federacja, Sojusz- nowe frakcje dodane przez MG-mod
Jest tam duże natężenie ruchu TS-ów, TP, civ i innej masci wszelakiego G. Nociv usunął mi ten problem:) TS-brak [tylko moje zasówają], TP- patrz:TS civ- patrz TP... łapiesz?
Multi Galaxy Mod- zapytanie
Rozpoczęty przez Szynszyl, cze 25 2011 18:27
48 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 maj 2012 - 20:43
Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć.
Napisano 12 maj 2012 - 21:05
To ty nie łapiesz.
Wiesz co to jest mod NoCiv? Wiesz jak działa?
Wiesz co to jest plik Jobs? Po co jest i jakie jest jego zadanie?
Wiesz co to jest mod NoCiv? Wiesz jak działa?
Wiesz co to jest plik Jobs? Po co jest i jakie jest jego zadanie?
Napisano 12 maj 2012 - 21:22
Nociv usuwa wszelkie cywilne statki.
Jobs to opis[dla gry] ruchów jednostek[tu: statków]
Jobs to opis[dla gry] ruchów jednostek[tu: statków]
Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć.
Napisano 12 maj 2012 - 21:43
Aleś wyskoczył, jak Filip z konopii.... ręce opadają razem z gaciami.
Plik jobs.txt to właśnie ten Twój NoCiv.... tam są opisane "zajęcia" dla różnych statków. NoCiv nie zawiera tam harmonogramów dla cywilnych statków. I tyle. Usunięto z niego wszystkie cywilne statki.
To samo dotyczy jobwings.txt...
Aż musiałem do plików zajrzeć, bo zgłupiałem po Twoich postach. Przestań bzdury pleć ludziom, jak gry nie znasz.
Plik jobs.txt to właśnie ten Twój NoCiv.... tam są opisane "zajęcia" dla różnych statków. NoCiv nie zawiera tam harmonogramów dla cywilnych statków. I tyle. Usunięto z niego wszystkie cywilne statki.
To samo dotyczy jobwings.txt...
Aż musiałem do plików zajrzeć, bo zgłupiałem po Twoich postach. Przestań bzdury pleć ludziom, jak gry nie znasz.
X3TC + XRM | Albion Prelude | http://www.mamuthq.net.pl - galeria, video, download, skrypty, spolszczenia
C2D E8200@3,2GHz | 4GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
C2D E8200@3,2GHz | 4GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
Napisano 12 maj 2012 - 21:46
Mniej więcej tak.
Mod NoCiv bazuje na pliku Jobs z Vanilli (czyli z czystej gry).
Każdy duży mod (DDTC, XTC, TOTT, XRM) i zapewne GM posiada własny plik Jobs.
Co to oznacza? To, że oprócz nowych statków dodawanych do gra (stocznie) dodawane są te statki używane przez NPC, dodawane są inwazje wrogów, statki handlowe wożące nowe towary i poruszające się po nowych sektorach.
Jeśli gramy z jakimś dużym modem, należy sprawdzić czy posiada on własny plik Jobs, jeśli tak, to czy jest mod usuwający statki cywilne dla tego moda ( ja robiłem mody NoCiv dla wszystkich modów z którymi grałem). Jeśli nie ma, to możemy sami sobie taki zrobić, nie jest to trudne.
Ale używanie moda (modyfikacji pliku Jobs) przygotowanego dla Vanilli w modzie, to pozbawianie się 50% nowych rozwiązań moda.
Dlaczego?
Bo nowy mod (jeśli) wprowadza zmiany w pliku Jobs, to zapewne:
1. Generuje nowych handlowców, którzy wożą nowe towary, w nowych sektorach (jeśli mod dodaje takowe).
2. Generuje statki dodawane przez ten mod we flotach ras.
3. Generuje inwazje, najady piratów i innych wrogich ras, zarówno w starych sektorach, jak i tych dodanych przez mod.
Przypuszczam, że twórcy moda GM, podobnie jak innych dużych modów, przygotowali własny plik Jobs. Jeśli więc używasz NoCiv z Vanilli, no to wybacz, ale popełniasz błąd.
Mod NoCiv bazuje na pliku Jobs z Vanilli (czyli z czystej gry).
Każdy duży mod (DDTC, XTC, TOTT, XRM) i zapewne GM posiada własny plik Jobs.
Co to oznacza? To, że oprócz nowych statków dodawanych do gra (stocznie) dodawane są te statki używane przez NPC, dodawane są inwazje wrogów, statki handlowe wożące nowe towary i poruszające się po nowych sektorach.
Jeśli gramy z jakimś dużym modem, należy sprawdzić czy posiada on własny plik Jobs, jeśli tak, to czy jest mod usuwający statki cywilne dla tego moda ( ja robiłem mody NoCiv dla wszystkich modów z którymi grałem). Jeśli nie ma, to możemy sami sobie taki zrobić, nie jest to trudne.
Ale używanie moda (modyfikacji pliku Jobs) przygotowanego dla Vanilli w modzie, to pozbawianie się 50% nowych rozwiązań moda.
Dlaczego?
Bo nowy mod (jeśli) wprowadza zmiany w pliku Jobs, to zapewne:
1. Generuje nowych handlowców, którzy wożą nowe towary, w nowych sektorach (jeśli mod dodaje takowe).
2. Generuje statki dodawane przez ten mod we flotach ras.
3. Generuje inwazje, najady piratów i innych wrogich ras, zarówno w starych sektorach, jak i tych dodanych przez mod.
Przypuszczam, że twórcy moda GM, podobnie jak innych dużych modów, przygotowali własny plik Jobs. Jeśli więc używasz NoCiv z Vanilli, no to wybacz, ale popełniasz błąd.
Napisano 12 maj 2012 - 21:49
nie ma, a przynajmniej nie znalazłem dla GM...
Napisano 12 maj 2012 - 22:22
NoCiv dla MG
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych