Skocz do zawartości

Mod X3 Rebalance Mod (XRM) - Total conversion - dla Albion Prelude

65 odpowiedzi w tym temacie

#31 Aldaran

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 42 postów
  • Rasa: Teladi
  • Gram w: X3: Terran Conflict

Napisano 20 luty 2012 - 20:07

Podczas walki i wielu przeciwnikow na ekranie oraz podczas SETA - zawsze spadna klatki renderowane i to normalne.
W sumie mam podobny sprzet co Yacek ta sama karta graf., Win i RAM 8 GB 1333 MHZ, proc Athlon II X3 425 OC do 2.96, plyta GF615M-P33 V2 ,HD : F3 HD103SJ (w miare szybki dysk).
Reasumujac , skoro mamy podobne specyfikacje sprzetu i u nas hula gierka dobrze , to mysle Fiox ze problemem nie jest mod tylko cos innego.
Jak zastosujesz kilka praktycznych sztuczek od defragmentacji,poprzez instalacje gry na innej partycji,wylaczenie zbednych programow (nawet antywirusa ktory ciagle mieli
i opoznia odczyt z HD) , ewentualnie OC procka i karty graf to napewno zauwazysz wzrost wydajnosci.
Pozdrawiam
Dołączona grafika

#32 Fiox

Kadet

• Użytkownicy
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaBielsko-Biała
  • Rasa: Split
  • Gram w: X2: The Threat, X3: Terran Conflict

Napisano 20 luty 2012 - 22:28

Sprzęt może nie jest z NASA, ale ze wszystkimi nowszymi gierkami daje radę, więc nie widzę tutaj problemu: Intel Core i3, Radeon HD 5730, 4GB ram, Windows 7. Dodam że to laptop :P Ale wiem i tak, że to wina moda, bo przy Ship Rebalance Mod też mi strasznie zmula...

EDIT: Jeżeli już piszę w tym temacie, to czy jest w tym modzie jakaś możliwość wykluczenia statków z X2? Kilka lat temu grałem w X2 i tam grafika mi nie przeszkadzała, ale w X3 one po prostu mi nie pasują, nawet po przeteksturowaniu. :rolleyes: W SRM (ship rebalance mod, czyli z tego co wiem, to po prostu niepełna wersja tego moda) był dodatkowy plik Jobs i jakiś skrypt, który pozwalał całkowicie wyeliminować statki z X2. A jak jest tu?

Użytkownik Fiox edytował ten post 20 luty 2012 - 22:36

Dołączona grafika

"Palców pstrykiem zmieniam myśli w złoto - jestem alchemikiem."

#33 rygi25

Kadet

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 22 luty 2012 - 21:52

Dziękuję za rozwiązanie problemu z dzwiękiem. Jeszcze jedno pytanie od nooba. Czym właściwie różnią się te profile startowe. Czy poziom, który jest przy nich opisany ma wpływ na cokolwiek innego poza samym startem? tzn. Na statek, konto itp?

#34 Aldrin

Centurion

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 137 postów
  • LokalizacjaFobos
  • Rasa: Ziemianin

Napisano 23 luty 2012 - 12:13

Każdy profil ma inny statek i ilośc kredytów. I dwie porady:
1. Postaraj się chociaż popatrzec do instrukcji.
2. I nie oftopuj (tak wiem, że odpowiadając sam robie OT).

Wracając do tematu tez ma troche lagi w trakcie walki, ale Aldaran podał kilka dobrych sposobów na poprawienie wydajności.
Ziemia jest kolebką ludzkości, ale nie można wiecznie żyć w kolebce.
- Konstanty Ciołkowski

#35 rygi25

Kadet

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 23 luty 2012 - 23:54

To ja może teraz trochę bardziej na temat. A chodzi właśnie o wydajność. W pobliżu stacji to dosłownie nie da się grać tak wszystko skacze, mimo, że AP chodziło bardzo ładnie po patchu 1.1, bo na 1.0 przedtem wraz z upływem gry też spowalniało. Tutaj natomiast od samego początku mam klatki. Sprzęt wydawało mi się mam całkiem niezły, może trochę za mało pamięci: Phenom II X4 955, Sapphire Radeon HD 4890 Vapour, Biostar TA790GX AM3+, 4GB ramu...

#36 Yacek

Komandor

• Gwardia
  • 7590 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Rasa: Nieznana

Napisano 25 luty 2012 - 20:27

A jakie skrypty macie zainstalowane oprócz XRM? Może jakiś konflikt?
Na przykład dla XRM dla TC rekomendowany jest skrypt MBRR, grając w XRM AP nie powinno się go instalować. AP zawiera w sobie skrypt RRF, więc XRM AP również go ma, a on i MBRR nie powinny być instalowane razem, bo właśnie powodują spadki wydajności.

#37 Aldrin

Centurion

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 137 postów
  • LokalizacjaFobos
  • Rasa: Ziemianin

Napisano 25 luty 2012 - 20:41

Moje skrypty to:
Anarkis defence system
LazCorp Crystal free SPP
Marine repairs
Pirate Guild 3
ECS
Universal Banking
Ware blueprint manager.
Spadki są w sektorach terrańskich, w trakcie walki w Black Hole Sun.
Ziemia jest kolebką ludzkości, ale nie można wiecznie żyć w kolebce.
- Konstanty Ciołkowski

#38 Yacek

Komandor

• Gwardia
  • 7590 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 luty 2012 - 20:51

Anarkis - AP posiada Flotę, jest to coś bardzo podobnego jak ADS, moim zdaniem nie ma potrzeby używania ADS.

O Marines Repair już pisałem.

Pozostałe skrypty - nie wiem jak wygląda sprawa kompatybilności z AP, trzeba by sprawdzić w tematach na forum S&M Egosoftu, PG3 i ECS były dawno napisane i niestety od dość dawna nie aktualizowane.

Sektory ziemskie - wiadomo wielkie stacje i duże statki, nie ma się co dziwić że gra wariuje.
BHS i Grand Exchange to takie sektory, gdzie zawsze gra dostaje zadyszki.

Czyli standard. Rada: unikać tych sektorów. :)

#39 piotr111

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 79 postów
  • Gram w: X: Beyond the Frontier, X2: The Threat, X3: Reunion, X3: Terran Conflict

Napisano 02 marzec 2012 - 01:10

czy mod mozna zainstalowac na AP 2.0?

#40 Yacek

Komandor

• Gwardia
  • 7590 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 02 marzec 2012 - 04:33

Wyświetl postUżytkownik piotr111 dnia 02 marzec 2012 - 01:10 napisał

czy mod mozna zainstalowac na AP 2.0?

Można, ale lepiej poczekać do wydania wersji 1.18 kompatybilnej w 100% z AP 2.0 (ma być dziś).
Wersja ta umożliwi dostęp do fabuł patch 2.0 i doda do gry nowo dodane przez patch statki M7.
Oczywiście oprócz innych interesujących zmian.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych