Ale dzięki za zwrócenie uwagi, przy następnej aktualizacji BP zostanie to zmienione.
Błędy w tłumaczeniu PL
Rozpoczęty przez Yacek, kwi 04 2009 10:27
167 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 listopad 2011 - 04:43
A co to ma wspólnego z tym tematem? Błąd odnosi się do tłumaczenia BP.
Ale dzięki za zwrócenie uwagi, przy następnej aktualizacji BP zostanie to zmienione.
Napisano 15 grudzień 2011 - 02:47
Odnośnie poprawek - wszystko fajnie ale - "Scabbard" to nigdy nie był i nie będzie pałasz i nie wiem gdzie to tłumaczenie @Yacek znalazłeś, ale jest błędne. W przełożeniu na polski jest to tylko i wyłącznie pochwa na broń białą.
Jestem zdania, że pewne rzeczy jak statki powinny pozostać w swojej niezmienionej angielskiej formie, która niejako jest neutralna. Sam ręcznie przetłumaczyłem sobie statki Terran i prawdopodobnie zrobię to z pozostałymi, żeby zachować jednolity całokształt.
Pozostałe poprawki uważam za słuszne i pochwalam zapał przy podejmowaniu takich projektów.
Jestem zdania, że pewne rzeczy jak statki powinny pozostać w swojej niezmienionej angielskiej formie, która niejako jest neutralna. Sam ręcznie przetłumaczyłem sobie statki Terran i prawdopodobnie zrobię to z pozostałymi, żeby zachować jednolity całokształt.
Pozostałe poprawki uważam za słuszne i pochwalam zapał przy podejmowaniu takich projektów.
Napisano 15 grudzień 2011 - 05:04
Użytkownik Vaengar dnia 15 grudzień 2011 - 02:47 napisał
Odnośnie poprawek - wszystko fajnie ale - "Scabbard" to nigdy nie był i nie będzie pałasz i nie wiem gdzie to tłumaczenie @Yacek znalazłeś, ale jest błędne. W przełożeniu na polski jest to tylko i wyłącznie pochwa na broń białą.
Owszem, ale Pałasz lepiej brzmi niż Pochwa i zdecydowanie lepiej się kojarzy
A skąd się wziął Pałasz? Nie wiem, to było kilka lat temu, nie pamiętam.
Napisano 15 grudzień 2011 - 22:04
Użytkownik Vaengar dnia 15 grudzień 2011 - 02:47 napisał
Zgłoś się do CENEGI.
X3TC + XRM | Albion Prelude | http://www.mamuthq.net.pl - galeria, video, download, skrypty, spolszczenia
C2D E8200@3,2GHz | 4GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
Napisano 15 grudzień 2011 - 22:26
Nie jesteś w temacie, więc nie wiesz o co chodzi
To Cenega przeforsowała takie nazwenictwo......
Sam jestem za tym co Ty napisałeś, był nawet wątek o tym na forum.
X3TC + XRM | Albion Prelude | http://www.mamuthq.net.pl - galeria, video, download, skrypty, spolszczenia
Napisano 16 grudzień 2011 - 00:48
Użytkownik LeWaR dnia 15 grudzień 2011 - 22:26 napisał
Nie jesteś w temacie, więc nie wiesz o co chodzi
To Cenega przeforsowała takie nazwenictwo......
To niestety powszechna praktyka wśród naszych wydawców, którzy lokalizują gry. Dla 90% z nich "nazwa własna" to obco brzmiący termin, którego znaczenia nigdy nie będą pojmować. Dlatego siada taki delikwent i zaczyna tłumaczyć na sucho (bo gry na oczy nie widział), ma przed sobą kilkanaście (kilkadziesiąt) tysięcy linii i pracuje z tym jak na taśmie w fabryce, później po zakupie już przetłumaczonej gry, otrzymujemy sporo z reguły dziwnych nazw, które nijak nie oddają zawartości gry. Choć X3 i tak pod tym względem wyszedł suchą stopą, bodaj najczęściej krewionym gatunkiem jest cRPG.
Napisano 18 styczeń 2012 - 20:18
Na Mamucie dostępna jest nowa wersja poprawionego tłumaczenia TC, uwzględnione zostały zmiany w głównym pliku tekstowym jakie wprowadził patch 3.2 dla TC.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych