henryk5pio Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Planuję w tym miesiącu kupno laptopa, którego krótką specyfikację umieściłem w temacie. Procesor planuję kręcić do 2.3/2.5/2.7 ewentualnie 3.0GHz za pomocą K10stat lub Fusion Tweaker'a. Co do grafiki to nie jestem pewien czy MSI Afterburner pójdzie do boju Waham się :/ ...Natomiast do was mam pytanie, czy na tym sprzęcie X3:TC pójdzie mi o wiele lepiej niż na obecnym (Pentium 4 2.8GHz/ Radeon 9600PRO 256MB/ 1280 RAM) oraz czy ktoś z was może mi tak "unaocznić/ określić) jak dużej mogę się spodziewać różnicy w wydajności?? Na + albo - ...Dokładniejsza specyfikacja jest tutaj: http://www.x-kom.pl/p/74682-notebook-laptop-15,6-asus-x53ta-sx170v-a6-3400m-6gb-640-dvd-rw-7hp64.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medyk Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Nie wiem jak chodzi ci na obecnym, Ale mi na HP pavilon dv5, Procesor 2x2 GHz 2 Mb i z kartą Geforce 9800 z 512Mb i 3 giga ramu (z systemem vista, mulator wszystkiego co się da) chodziły X-y, Crysis (tylko na średnich), Gta 4 (na średnio niskich ;p), Mass Efect 2. Tobie powinno jeszcze lepjej wszystko chodzić.Więc myśle że spokojnie ci będą X-y śmigać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Dzięki Medyk Wszędzie na forach czytam, że jednak to jest słaby laptop, albo inni piszą, że jest "Zasada", iż procka w laptopie się nie kręci Ale Ci co mają ten sprzęt i kręcą, chwalą go sobie i to bardzo, więc Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medyk Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Bo w lapku jest problem z chłodzeniem, z podkręcaniem bym się nie bawił, ale skoro w tym modelu podkręcają (domyślam że ci ludzie się też na tym znają ) to widać parametry na to pozwalają. Niby jest zasada że laptopy nie nadają się do grania. Gdy ja kupowałem swojego laptopa za 3.600 3 lata temu. I przez te 3 lata nie było problemów z grami, Tylko GTA 4 musiałem GameBostera instalować żeby płynność poprawić, wszelkiej maści MassEfecty, Crysisy, Skyrimy chodziły z tym że tak na średnich detalach. Jeśli jednak masz możliwość inwestować w stacjonarke zamiast laptopa to kup poprostu mocnego PC, jeśli potrzebny ci mobilny sprzęt z możliwoscią pogrania, to lapek którego podałeś też jest wporządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Medyk, dokładnie potrzebny mi mobilny i w miarę mocny sprzęt, na którym sobie pogram A tak OT, to oprócz X3:TC będzie to Sins of a Solar Empire, AvP2: Primal Hunt no i Mineraft Planuje też kupno Skyrim albo ANNO 2070... Wiem, że w tych dwóch to na testach benchmarkowych medium testerzy dawali, ale jak dam HIGH i wyłączę antyaliasing, to chyba też będzie ponad 30 FPS (mam nadzieję) Nota bene, mógłbym dozbierać na X53SV, albo nawet N55SF, ale mi się nie chce Kusi Mnie trochę oferta T-Mobile, z Acerem 5755G albo Asusem K53TK (który to ma podobną konfigurację do tego X53TA za 2149, ale ma jednak 320GB dysku tylko i 4GB ramu). Lecz, chyba jednak zdecyduję się na tego X53TA W każdym bądź razie sprzęt będzie jeszcze w lutym, najdalej 16 marca A stacjonara rodzina sobie weźmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medyk Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 W tym laptopie troche mi Radeon nie pasuje, zawsze jakieś problemy sprawiają. Jeśli masz możliwość dozbierać sobie kasy na mocniejszy sprzęt to z perspektywy czasu wydaje mi się lepszym rozwiązaniem, bo odsuwasz problemy z wydajnością na jakiś czas. A w skyrimie jeśli lapiej już dać na medium wszystkie efekty i teksturki a odległość wyświetlania zwiękrzyć . Tak czy inaczej nie liczył bym na szaleństwa z grafiką. W laptopach lepiej ustawiać wszystko na medium nawet jeśli teoretycznie maszynka pozwala na więcej, zmniejszasz w ten sposób eksploatację sprzętu. Pozatym podstawowa jest w laptopie na którym masz zamiar grać podstawka chłodząca, albo moja metoda gdy nie było mnie na taką stać, pod tylne odnuża laptopa kładłem takie metalowe opakowania z polopirynek. Dzięki temu wlot i wylot świerzego powietrza znajdowały się w górze i pozwalało to na dobrą cyrkulację powietrza dla chłodzenia . Nie wiem czy nie przekombinowałem ale wydaje mi się że jest w miare zrozumiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henryk5pio Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Medyk, z tego co się orientuję to z chłodzeniem w tym ASUSie nie jest źle Tutaj jego recenzja: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-K53TA.64527.0.htmlA tutaj modelu HP, który jest "siostrzaną" wersją X53TA (z konkurencyjnej stajni) z trochę lepszą grafiką: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Pavilion-dv6-6b15ew.67276.0.htmlPopatrz na temperatury obu laptopów pod obciążeniem najpierw a potem na temperaturę HPeka po kręceniu DLATEGO właśnie myślę o Tym ASUSie, bo było nie było, ASUS mając lepsze chłodzenie też powinien się tak dobrze kręcić , a jedyne co Mnie martwi i jeszcze wstrzymuje, to ten dual HD6720G2 :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medyk Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 HP standardowo się mocno grzeją, ale do tych temperatur które podali w serwisie dodaj sobie jeszcze tak do 7 stopni C. Jak maszynka troche pochodzi to prawie na kazdym laptopie można jajka smażyć ( w sumie dla studenta to plus ). Dodatkowo na zasilacz można sobie kłasć jakiś mały radiator, na początku to nie ma znaczenia ale po roku zasilacz się grzeje jak 7 piekieł. Poczytaj sobie troszkę o użytkowaniu z laptopa jesli chcesz na nim grać, to ci zwiękrzy komfort i jego żywotność. Ludzie często robią głupie rzeczy (np. grają z laptopem na kolanach, nie ma to jak obciażyć maszynke i zadusić jej chłodzenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi