ComradeJacob Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Witajcie Ostatnio chcia艂em pobawi膰 si臋 co nieco w modyfikacj臋 statystyk r贸偶nych statk贸w. Jako 偶e obs艂uga X3 Editor 2 nie sprawi艂a mi najmniejszego problemu, to natychmiast przyst膮pi艂em do dzie艂a.Postanowi艂em zmieni膰 statystyki argo艅skiego Mamuta. Zwi臋kszy艂em pojemno艣膰 艂adowni z 60 do 76 tysi臋cy jednostek. Zmniejszy艂em pr臋dko艣膰 do 35m/s i przyspieszenie, ale nie pami臋tam ju偶 o ile. I wszystko fajnie, pi臋knie. Zapisuj臋 plik, w艂膮czam gr臋... i nic. Jak by艂o, tak jest. Mamut dalej lata nieca艂e 90m/s i mie艣ci 60k jednostek 艂adunku. Rozpoczyna艂em now膮 gr臋 i to te偶 nic nie da艂o. Nawet specjalnie u偶y艂em cheat贸w i chcia艂em w艂adowa膰 mu 76 tysi臋cy ogniw energetycznych, ale wesz艂o tylko 60 tysi臋cy. Czy kto艣 z Was wie, co robi臋 藕le? Albo czego nie robi臋, a powinienem? Pozdrowienia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 A plik TShips gdzie wrzuci艂e艣? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComradeJacob Posted July 12, 2011 Author Share Posted July 12, 2011 Nadpisa艂em w tym samym miejscu, gdzie by艂. Przed chwil膮 odpali艂em plik jeszcze raz i zobaczy艂em, 偶e moje modyfikacje pozosta艂y nienaruszone. Ale w grze dalej kicha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted July 12, 2011 Share Posted July 12, 2011 Znaczy edytowa艂e艣 plik cat/dat?Jaki? O jakim numerze?Masz jakie艣 mody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComradeJacob Posted July 12, 2011 Author Share Posted July 12, 2011 Edytowa艂em plik cat05 (plik TShips.pck) za pomoc膮 "T File Editor"Mody - Combat Mod 4, podmiana t艂a w grze, wojna Argon-Boron vs Paranid-Split, MARS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 A dlaczego plik 05 cat/dat?Zawsze nale偶y edytowa膰 najnowszy TShips, czyli ten, kt贸ry znajduje si臋 w plikach cat/dat o najwy偶szym numerze lub w plikach znajduj膮cych si臋 w katalogu mods (je艣li mamy jakiego艣 moda zainstalowanego jako base mod).Je艣li nie masz innych mod贸w instalowanych jako fake patch (mod贸w dodaj膮cych statki oczywi艣cie) to najwy偶szy numer plik贸w cat/dat masz 13 (je艣li masz patcha 3.1) i od niego powiniene艣 zacz膮膰 przeszukiwa膰 pliki w poszukiwaniu TShips, bo w nim jest najnowszy TShips, u偶ywany przez gr臋. To ten plik powiniene艣 edytowa膰.Cho膰 ja bym poleca艂 wyeksportowa膰 w plik贸w cat/dat TShips, wyedytowa膰 i sam plik TShips wrzuci膰 do katalogu "types" - je艣li nie masz takiego, to za艂o偶y膰.Dlaczego?B臋dziesz mia艂 pewno艣膰 偶e gra u偶yje tego pliku TShips, a w razie, gdyby ci si臋 znudzi艂y zmiany, wystarczy, 偶e go usuniesz, nie b臋dziesz musia艂 przeinstalowywa膰 gry lub patcha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComradeJacob Posted July 13, 2011 Author Share Posted July 13, 2011 Rzeczywi艣cie, zapomnia艂em o tym.Dzi臋kuj臋 bardzo Yacku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComradeJacob Posted July 13, 2011 Author Share Posted July 13, 2011 Problem rozwi膮zany. Musia艂em edytowa膰 z cat17 plik TShips w katalogu types.Temat do zamkni臋cia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted July 13, 2011 Share Posted July 13, 2011 W dniu 13.07.2011 o 18:47, ComradeJacob napisa艂:Temat do zamkni臋cia.Je偶eli w temacie nie dosz艂o do naruszenia regulaminu forum, nie b臋dzie on zamykany. Ka偶dy b臋dzie m贸g艂 kontynuowa膰 w膮tek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henryk5pio Posted July 21, 2011 Share Posted July 21, 2011 Mam pytanie co do edytowania statystyk okr臋t贸w w X3:TC. Kolega ComradeJacob pisa艂, 偶e:"Musia艂em edytowa膰 z cat17 plik TShips w katalogu types."Ja natomiast w: "D:\Program Files\EGOSOFT\X3 Terran Conflict\types"mam tylko plik: TWareT.pckCo mam wi臋c zrobi膰 aby m贸c edytowa膰 statystyki Xenon J i K?? Bo planuj臋 doda膰 im po 21 szybko艣ci oraz zwi臋kszy膰 J-otce generator laser z 42500 do 85000. Chc臋 potem przez aborda偶 zdoby膰 sobie ju偶 tak膮 zmodyfikowan膮 J-otk臋 (oczywi艣cie modyfikacja dotyczy艂aby wszystkich jednostek tego typu w grze). Uprzedzaj膮c pytania... Nie, nie uwa偶am, abym takie zmiany by艂y niemoralne etc., gdy偶 najpierw i tak musz臋 zdoby膰 ten statek aborda偶em, a po tych zmianach na pewno to nie b臋dzie proste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 W dniu 21.07.2011 o 23:51, henryk5pio napisa艂:Ja natomiast w: "D:\Program Files\EGOSOFT\X3 Terran Conflict\types"mam tylko plik: TWareT.pckA wyeksportowa艂e艣 go sobie? Pewnie nie. Kilka post贸w wcze艣niej pisz臋 o tym: http://xudb.pl/index.php?/topic/1940-problem-z-plikiem-tships/page__view__findpost__p__29858 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henryk5pio Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Ok, uda艂o mi si臋 w ko艅cu otworzy膰 ten plik TShips z 13.cat Troch臋 pokombinowa艂em i jest:)Niestety jak pr贸buj臋 edytowa膰 "Max speed" wtedy wyskakuje mi to: http://imageshack.us/f/685/errorpd.png/Czy to znaczy, i偶 maksymalna pr臋dko艣膰 jest ustawione "na sztywno" i nic z ni膮 nie mo偶na zrobi膰 ?? Bo "Speed (base)" z edytowa膰 ju偶 si臋 da... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Nie. To oznacza 偶e mo偶esz tylko przegl膮da膰 dane.Edytowa膰 dane mo偶esz w opcji TDebuger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rygar Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 max speed jest tylko do odczytu bo jest wyliczana na podstawie base speed + tunings Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henryk5pio Posted July 22, 2011 Share Posted July 22, 2011 Ju偶 wiem Edytuj膮c TShips.pck w T File Editor warto艣膰 "Speed (base)" automatycznie wzrasta mi warto艣膰 "Max speed" Ale numer... Dopiero teraz zmieniaj膮c warto艣膰 "Speed (base) zauwa偶y艂em to, wcze艣niej tylko klika艂em aby zmieni膰, ale tego nie robi艂em... No dobra, edytuj臋 i zapisuj臋 zmiany w pliku 13.cat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
starjacker0 Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 Ja doradzam jak Yacek, aby zapisac to w zewnetrznym folderze, a nie w pliku cat (chyba ze bylby on z jakiegos moda). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henryk5pio Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 Ale nie mog艂em wydoby膰 pliku TShips z 13.cat. Lecz i tak zmiany zasz艂y, w encyklopedii si臋 zmieni艂o od razu:) Wi臋c chyba mi si臋 uda艂o:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComradeJacob Posted July 23, 2011 Author Share Posted July 23, 2011 Ja tam mam zapisane wszystkie zmiany i warto艣ci pierwotne w pliku tekstowym. Jak co艣, to po prostu go odpalam i przepisuj臋 je do edytora X3 Nie bawi艂em si臋 w 偶adne wyodr臋bnianie plik贸w z cat/dat.Jedyne co mnie zastanawia - w kt贸rym pliku edytowa膰 ceny statk贸w/fabryk etc? W "TWares"?W spoilerku podaj臋 moje zmienione dane dla teladia艅skiego, boro艅skiego, paranidia艅skiego, pirackiego i splickiego TL'a:SpoilerTeladi Albatross - Basic cargo: 43000 Updated to: 80 000 Basic speed: 58,7 Updated to: 40 Basic acceleration: 3,1 Updated to: 2,6 Basic shields: 6x200MJ Updated to: 8x200MJBoron Orca - Basic cargo: 50 000 Updated to: 71250 Basic speed: 73,9 Updated to: 47,5 Basic acceleration: 4,3 Updated to: 3,5 Basic shields: 5x200MJ Updated to: 7x200MJParanid Hercules - Basic cargo: 40 000 Updated to: 55 000 Basic speed: 64,4 Updated to: 59 Basic acceleration: 3,2 Updated to: 4,8 Basic shields: 6x200MJ Updated to: 7x200MJPirate Mobile Base Hauler - Basic cargo: 60 000 Updated to: 53 000 Basic speed: 58,4 Updated to: 60 Basic acceleration: 2,7 Updated to: 4,9 Basic shields: 5x200MJ Updated to: 1x1GJSplit Elephant - Basic cargo: 34 000 Updated to: 30 000 Basic speed: 88 Updated to: 79 Basic acceleration: 6,2 Updated to: 6,6 Baisc shields: 5x200MJ Updated to: 4x200MJArgonom nie zmienia艂em nic. Albatrosowi znacznie zwi臋kszy艂em, gdy偶 podstawowe 40k by艂o dla mnie 艣mieszne i wbrew zasadzie, o kt贸rej s艂yszymy w grze praktycznie na ka偶dym kroku. Mianowicie - Teladianie 艂aduj膮 w 艂adownie na statkach kosztem innych rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 W dniu 23.07.2011 o 09:03, henryk5pio napisa艂:Ale nie mog艂em wydoby膰 pliku TShips z 13.cat. Lecz i tak zmiany zasz艂y, w encyklopedii si臋 zmieni艂o od razu:) Wi臋c chyba mi si臋 uda艂o:)1. Otwierasz cat/dat w X3 Editor 2.2. Wybierasz plik TShips3. Na pasku narz臋dzi na g贸rze masz "Extract files". Podajesz katalog docelowy i po krzyku.Mo偶na te偶 u偶y膰 do eksportu innego programu X3Modmanager. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rygar Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 chyba Mod Manager? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted July 23, 2011 Share Posted July 23, 2011 W dniu 23.07.2011 o 19:33, rygar napisa艂:chyba Mod Manager?Jednak X3 Mod Manager: http://x3mm.doubleshadow.wz.cz/No chyba. 偶e chodzi艂o Ci o to 偶e napisa艂em Modmanager, ale to bez znaczenia dla Google. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arw1 Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 CytatUprzedzaj膮c pytania... Nie, nie uwa偶am, abym takie zmiany by艂y niemoralne etc., gdy偶 najpierw i tak musz臋 zdoby膰 ten statek aborda偶em, a po tych zmianach na pewno to nie b臋dzie proste kolego, podkr臋ci艂e艣 sobie kiedy艣 USC Osaka do 200m/s [minimalna pr臋dko艣膰], generatorki na 2.900.000, miejsca os艂on na 6* 2GJ i 艂adowno艣膰 60.000 jedn.? Ja przej膮艂em jeden ziemski sektor, to mi 2 takie przylecia艂y. Mia艂em tam 6 stacji produkuj膮cych zaopatrzenie dla sektora teladi [zbudowa艂em 2. bramy, 1.-teladi, 1. argon], 6 niszczycieli splickich w HQ i 3 pe艂ne lotniskowce z moda cadiusa klasy anaconda do tego 12 M6 Nemesis i 5 Xeno艅skich M7 Q i na patrolu 3 skrzyd艂a po 13 M8. Wszystko w drzazgach, a m贸j nowiusie艅ki Odyseusz ledwo uszed艂 z 偶yciem [ wlatuj膮c po naprawie mia艂em 100%, uciekaj膮c (dokonuj膮c taktycznego odwrotu) mia艂em 5% wlatuj膮c dziobem w bram臋 do Legends Home]. I tak mia艂em szcz臋艣cie, bo wali艂y seriami z generatok贸w czarnej dziurki, we wszystkie stacje i moc im si臋 powoli koczy艂a. Rozumiesz? Chcia艂em podkr臋ci膰 Ozjasza, a podkr臋ci艂em Osake. Nie dla mnie X3 Editor 2.Wg. mnie: mo偶na to zrobi膰 niemoralnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KryH Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 Poniewa偶 nadal nie mam dost臋pu do kompa to nie mog臋 sprawdzi膰 osobi艣cie. Pomo偶ecie mi? Prosz臋. Co si臋 stanie je偶eli zmieni臋 parametry jakiego艣 statku, kupi臋 go i stwierdz臋, 偶e mi to nie odpowiada i przywr贸c臋 poprzednie parametry tego statku (oczywi艣cie w edytorze). Czy po zakupie b臋d膮 stare/poprzednie parametry, a w tym kupionym ze zmodyfikowanymi pozostan膮 zmodyfikowane i b臋dzie sobie/mi lata艂 jako "dziwol膮g"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacek Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 B臋dzie lata艂 jako dziwol膮g. Aby zmiany parametr贸w zosta艂y zastosowane nale偶y kupi膰 nowy statek lub istniej膮cy sklonowa膰 w skrypcie cheat.Tapalniete z tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KryH Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 Czyli wszystko logicznie i konsekwentnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts