O tym czym ten statek był w czystym X3 nie muszę chyba pisać? Chyba każdy nim latał. Po dodaniu moda XTM, statek ten tracił już na wartości w porównaniu do dodawanych przez ten mod statków klasy M7. Ja jednak w dwóch ostatnich grach z XTM-em po dłuższym lataniu Sethem powróciłem do Hyperiona. Dlaczego? Bo wystarczał mi w zupełności do tępienia piratów, na większe wypady, a te znów nie zdarzały się często, przesiadałem się chwile do czegoś silniejszego. Natomiast Hyperion miał jedną zdecydowaną przewagę nad "wypasionymi" statkami M7, mógł dokować do wszystkich stacji. Tamte, z racji tego że były to przerobione statki M1 lub M2, mogły dokować tylko do stoczni i DOK-ów zaopatrzeniowych. A to ze względu na dostęp do wiadomości BBS, nie bardzo mi odpowiadało.
Teraz, po dość długim wstępie, przechodzę do Hyperiona w TC. Od jakieś czasu zacząłem się za nim rozglądać, jednak jak się okazało nie jest on dostępny w żadnej stoczni Paranidian. Jeśli patrzyliście do statystyk statków TC to zauważyliście że prawie połowa statków nie ma podanej ceny zakupu. Te statki nie są dostępne w normalnej sprzedaży. Można je zdobyć w trakcie misji fabuły lub jako nagrodę za wykonanie misji. Podobnie jest z Hyperionem. W całym uniwersum TC latają zawsze dwa Hyperiony, zawsze w sektorach Paranidian, jeden w okolicy sektora Paranid Prime, drugi w okolicach sektora Cardinals Domain. Choć ja raz widziałem na raz trzy Hyperiony. Jeśli chcecie szybko zlokalizować Hyperiona użyjcie mapy Scorpa i dostępnej w niej wyszukiwarki statków. Jednak jest na zdobycie Hyperiona rada. Blantas opisał w tym temacie: Przejęcie statków przez abordaż Swój sposób.
Ja na Hyperiona wpadłem (i to dosłownie) w jednym z sektorów Paranidian w okolicach Cardinals Domain. Potem widziałem tam nawet równocześnie dwa Hyperiony. A po zdobyciu już Hyperiona wypatrzyłem jednego w sektorze w pobliżu Paranid Prime. Wszystkie Hyperiony należą do Paranidzkich sił zbrojnych. Jednak nie ma co się tym przejmować. Swojego zdobyłem dzięki skryptowi NPC Bailing Addon. Oczywiście przed zdobyciem ustawiłem konfigurację dla małych statków na 100%
Zarówno atak na Hyperiona, jak i jego ewentualne zniszczenie (za pierwszym razem przesadziłem z ogniem) nie skutkuje żadnymi spadkami reputacji u Paranidów ( uwaga, kolejny patch to poprawił i teraz skutkuje i to sporym spadkiem). Mimo że pilot informuje podczas ataku że poinformował dowództwo o naszym ataku i czeka nas zemsta, to żaden statek wojskowy w sektorze nawet nie kiwnie w jego obronie palcem, żadna stacja nie zmieni statusu na wrogi. Nie straciłem nawet ich Licencji Policyjnej. Hyperiona zdobyłem Splickim Heawy Dragon (Ciężki Smok). Zajęło mi to z pół godziny, biorąc pod uwagę pierwszą próbę gdy go zniszczyłem.
Co do samego Hyperiona, a raczej Hyperiona Zwiadowcy, to stracił trochę w stosunku do X3, nie jest już statkiem klasy M7, tylko M6. Nie można na nim instalować osłon 1GJ tylko 5x200MJ, choć jak na razie nie odczuwam różnicy. Jest za to jednym z najszybszych statków M6, posiada taką sama ładownię jak w X3, a zarazem największą w klasie M6, co jest wg. mnie dużym plusem, po zatankowaniu można na długo zapomnieć o konieczności dokowania po ogniwa. I jest jeszcze jeden plus: jako jedyny statek w klasie M6 może przewozić dwa mniejsze statki (M5-M3).