu ogniw 馃榾 Po prostu ustawiasz cen臋 na minimum i po jakim艣 czasie stacja nie mo偶e si臋 op臋dzi膰 od nadmiaru ch臋tnych do kupna. W Cho's m贸j kompleks produkowa艂 104 tys ogniw na godzin臋, przy pojemno艣ci magazynowej ponad 600 tys. Potem doda艂em kilka zaawansowanych fabryk (bro艅) i tym samym pojemno艣膰 magazynowa dla ogniw powi臋kszy艂a si臋 do 1,2 mln. Zu偶ycie w艂asne ogniw z tego kompleksu na produkcj臋 broni by艂o praktycznie niewidoczne, bo produkcja sz艂a pe艂n膮 par膮. Kiedy w贸wczas zdecydowa艂em o udost臋pnieniu ogniw ka偶demu ch臋tnemu, stacja zacz臋艂a zarabia膰 r贸wnie dobrze, co pot臋偶ny kompleks z w贸d膮 albo teladihuan膮. Kwestia skali i pewnej cierpliwo艣ci, a偶 zape艂ni膮 si臋 sk艂ady p艂ytek, kryszta艂贸w, wo艂owiny i stek贸w (mimo 偶e splicki sektor, to bazowa艂em na argo艅skim 偶arciu).

Potem gra艂em nieco inaczej. Ten pot臋偶ny kompleks w Cho's by艂 moim zag艂臋biem ogniw, nie handlowa艂em nimi. Tworz膮c r贸偶ne inne kompleksy, rozsiane po wszech艣wiecie, w og贸le nie przejmowa艂em si臋 ju偶 ogniwami, kt贸re - co by nie m贸wi膰 - s膮 podstaw膮 ka偶dej produkcji. Mia艂em praktycznie nieograniczony, odnawialny zapas ogniw, a spraw臋 ich dostaw do innych kompleks贸w za艂atwiali logistycy w Super Mistralach na odpowiednim szczeblu kariery (tzn aktywnie korzystaj膮cy ze skok贸w). W taki spos贸b tworzy艂em np ci膮gi produkcyjne do kompletu uzbrojenia Boreaszy itd.