Jump to content

X Rebirth - nowa gra Egosoftu zapowiedziana na 15.11.2013

Yacek
 Share

Recommended Posts

Cytat

A GUZIK 馃

Nie Hyperion tylko M6 Wenendra b臋dzie najlepsiejszy. I BASTA!!!

Wenendra nie b臋d膮 mie膰 statk贸w kosmicznych 馃榾

Cytat

Wenendra s膮 bardzo inteligentni, ale nie maj膮 ani zaawansowanych

technologii, ani zdolno艣ci do podr贸偶y kosmicznych, co by艂o powodem ich p贸藕nego odkrycia

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Wydaje mi si臋 偶e wybuch supernowej mo偶e by膰 pretekstem do usuni臋cia niekt贸rych ras. Napisz膮 w prologu 偶e rasy maj膮ce sektory najbli偶ej epicentrum Nowej zosta艂y unicestwione a jedynie niekt贸rzy w臋drowcy tych偶e ras prze偶yli i z braku macierzystych sektor贸w na kt贸rych by艂a produkcja ich rodowitych pojazd贸w i technologii musz膮 korzysta膰 z technologii innych ras.

Tak偶e rasa b臋dzie ale nie b臋dzie mia艂a w艂asnych statk贸w i technologii co upro艣ci gr臋 przynajmniej w cyferkach.

Wiadomo 偶e jest fajniej jak si臋 ma wi臋kszy wyb贸r ale skoro ma by膰 wszystko nowe to nie musi by膰 a偶 tak 藕le 偶e b臋dzie wszystkiego mniej. Liczy si臋 jako艣膰 a nie ilo艣膰.

Z reszt膮 zobaczymy jak b臋dzie.

Ale niekt贸rzy chc膮 mie膰 floty w multi 馃

Ja wyobra偶am sobie multi nie jako strategie, gdzie dowodzimy armiami (bo od tego s膮 inne gry, tzw. RTS) tylko ka偶dy lata swoim stateczkiem oddzielnie. I przyda艂yby si臋 bombowce aby nie by艂o, 偶e ma艂e muchy nie ruszaj膮 takiego bydlaka jak M2 lub M1.

Bombowce uzbrojone w ci臋偶kie rakiety, siln膮 bro艅 laserow膮 i dosy膰 silnymi tarczami jednak z mniejsz膮 pr臋dko艣ci膮 i zwrotno艣ci膮 ni偶 normalne my艣liwce.

To po co dodaj膮 te nacje, skoro nie b臋d膮 one nic znaczy膰 we w艂a艣ciwej rozgrywce?

Fajn膮 opcj膮 by艂o by przeniesienie widoku z pierwszoosobowego do widoku taktycznego co艣 jak w ARMA 2 gdzie latasz statkiem z pierwszej osoby a gdy chcesz wyda膰 rozkaz innemu statkowi z twojej floty przechodzisz do widoku taktycznego i widzisz wszystko jak na d艂oni a rozkazy wdajesz po prostu jak w strategiach za pomoc膮 myszki i prostego menu a gdy tylko chcesz powracasz z powrotem do WIDOKU FPS/TPS b膮d藕 Taktycznego. Fajnie by by艂o gdyby w widoku TPS pokazywa艂o normalnie HUD i da艂o si臋 sterowa膰 statkiem jak we wi臋kszo艣ci symulator贸w kosmicznych.

Cytat

A teraz inna sprawa:

Cytat

Wciel si臋 w role m艂odego 艂owcy przyg贸d i jego niezwyk艂ej, 偶e艅skiej wsp贸艂towarzyszki, przemierzaj膮cych wszech艣wiat w starym i zdezelowanym statku o chwalebnej przesz艂o艣ci. Dwoje ludzi samotnie przeciwko galaktyce, graj膮cych g艂贸wne role w wydarzeniach kt贸re nadejd膮.

Ciekawe co to oznacza:

1. czy to 偶e dostaniemy pomocnika NPC?

2. uproszczony tryb multiplayer w postaci cooperative z innym graczem?

Je艣li to drugie, to dziwnie b臋dzie brzmia艂o namawianie innego gracza do wsp贸lnej gry: "zosta艅 moj膮 wsp贸艂towarzyszk膮". 馃榾 馃榾 馃榾 馃榾

Pewnie ta wsp贸艂towarzyszka przejmie rol臋 Betty, a w trakcie wykonywania fabu艂y b臋dzie z nami dyskutowa膰 o niekt贸rych sprawach. Ot taki myk aby艣my si臋 nie czuli zbyt samotni 馃

Cytat

Pewnie ta wsp贸艂towarzyszka przejmie rol臋 Betty, a w trakcie wykonywania fabu艂y b臋dzie z nami dyskutowa膰 o niekt贸rych sprawach. Ot taki myk aby艣my si臋 nie czuli zbyt samotni 馃

Komand akcepted. Komand akcepted. Komand akcepted 馃榾))

Mnie martwi nieco ten tekst o bardziej dynamicznej walce. Jak dla mnie to walka ju偶 teraz jest o wiele za dynamiczna (bo co tam ma by膰, 偶e capital wyrzuci z siebie jedn膮 salw臋 i drugi capital zniszczony 馃 ). Marz膮 mi si臋 d艂ugie bitwy i kilkugodzinne ostrza艂y wraz z po艂膮czeniem modularnej budowy statk贸w. Pozwoli艂oby to z obecnej sieczki ala CoD zrobi膰 porz膮dn膮 gr臋, gdzie w walce liczy艂aby si臋 taktyka, a nie ilo艣膰 wojska i refleks. (powy偶szy wyw贸d nie tyczy si臋 my艣liwc贸w)

PS. A je艣li chodzi o multi to licz臋 na zwyk艂e tryby typu "zdob膮d藕 flag臋", Deathmatch itp. Nie ma co robi膰 z X'贸w MMO 馃榾

Tak, modu艂y to bardzo fajny pomys艂 馃

Jednak jest jeden haczyk. Zniszcz膮 Ci silniki - nigdzie nie polecisz. Nawet do stoczni. Konieczne b臋dzie co艣 jak ten skrypt do X3, kt贸ry powodowa艂, 偶e piechota morska Stan贸w Zjednoczonych naprawia艂a nasze statki 馃榾

I r贸wnie偶 zadzwonienie po pomoc drogow膮/kosmiczn膮, bo co je艣li nie b臋dziesz mia艂 marines na pok艂adzie? 馃榾

Cytat

Mnie martwi nieco ten tekst o bardziej dynamicznej walce. Jak dla mnie to walka ju偶 teraz jest o wiele za dynamiczna (bo co tam ma by膰, 偶e capital wyrzuci z siebie jedn膮 salw臋 i drugi capital zniszczony 馃 ). Marz膮 mi si臋 d艂ugie bitwy i kilkugodzinne ostrza艂y wraz z po艂膮czeniem modularnej budowy statk贸w. Pozwoli艂oby to z obecnej sieczki ala CoD zrobi膰 porz膮dn膮 gr臋, gdzie w walce liczy艂aby si臋 taktyka, a nie ilo艣膰 wojska i refleks. (powy偶szy wyw贸d nie tyczy si臋 my艣liwc贸w)

PS. A je艣li chodzi o multi to licz臋 na zwyk艂e tryby typu "zdob膮d藕 flag臋", Deathmatch itp. Nie ma co robi膰 z X'贸w MMO 馃榾

Durze statki rzeczywi艣cie zbyt szybko gin膮 (Staki klasy M1,M2 mog艂y by mie膰 podwojone punkty 偶ycia i os艂on w stosunku do tego co jest teraz)ale walka my艣liwc贸w mog艂a by si臋 odbywa膰 bardziej dynamicznie chodzi mi g艂贸wnie o sam膮 pr臋dko艣膰 poruszania si臋 my艣liwc贸w bo to 偶e niekt贸re ci臋偶kie my艣liwce poruszaj膮 si臋 z pr臋dko艣ci膮 Capitali to pora偶ka ale sia艂 ostrza艂u my艣liwc贸w mog艂a by pozosta膰 taka jak teraz.

Marines powinni by膰 z tego powodu powszechnie dost臋pni.

Na ka偶dej stacji dos艂ownie, sprzedawani w o艣miopakach jak jajka, z terminem wa偶no艣ci.

Wtedy zawsze kto艣 ci statek naprawi.

A z dzwonieniem po pomoc drogow膮 to dobry pomys艂.

Ju偶 sobie to wyobra偶am.

Przylatuje kosmiczny zardzewia艂y holownik z grubym brudnym amerykaninem. Go艣膰 wychodzi w skafandrze, podczepia promie艅 holowniczy (linka do holowania z hakiem) za zderzak i jedzie.. tfu.. leci do najbli偶szej stoczni.

No chyba, 偶e p艂ac膮 mu za sektory. Wtedy dodatkowo zwiedzisz p贸艂 艣wiata.

Fakt, my艣liwce poruszaj膮 si臋 zbyt wolno. Pr臋dko艣膰 M5 powinna wynosi膰 oko艂o 600-700m/s, M4 400:500m/s, M3 250-400m/s

Kto艣 powie, 偶e M5 za szybko si臋 poruszaj膮 ale ja powiem tak. S膮 to statki zwiadowcze, czyli g艂贸wny ich atut to PR臉DKO艢膯. A je艣li kto艣 powie, 偶e trudno b臋dzie je trafi膰 to ja powiem, 偶e trafianie nimi te偶 b臋dzie trudne, bo 偶eby odda膰 wi臋cej ni偶 2 strza艂y b臋dzie musia艂 zwolni膰.

Hehe 馃 Dobry pomys艂 Volvez 馃榾

Ju偶 widz臋, dasz mu 2 butelki Gwieznej W贸dki i za darmo Ci臋 zaholuje ;D

Jak dla mnie M5 mog艂y by nawet nie by膰 uzbrojone ewentualnie w 1 lub 2 dzia艂ka ale tylko najs艂absze.

One s艂u偶膮 tylko do zwiadu a do walki sie nie nadaj膮 i tak powinno to pozosta膰 to bardziej sonda ni偶 my艣liwiec wi臋c musi by膰 szybka. M4 czy M3 s膮 stworzone wprost do walki dlatego potrzebne im jest uzbrojenie no i tu pr臋dko艣膰 mo偶e by膰 mniejsza ale bez przesady nie taka ma艂a jak jest teraz my艣l臋 偶e to co pisze Renegade 400/500 powinno by膰 ok.

Corvety powinny si臋 porusza膰 z pr臋dko艣ci膮 tera藕niejszych my艣liwc贸w a M1 M2 czy fregaty mog膮 pozosta膰 z t膮 sam膮 pr臋dko艣ci膮. Jedynie mo偶na by ulepszy膰 na nich altyleri臋 przeciwlotnicza by by艂a skuteczniejsza przeciwko nowym szybszym my艣liwcom.

Cytat

Tak, modu艂y to bardzo fajny pomys艂 馃

Jednak jest jeden haczyk. Zniszcz膮 Ci silniki - nigdzie nie polecisz. Nawet do stoczni. Konieczne b臋dzie co艣 jak ten skrypt do X3, kt贸ry powodowa艂, 偶e piechota morska Stan贸w Zjednoczonych naprawia艂a nasze statki 馃榾

I r贸wnie偶 zadzwonienie po pomoc drogow膮/kosmiczn膮, bo co je艣li nie b臋dziesz mia艂 marines na pok艂adzie? 馃榾

Zawsze zostaje MacGyver wannabe - wycieczka w przestrze艅 z laserem naprawczym 馃榾

Witam widz臋 偶e si臋 rozmarzyli艣cie no to i ja sobie na forum pobujam w ob艂okach 馃榾 jestem za waszymi typami co do grafiki mapy ale nie do du偶ych flot przy multi tu moim zdaniem najlepsze by by艂o tryb kooperacji przyk艂adowo: je偶eli ma my艣liwiec to tylko jeden do wyboru m3,m4,m5; jak awansuje lub zarobi kasy na M6 to mo偶e mie膰 tylko jego lub jak ma dok to tylko jeden egzemplarz do jego dyspozycji dok dla jednego statku , jak 2 to drugi dok mo偶e by膰 wykorzystany dla innego gracza. Gracze musieli by si臋 organizowa膰 w klany co艣 ws rodzaju jak EVE, ograniczeniem masowego pojawiania si臋 du偶ych okr臋t贸w by艂oby koszt tych okr臋t贸w niemo偶liwa wr臋cz kwota dla jednego do zebrania. Zmusi艂oby to klany do wst臋pnego okre艣lania si臋 kim chce by膰 (wojownik czy handlowiec- bez mo偶liwo艣ci kupowania licencji handlowych na wi臋cej jak jeden statek dla jednego gracza). Teraz ilo艣膰 graczy w klanie my艣l臋 偶e nie mo偶na tego ogranicza膰 - klany same b臋d膮 wiedzia艂y co im s艂u偶y. Wiadomym jest nie od dzi艣 偶e ka偶dy chce by膰 wojownikiem przestworzy ale tylko do momentu 偶e samemu nie jest w stanie nazbiera膰 kasy b艂yskawicznie na podstawowy transportowiec i go wyposa偶y膰 sama gra zmusi艂aby do tworzenia klan贸w cho膰 wst臋pny by ju偶 by艂 mianowicie na pocz膮tku wyb贸r rasy (argon, boron, split, teladi, paranid, terranin czyli rasy konstruktywne ci co chcieli by wojowa膰 ze wszystkimi bez wzgl臋du z jak膮 ras膮 mogliby przyst膮pi膰 do pirat贸w yaki albo wybra膰 ras臋 wrog膮 i destrukcyjn膮 dla ras podstawowych xenki). ]馃

I super gra na lata 馃榾 na pewno nie znudzi si臋 od razu przynajmniej mi 馃榾

I CO WY NA TAKIE CO艢 馃榾 (fajnie pomarzy膰) musi by膰 koniecznie spolszczona bo jej nie tkn臋 :ph34:

Wa偶ne aby si臋 na singlu skupili Multi je艣li b臋dzie to mo偶e by膰 takie jak m贸wisz aczkolwiek 艣wiat by艂 by pusty bo zapewne nie da艂o by rady postawi膰 wi臋kszego servera ni偶 na 128 os贸b a przynajmniej tak mi si臋 wydaje.

Dajcie spok贸j, przecie偶 chyba nie b臋dziecie handlowa膰 w multiplayerze? 馃榾

Ja bym umar艂 ze staro艣ci zanim dorobi艂bym si臋 M3 馃榾))

Multiplayer to powinna by膰 sieczka. Dzisiejsza technologia pozwala ju偶 gra膰 64 osobom na tym samym serwerze jednocze艣nie, jednym s艂owem je艣li b臋dzie multiplayer to b臋dzie r贸wnie偶 rze藕na 馃榾

Ja tam nigdy dobrym handlowcem nie by艂em 馃榾 Handel zostawiam moim statkom, kt贸re steruje komputer 馃

Ahhh... Ju偶 wyobra偶am sobie te bitwy... Zium , zium! Bum! Daka-daka-daka 馃榾

Cytat

Dzisiejsza technologia pozwala ju偶 gra膰 64 osobom na tym samym serwerze jednocze艣nie

EVE widzia艂?

System licencji jest ok, zakup plan贸w statk贸w, stacji itp, te偶 b臋dzie niez艂y Licencje ograniczone do rasy. . i jazda!

Ja znam EVE 馃 baa nawet gra艂 mia艂em 3 podej艣cia ale nigdy nie wytrzyma艂em 4 dni gry 馃榾 by艂em ograniczony barier膮 j臋zykow膮 i nie chodzi tu o og贸lny system - g艂贸wni chodzi艂o o czat i rozmowy online z graczami wiadomym jest wszem i wobec 偶e tu potrzeba tempa reakcji ci co graj膮 wiedz膮 o czym m贸wi臋 馃榾

Cytat
Cytat

Dzisiejsza technologia pozwala ju偶 gra膰 64 osobom na tym samym serwerze jednocze艣nie

EVE widzia艂?

System licencji jest ok, zakup plan贸w statk贸w, stacji itp, te偶 b臋dzie niez艂y Licencje ograniczone do rasy. . i jazda!

Nie widzia艂 ale EVE to MMO, a to troszk臋 inna bajka. Chyba, 偶e chcesz mie膰 z X贸w MMO no to wiesz...

Ja uwa偶am, 偶e MMO mog膮 by膰 fajne ale nigdy lepsze od normalnych gier.

Tylko 偶e EVE to jest akurat jedyne MMO kt贸re nie zosta艂o z emulowane i nie powsta艂y serwery prywatne a jedynym problemem czemu serwery prywatne nie powsta艂y jest to 偶e EVE utrzymuje si臋 na jednym wielkim superkomputerze Normalne MMO mo偶na odpali膰 na zwyk艂ym serwerze ale do EVE musisz mie膰 ju偶 Superkomputer zajmuj膮cy kilka pokoi i to w艂a艣nie to uniemo偶liwia jego odpalenie. Zwyk艂e MMO kt贸re nie wymaga celowania mo偶e obs艂u偶y膰 kilka tysi臋cy graczy ale ju偶 gra w kt贸rej si臋 celuje jak w FPS s膮 podzielone na klastry jak Black prophecy gdzie ka偶dy sektor stoi na oddzielnym serwerze I tam na jeden sektor maksymalnie mo偶e by膰 64 graczy je艣li dobrze pami臋tam. Wszystko stoi na tym 偶e zwyk艂e MMO opieraj膮 si臋 jedynie na wspu艂偶臋dnych na mapie i zaznaczaniu moba a co innego jest jak musisz samemu celowa膰 i gra nie wie w kogo w danym czasie chcesz odda膰 strza艂 wtedy potrzeba wi臋kszego kana艂u na przepuszczenie danych. popatrz na FPSy najwi臋cej ludzi ile widzia艂em w Fpsie to w艂a艣nie 64 osoby nie widzia艂em wi臋kszej rozgrywki. MMO to co Innego.

Cytat

Tylko 偶e EVE to jest akurat jedyne MMO kt贸re nie zosta艂o z emulowane i nie powsta艂y serwery prywatne a jedynym problemem czemu serwery prywatne nie powsta艂y jest to 偶e EVE utrzymuje si臋 na jednym wielkim superkomputerze Normalne MMO mo偶na odpali膰 na zwyk艂ym serwerze ale do EVE musisz mie膰 ju偶 Superkomputer zajmuj膮cy kilka pokoi i to w艂a艣nie to uniemo偶liwia jego odpalenie. Zwyk艂e MMO kt贸re nie wymaga celowania mo偶e obs艂u偶y膰 kilka tysi臋cy graczy ale ju偶 gra w kt贸rej si臋 celuje jak w FPS s膮 podzielone na klastry jak Black prophecy gdzie ka偶dy sektor stoi na oddzielnym serwerze I tam na jeden sektor maksymalnie mo偶e by膰 64 graczy je艣li dobrze pami臋tam. Wszystko stoi na tym 偶e zwyk艂e MMO opieraj膮 si臋 jedynie na wspu艂偶臋dnych na mapie i zaznaczaniu moba a co innego jest jak musisz samemu celowa膰 i gra nie wie w kogo w danym czasie chcesz odda膰 strza艂 wtedy potrzeba wi臋kszego kana艂u na przepuszczenie danych. popatrz na FPSy najwi臋cej ludzi ile widzia艂em w Fpsie to w艂a艣nie 64 osoby nie widzia艂em wi臋kszej rozgrywki. MMO to co Innego.

Dok艂adnie 馃 Najnowszy Battlefield ma mie膰 multiplayer do 64 os贸b, a to przez bardziej skomplikowan膮 rozgrywk臋.

A freelancer ma ograniczenie do 128 graczy tak jak FPS ARMA 2 tam widzia艂em raz serwer 64 na 64 osoby.

To dok艂adnie tyle ile wcze艣niej pisa艂em ale czy widzia艂e艣 tyle os贸b w frilancerze poza tym w MMO to nie jest tylko 128 os贸b a kilka tysi臋cy wi臋c jest r贸偶nica.

Poza tym to si臋 nie umywa do EVE gdzie w jednym klanie potrafi by膰 kilka tysi臋cy graczy a co dopiero na ca艂ym serverze

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...