LeWaR Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Pod adresem Komp kwantowy jest zajawka nt takiego komputera. Resztę pewnie w sieci się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volvez Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Fajny tylko cena nie dla mnie A tak na serio to myślę, że takie komputery za jakiś czas zastąpią zwykłe superkomputery i będzie się działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riess Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 W dniu 29.05.2011 o 19:35, Volvez napisał:Fajny tylko cena nie dla mnie A tak na serio to myślę, że takie komputery za jakiś czas zastąpią zwykłe superkomputery i będzie się działo.Problem w tym że "komputer kwantowy" jest czymś kompletnie innym od "komputera" przed którym siedzisz grając w X'y albo klastrów obliczeniowych o których myślisz mówiąc "superkomputer". Komputer kwantowy można zaprogramować aby wykonał gotowe obliczenia... i tyle. Nie masz tutaj procesora który non-stop odbiera polecenia, odczytuje dane wejściowe, wykonuje operacje na pamięci i co jakiś czas zwraca wynik. "Dokoła" komputera kwantowego i tak trzeba zbudować normalny komputer który co jakiś czas sprawdziłby czy obliczenia zostały wykonane i wynik jest już dostępny.Jedynym klientem jest Lockheed Martin. Nie dziwi mnie to bo jankesi z chęcią zarabiali by na sprzedaży urządzeń wykorzystujących technikę kwantową przy szyfrowaniu bądź łamaniu zwykłych szyfrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi