Skocz do zawartości

- - - - -

Wydajność gry z TOTT

• Nie możesz odpowiedzieć
23 odpowiedzi w tym temacie

#21 Spikex

Kadet

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 23 maj 2011 - 00:21

Ja jeśli wieżyc licznikowi gram ponad dwie doby i załamuję ręce. Zainstalowałem kilka modów zwiększających prędkość, zmiana jest (3/10). Zauważyłem również, że najgorsze są walki z Khaak wtedy gra najbardziej się krzaczy. Wystarczy jedna korweta i ze 3 scouty i mogę iść zaparzyć kawę podczas walki. Natomiast, gdy walczę z Xenonami gra mam lepszą wydajność. Zapewne wina laserów tych pierwszych.

Szkoda trochę, że mod odnawia floty Xenonów, Piratów i Yaki. Być może jeden skuteczny nalot na którąś z tych ras mógłby rozwiązać ten problem gdyby się nie regenerowali.

#22 Yacek

Komandor

• Gwardia
  • 7590 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Rasa: Nieznana
  • Gram w: X3: Terran Conflict

Napisano 23 maj 2011 - 03:19

Wyświetl postUżytkownik Spikex dnia 23 maj 2011 - 00:21 napisał

Szkoda trochę, że mod odnawia floty Xenonów, Piratów i Yaki. Być może jeden skuteczny nalot na którąś z tych ras mógłby rozwiązać ten problem gdyby się nie regenerowali.

Czy grałeś w czystą grę? Respawny wrogich statków to nie wina moda, tylko silnika gry. W każdej grze, z każdym modem będą się odnawiali. Wszak trzeba kogoś łoić :P
Mod natomiast jest czuły na obce skrypty i mody. Zamiast biadolić podaj listę skryptów i modów, napisz jaką masz konfigurację moda.
Ja mam więcej czasu gry na liczniku i właśnie w sektorze Skirmish walczyłem M3 z klastrem (resztę Kha'ak rozniosłem wcześniej M7). Było płynnie i bez zacięć.

Ja gram z "NoFog" jako base mode i z opcją "ukryj szczątki" (zobacz do tematu o TOTT 1.1 jak nie wiesz co i jak ustawiać).
Przydatny jest też skrypt "Race wars", wprowadzjąc walki między rasami zmniejsza drastycznie ilość statków latających po sektorach, a to znacząco wpływa na płynność gry.
Do tego kilka (bardzo mało, tylko te niezbędne) i gra śmiga aż miło.

#23 Spikex

Kadet

• Użytkownicy
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 23 maj 2011 - 08:48

Gram na średnich detalach <crysis 2 chodził płynnie na średnich>. Zainstalowałem jako fake patch: No civilians A, Shader enhancement mod, Low Polygon Asteroids, Remove Adsigns, Toned down bullet effects, More performant complex tubes, no fog. Samego moda nie konfigurowałem. Wszystko mam domyślnie ustawione. Może spróbuje z Race Wars. Nie zapominajmy, że różnica może być u nas również w procesorach ja mam AMD TURION II M520 1MB <nie znam się, ale czytałem, że dupy nie urywa>.

A co do odnawiania się wrogów miałem na myśli to, że jakby udało się skosić wszystkie sektory, należące np. do Xenonów to wybija się rasę na Amen i do widzenia.

#24 Yacek

Komandor

• Gwardia
  • 7590 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Rasa: Nieznana
  • Gram w: X3: Terran Conflict

Napisano 23 maj 2011 - 14:48

Wyświetl postUżytkownik Spikex dnia 23 maj 2011 - 08:48 napisał

Gram na średnich detalach <crysis 2 chodził płynnie na średnich>. Zainstalowałem jako fake patch: No civilians A,

Bez sensu. NoCiv to modyfikacja pliku Jobs (odpowiedzialnego za pojawianie się w grze statków NPC) w ten sposób że usunięte zostały z niego wszystkie statki cywilne (typu Taxi, usługi wszelakie, reporterzy itp), statki te dodają kolorytu grze, ale też niepotrzebnie zwiększają obciążenie procesora.
Usuń NoCiv, z dwóch powodów:
1. TOTT posiada własny plik Jobs, zmodyfikowany dla niego, więc użycie pliku Jobs z czystej gry (a takim jest NoCiv) mija się z celem i może prowadzić do błędów. Bo skrypty mogą wykorzystywać statki z Jobs, a skoro nie ma tam takich statków jak powinny być, no to "Houston, mamy problem"...
2. Plik Jobs moda TOTT nie zawiera już statków cywilnych.
Nie ma co porównywać TC do innych gier, TC ma swoje wymagania i są one nie małe. Teraz i tak, po kilku patchach poprawiających wydajność gra chodzi o niebo lepiej niż na początku.

Gram na średnich detalach <crysis 2 chodził płynnie na średnich>. Zainstalowałem jako fake patch: No civilians A, Shader enhancement mod, Low Polygon Asteroids, Remove Adsigns, Toned down bullet effects, More performant complex tubes, no fog. Samego moda nie konfigurowałem.

No i kolejny błąd. Zacząć trzeba było od stawień grafiki jakie są dostępne grze (pierwszy ekran "Ustawienia grafiki". Następnie użyć jako base moda "Nofog" dostępnego wraz modem TOTT (opis instalacji i konfiguracji moda się kłania), po co instalować "Nofog" skoro już taki jest w modzie? To też może być powodem problemów. Trzeba było również użyć opcji "usuń szczątki", usuwa ona zbędne śmieci z sektorów i daje grze kopa.
Co do pozostałych modów poprawiających wydajność, to nie wypowiem się, ale jeśli wszystkie dostępne w grze (w modzie TOTT) opcje nie dałyby zadowalającego jeszcze efektu, po instalowałbym po jednym modzie poprawiającym wydajność i sprawdzał, czy to coś dało, a nie wrzucał wszystko jak leci, bo mogłeś sobie bardziej zaszkodzić niż pomóc.

A co do odnawiania się wrogów miałem na myśli to, że jakby udało się skosić wszystkie sektory, należące np. do Xenonów to wybija się rasę na Amen i do widzenia.

I witaj nudo, bo kogo łoić. Albo trzeba zacząć nową grę, albo odstawić X na półkę. Ja tam wole respawny. :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych